Roborock Dyad Pro test

Test: Roborock Dyad Pro

Roborock Dyad Pro - kartongSkaftdammsugare började få en förväntad standard och sen kom Roborock Dyad Pro som vände upp och ner på allt. Vi har testat skaftdammsugaren som både dammsuger, våttorkar och torrtorkar ytor.

Redan när vi läser specifikationerna, tittar på funktionerna och ser bilderna så ser vi att det är en unik produkt, vilket är kul för oss testare då det öppnar nya dimensioner.

Även när vi packar upp dammsugaren så känner vi direkt att det inte rör sig om någon vanlig skaftdammsugare. Den känns initialt som något stor och klumpig, men testerna kommer visa att så inte alltid är fallet, i alla fall inte alla situationer.

Följ med på vår djupdykning i Roborock Dyad Pro och se vad som får den att skina och var eventuella brister ligger.

Uppackning & installation

Roborock Dyad Pro - installation med snabbguideUppackningen av Roborock Dyad Pro var väldigt enkel och direkt efter att vi öppnat förpackningen möts vi av en snabbguide i form av ett stort ark.

Genom några lätta instruktioner och bilder som skulle få vilka IKEA-instruktioner som helst att blyga, så är vi snabbt igång med en kort och enkel monteringsprocess.

Roborock Dyad Pro - delar i förpackningenLaddstationen består av två delar som enkelt trycks ihop och skapar ett bra skydd mot golvet från eventuellt mindre läckage eller droppande. På laddstationen finns även en dedikerad plats för rengöringsborsten som enkelt sätts på plats.

Själva skaftdammsugaren behöver få sitt handtag monterat och det är inte svårare än att trycka det på plats.

Roborock Dyad Pro kommer förinstallerad med ett luftfilter och det följer även med ett som reserv. Praktiskt både för installationsprocessen och underhållet med tiden.

Roborock Dyad Pro - nätanslutning kabelförvaringI övrigt är det bara att koppla in nätkabeln till laddstationen och placera skaftdammsugaren på laddning. Under tiden den laddas kan du passa på att ladda ner Roborock-appen och koppla modellen till appen.

Att ansluta Roborock Dyad Pro till appen är inte svårt men du behöver ha ditt WiFi-lösenord redo så du kan koppla upp modellen. Genom Roborock-appen får du tillgång till att se status, underhåll och kan aktivera olika funktioner på smarta prylar. För en robotdammsugare blir det väldigt naturligt och mer eller mindre helt nödvändigt, medan inte riktigt samma behov finns hos en skaftdammsugare som inte är självkörande.

Det är dock väldigt praktiskt och du kan genom appen starta flera viktiga funktioner på distans. Så det finns helt klart en poäng med att ha Roborock Dyad Pro ansluten.

Design & kontroller

Roborock Dyad Pro - design med vattenbehållareMånga av de skaftdammsugare som anses bäst idag har någon form av 2-in-1 lösning med kombinationen handdammsugare. Detta är inte något Roborock Dyad Pro erbjuder utan är en mer robust pjäs och erbjuder en 2-in-1 lösning i form av dammsugning och våttorkning.

Det övre handtaget och smutsbehållaren får den vid en snabb anblick den att se ut som en av de traditionella modellerna. Men vid en närmare anblick ser vi flera fack med plats för rent vatten och en smutsbehållare.

Längre ner möts vi också av det klart större rengöringshuvudet som även det hjälper till att dra upp vikten och bidrar till den robusta känslan. Vikten på 4,5 kg är heller inte speciellt lågt och är ca 50% mer än t.ex. Dyson V15, sen ska även vatten tillsättas i behållarna.

I sitt uppställda läge kan Roborock Dyad Pro stå ”på egna ben” så att säga. När vinkeln blir närmare 90 grader mellan sugmunstycket och skaftet så låser den sig i ett förvaringsläge och stänger även av maskinen om städning pågår. Detta är smidigt för det gör det enkelt att lämna dammsugaren för att plocka upp saker från golvet, flytta på objekt eller helt enkelt bara ge något annat uppmärksamhet.

Roborock Dyad Pro - kontroller för läge och på- och av-knappPå skaftets topp hittar vi även tre knappar för att styra och hantera städlägena och rengöringsfunktionen.

Längst ner på munstycket sitter rullarna som våttorkar och torkar golvet. Här finns även en liten behållare för rengöringsmedel och en spak för att dra ner stänkskyddet.

Generellt sett ser Roborock Dyad Pro trevlig ut, men utan att ha startat maskinen finns där en skepsis om att den är något klumpig och tung. Detta stämmer till viss del men en del av den bilden suddas även ut vid testning av funktionerna.

Funktioner

Funktionerna är helt klart de mest intressanta att nämna när det kommer till Roborock Dyad Pro då den har så pass unik uppsättning jämfört andra skaftdammsugare.

Kombinationen dammsugning och våttorkning låter bra på pappret och när vi tittar närmare på dem ser vi att den även har torkningsfunktion. Praktiskt för att snabbt få rullarna torra igen efter rengöringen.

Men rullarna kan även användas för att torka och suga upp vätska på golvet, vilket gör den väldigt effektiv i flera situationer.

Dammsugning

Det är tveksamt om vi borde benämna funktionaliteten som en renodlad dammsugare för Dyad Pro äter mer eller mindre allt genom rullarna från damm till matrester, vatten och spillda köksprodukter.

Allting går igenom smutsbehållaren och i botten sitter ett filter som gör att smutsvatten samlas längst ner och de större smutsbitarna stannar i sektionen ovan. På så sätt kan du suga upp allt i en enda röra och låta maskinen filtrera det åt dig.

Där finns en bra sugkraft i maskinen och på pappret beskrivs det till 17 000 Pa vilket är ungefär 3 gånger mer kraftfullt än de bästa robotdammsugarna.

Våttorkning

Roborock Dyad Pro - vattenbehållare med rent vatten
Vatten som används vit våttorkning hämtas från vattentanken med rent vatten överst.

Våttorkningsfunktionen blötlägger de båda rullarna för att göra det lättare att få bort fläckar på golvet.

Det går även att kombinera våttorkningen med rengöringsmedel som appliceras i den mindre behållaren nere vid rengöringshuvudet.

Roborock är i sin manual och på andra ställen tydliga med att det är viktigt att använda godkända Roborock-rengöringsmedel. Tyvärr är de inte lika tydliga med vilka det är eller vilka preferenser det är man ska leta efter.

Vid sökning har vi hittat ett rengöringsmedel från OMO som heter ”Roborock Floor Cleaner Professional”. Ett ganska dyrt rengöringsmedel sett till literpris och det finns liknande golvrengöringsmedel avsedda för maskiner till en tredjedel av priset.

Med tanke på den bristande vägledningen i vad som är viktigt för ett rengöringsmedel så vill vi understryka med vår kritik här.

Det finns dock en poäng att även vi lyfter betydelse av att vanliga golvrengöringsmedel avsedda för manuell moppning inte är optimala för maskiner och kan orsaka olika problem.

Golvtorkning

Roborock Dyad Pro - rullar under munstycket
Rullarna är effektiva på att fånga upp vätska och smuts.

Du kan använda Roborock Dyad Pro för att torka blött golv som t.ex. uppstått i tvättstugan eller badrummet. Det är väldigt praktisk och effektiv funktion som är tänkt att användas för rent vatten.

Har du någon gång städat och förberett för att gästerna ska komma, för att sedan i sista minut duscha och blir påmind om att golvet nu är blött i badrummet? Det är ett av exemplen där Dyad Pro förvånansvärt nog räddar en nu.

Golvtorkningsfunktionen går enkelt att aktivera och efter en minut återgår den till auto-läget.

Självrengöring

Roborock-Dyad-Pro - rengöring vid stationRullarna gör en stor del av jobbet vid städningen och hjälper till att dra upp smuts och gnugga bort fläckar på golvet. Det gör dem smutsiga och det är här självrengöringsfunktionen kommer in i bilden.

Processen utförs i laddstationen där rullarna kan rotera ”fritt” från golvet. Genom att applicera vätska från vattentanken så kan rullarna städas av. Avslutningsvis kan de även torkas med hjälp av den inbyggda torkfunktionen i laddstationen.

Det finns både ett vanligt självrengöringsläge och ett djuprengöringsläge beroende på hur smutsiga rullarna är. Själva rengöringen tar inte mer än någon minut att slutföra. Det väsnas en del under själva rengöringen medan torkningen knappt avger något ljud.

Display

Displayen som sitter högst upp på skaftet ger en tydlig överblick över batterinivån och det aktuella rengöringsläget.

Överst på displayen visas text för ECO-, Auto- och Max-läge beroende på vad som är aktiverat. Det finns också en ikon för golvtorkningsläget som lyser när det läget är aktiverat.

Under dessa syns batterinivån i stora siffror från 1-100 i procent. Eftersom olika städlägen använder olika mycket batteri används detta som ett övergripande värde. Intill finns även en Wi-Fi-indikator.

Under batterinivån hittar vi flera ikoner som lyser i olika sammanhang så som:

 • Vattentanken behöver fyllas på med nytt vatten
 • Smutsvattenbehållaren är full
 • Självrengörings pågår
 • Torkning pågår (efter självrengöring)
 • Fel-indikator (något fel har uppstått)

Vi har inga anmärkningar på displayen utan den är väldigt tydlig och visar den informationen som behövs på ett enkelt sätt.

Testresultat i olika städuppgifter

Roborock Dyad Pro - dammsugning på hårt golvDe första intrycken vid uppackning, samt förståelse för hur maskinen fungerar genom att läsa manualen är nu på sin plats. Så låt oss se hur Roborock Dyad Pro står sig i praktiken genom att faktiska använda den för olika städuppgifter.

Vi kommer testat dammsugning av smuts och djurhår för att se hur den hanterar dessa uppgifter. Men det som gör att modellen sticker ut extra mycket är våttorkningen och därför lägger vi en del tid på att se hur den hanterar fläckar och annat som spills ut. Vi kommer också testa golvtorkningsfunktionen för att se hur effektiv den.

Givetvis är ergonomi och andra faktorer också av betydelse, men vi täcker det i egna avsnitt längre ner.

Dammsugning & rengöring

Förväntningarna för vad som är godkänt gällande vanlig dammsugning är idag ganska höga och med två stora roterande borstar och en hög sugeffekt så borde Roborock Dyad Pro prestera bra.

Vanlig smuts

Roborock Dyad Pro - rengöring ända in till kanten
En klar fördel är möjligheten att städa ända in till kanter.

För vanlig smuts som inkluderar damm och även smågrus som följer med skorna in så är detta ingen match för Dyad Pro. Den tar det med enkelhet och om det är väldigt mycket i ett område kan du behöva köra en gång extra över. Vi är däremot förvånade över hur hög kapacitet den har där.

Även gräs, blad och andra lite större smutsbitar som lätt hamnar inomhus sögs upp med enkelhet och hamnade i smutsbehållaren. Om vi höjer storleken till smågrenar och den kalibern så blir det nog för tufft för systemet att ta via rullarna och vidare.

Vi har inget att anmärka på här och tycker den hanterar vanlig smuts väldigt bra.

Djurhår & päls

Roborock Dyad Pro - djurhår och päls på golvet samlas enkelt upp
Symbolisk bild, men oavsett var pälsen låg så tog dammsugaren enkelt hand om det.

När det kommer till djurhår och päls har vi endast en Ragdoll att testa med. Och med det menar vi givetvis inte att försöka fånga hela katten utan snarare hans större mängder pälsbollar som han tacksamt lämnar efter sig för testning året om.

Pälsen från en Ragdoll är väldigt fin men tenderar att fastna på mycket och ansamlar sig snabbt i större grupperingar. Detta hanterade Roborock Dyad Pro också väldigt bra.

Faktum är att vi försökte analysera närmare exakt vad som händer rullarna hjälper till att rulla ihop pälsen innan den sugs in i smutsbehållaren. Väldigt praktiskt och effektivt.

Det var väldigt lite som fastnade i rullarna och här är det nog större risk med längre människohår att trassla in sig (mer om det i underhåll).

Spilld mat

Roborock Dyad Pro - spilld cornflakes med mjölkAtt kunna dammsuga upp spilld tallrik med frukostflingor och mjölk är djupt rotat i många av oss som något som inte går. Möjligtvis om man drog fram grovdammsugaren, men knappast med en vanlig dammsugare, eller?

Faktum är att Roborock Dyad Pro marknadsförs för att kunna ta både det ena och det andra och detta inkluderar absolut spilld mat även när mängden är så pass stor att det känns fel långt i ryggmärgen att dammsuga upp det.

Så vi testade med exakt det. Vi tog lite frukostflingor med mjölk och spillde det på golvet i en klart klumpig manöver. Vi startade Dyad Pro i auto-läget och körde rakt över mjölken och flingorna.

Roborock Dyad Pro - uppstädning av cornflakes och mjölkDet är en tillfredställande känsla och inte ens se ett spår av mjölk eller cornflakessmulor bakom rengöringshuvudet. Den åt 90% av allt i ett nafs och de 10% som var kvar var cornflakesbitar som sköts framför munstycket. Det sögs dock upp i en andra sväng. Vi körde sedan lite fram och tillbaka över området och var lätt fascinerade över resultatet.

Men hur var rullarna och undersidan av rengöringsmunstycket efter detta? Förvånansvärt bra, även om vi hittade lite cornflakesbitar som fastnat på plasten mellan de två främre rullarna. De var även kvar efter rengöringsprocessen som inte rengör just dem.

Det effektiva här är möjligheten att snabbt kunna städa undan något som är riktigt rörigt på väldigt kort tid. Rengöringen av smutsbehållaren och underhåll av rullarna försvinner inte men det kan göras i lugn och ro när tiden finns.

Våttorkning

Den stora frågan som man borde ställa sig när man tittar på Roborock Dyad Pro är hur bra våttorkningen faktiskt är. Tar den upp fläckar och får den upp smuts som t.ex. en robotdammsugare inte tar.

Det enkla och korta svaret är: Ja!

Mängden fukt som applicerar till rullarna är väldigt bra och det gör att de har en god förmåga att gnugga bort fläckar. Även lite tuffare fläckar hanterar den men här kan det krävas att du drar den fram och tillbaka över fläcken några gånger.

Vi tycker också att det är här som maskinen skiner som bäst. Det på minner mycket mer om att moppa golvet själv, inte bara i att man faktiskt för något över ytan utan också i resultatet. För våttorkning så fungerar Dyad Pro väldigt bra helt enkelt.

Vi valde att inte testa med rengöringsmedel. Det kan man tycka vara orättvist men deras otydliga instruktioner i vilket medel som ska användas gjorde att vi valde att testa utan. Tuffare fläckar som kan behöva lite hjälp lär få klart bättre effekt med rengöringsmedel som kan hjälpa till att lösa upp det.

Golvtorkningsfunktion

Roborock Dyad Pro - spillt vatten tokas upp

Att kunna torka upp vätska på golvet med hjälp av golvtorkningsfunktionen är ett intressant koncept som kan vara väldigt praktiskt i badrum och tvättstuga.

Funktionen är tänkt att användas för rent vatten och inte för en större mängd smutsigt vatten, så vi testade genom att hälla ut 2 dl vatten på golvet. Det tog dock inte många sekunder för Roborock Dyad Pro att suga upp det och ytan var nästan helt torr på en minut.

Det är minst sagt imponerande och en funktion vi tror kan vara praktisk och efterlängtad för vissa konsumenter.

Underlag & mattor

Roborock-Dyad-Pro - underlagVi hittar ingen information i manualen som beskriver på vilket typ av underlag som Dyad Pro rekommenderas för. Vi hittar dock officiell information från tillverkare som specificerar alla typer av underlag inklusive mattor, trägolv, klinker m.m.

Vi har provat på både trägolv och klinker och det fungerar väldigt bra och det är även det vi förväntade oss. Vi har däremot inte provat att använda den på mattor och vi tror att plattare mattor fungerar väldigt bra medan andra mattor kanske är mindre lämpliga.

Har du dyra och fina mattor kan det vara värt att tänka en extra gång innan du drar igång blötlagda rullar över dem. Rent hypotetiskt borde det kunna leda till missfärgningar över tid.

Ergonomi & funktionsområden

När vi startar den första gången är förväntningarna på ergonomin och vikten ett orosmoln som ligger över produkten. Det är dock det första som får sig en rejäl förändring när maskinen väl startar ett rengöringsläge.

Rullarna undertill gör att den är självgående och du slipper applicera någon kraft för att den ska köra framåt. Det gör dock också att den blir lite mer motstridig om du vill dra den tillbaka mot dig.

Roborock Dyad Pro känns nästan som en självdrivande gräsklippare som tuggar fram över golvet och lämnar ett tydligt men tunt spår av fukt på golvet. För stora jämna ytor som är enkelt att köra fram och tillbaka eller där du jobbar dig i en spiral inåt mot mittpunkten så fungerar den förvånansvärt bra och är lätt att jobba med.

Under möbler

En av de större bristerna med Roborock Dyad Pro är vinkeln som den klarar av att luta i. Tyvärr är det ett ganska begränsat område som gör att den inte kommer speciellt långt under möbler.

En fördel är förvisso det stora rengöringshuvudet som når en bra bit in på egen hand men under soffor och sängar kommer det lämnas mycket kvar att städa där denna modell inte alls kommer åt.

Trappsteg

Roborock Dyad Pro - dammsuga trappaGanska tidigt blev vi nyfikna på hur Roborock Dyad Pro hanterar trappsteg i en trappa och om den klarar av att effektivt rengöra dem.

Vår erfarenhet är att den är för klumpig för detta och väger för mycket. Trappstegen är små och den självdrivande körningen gör också att den motarbetar en i rörelser som krävs där.

Det går dock att städa trappsteg som då både våttorkas och dammsugas samtidigt, vilket är praktiskt i sig. Men det är omständlig process.

Batteri & Laddning

Roborock Dyad Pro - batteritid kvarBatteritiden uppges till upp till 42 minuter vilket förmodligen hänvisas till ECO-läget som använder klart lägre sugkraft. Det är vår uppfattning att det stämmer relativt bra efter den tid vi körde med ECO-läget i testet.

I Auto-läget varierar dock sugkraften beroende på behov och vi använder halva batteriet på ca 8-10 minuter, vilket skulle översättas till 16-20 minuter för ett fulladdat batteri. Detta är det läget vi kört mest medan vi endast testkört ECO- och MAX-läget korta sessioner.

Den är ganska effektiv på att städa så du komma kunna städa flera rum på den tiden Auto-läget erbjuder. Men det beror också mycket på hur många hinder du har att anpassa dig till.

Roborock Dyad Pro - laddstation

Laddningen är någorlunda bra men det tar ett tag att få upp batterinivån igen. Enligt specifikationer tar det 4 timmar att ladda den fullt och även det stämmer också bra in med det vi funnit. Vi har bara kört ner batteriet till ca 50% i våra tester och det har tagit ca 2 timmar innan det är fulladdat igen.

Vi skulle givetvis kunna göra exakta tester på detta men vi brukar nöja oss med att bekräfta om tillverkarens uppgifter stämmer någorlunda bra. Uppstår större skillnader gör vi mätningar för att få en bättre förståelse för laddningstid och batteritid.

I jämförelse med många andra skaftdammsugare är dock batteritiden bra och även om det kanske är i lägsta laget för att användas för att komplett städa av en större bostad så räcker det långt för det där extra städverketyget som kompletterar t.ex. robotdammsugare.

Underhåll

Roborock Dyad Pro - rengöringsborsteUnderhållet för Roborock Dyad Pro är något man bör känna till innan man köper den.

Kortsiktigt vill du förmodligen tömma smutsbehållaren på vätska ganska kort efter den använts för större städning eller använts för att dammsuga matrester. Vår mjölk och cornflakes-spill är inget man vill ska växa till sig över allt för lång tid.

När du tömmer smutsbehållaren är allt blandat men du har möjligheten att sila smutsen genom att hälla vätska genom ett grovt filter som blir tillgängligt när du öppnar upp den för tömning. Det är uppskattat att de försökt göra det praktiskt, men det är förmodligen bättre att köpa något billigt filter för vasken och sen tömma det rakt ut där och ta upp den större smutsen som fastnar där istället.

Roborock Dyad Pro - tömning av smutsvatten genom filter
Tömmer smutsbehållaren genom att hälla vätskan genom filter

Då kan du enkelt spola, hälla ut, spola och hälla ut tills du fått ut allt smuts som fastnat i smutsbehållaren. Det kan vara allt ifrån små bitar som inte runnit ut till hår som behöver lite hjälp. Den medföljande rengöringsborsten är ett bra verktyg här som är designad för att komma åt alla utrymmen.

Om du har husdjur med längre hår eller någon annan familjemedlem med långt hår så kan det fastna och lägga sig runt rullarna. På andra änden av rengöringsborsten sitter ett dolt knivblad som enkelt kan användas för att skära av hår och få bort från borstarna.

Rutinunderhållet beskrivs i manualen väldigt tydligt där vi lite förenklat kan säga att du rengör rullarna, behållarna och filter varje månad. Rullarna kan rengöras oftare om mycket hår eller annan smuts fastnar i dem.

Hur stor underhållsbehovet är lär variera beroende på vad du använder den till och hur ofta.

App-funktioner och inställningar

Det finns en hel drös med inställningar och funktioner i appen, men de flesta handlar om självrengöringsfunktionen och torkning. Du har möjlighet att schemalägga dem och göra olika inställningar för hur länge t.ex. torkning ska pågå.

Det finns också status för batterinivå och hur slitaget är på rullar och filter enligt deras förväntade hållbarhet. Du har också möjlighet att starta olika funktioner så som just självrengöring (enkel / djupgående) samt tystgående torkning och snabb torkning.

Inställningar du kan göra förutom dessa funktioner är att ändra ljudnivån och ställa in när på dygnet du inte vill bli störd med ljud alls.

Det finns även en praktisk inställning för automatisk återstart av rengöring om du låser handtaget i stående läge och sen frisätter det igen. Med det ursprungliga läget måste du trycka på start igen, vilket förvisso inte är speciellt ansträngande.

Sammanfattning & Betyg

Roborock Dyad Pro
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Imponerande resultat i flera deltester vi gjorde
 • Fått bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Mycket bra städresultat på damm och grus
 • Effektiv på djurhår i vårt test
 • Bästa våttorkningsfunktion bland skaftdammsugare
 • Kan städa upp grisiga spill enkelt
 • Automatisk rengöring vid stationen
 • Självkörande gör den enkel att föra framför sig
Nackdelar
 • Hög vikt (4,5+ kg) gör den ibland svår att hantera
 • Osmidiga i trånga utrymmen
 • Kan inte vinklas för att nå långt in under möbler
 • Blöt smuts förlänger tömningsprocessen

Priser för Roborock Dyad Pro

5 149 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Kombinationen skaftdammsugare med mopp är inte unikt, men det finns inte så många alternativ på marknaden heller. I jämförelse med dessa så är Roborock Dyad Pro på många sätt det bästa alternativet.

Det är också viktigt att inte lura sig själv där skaftdammsugare som saknar mopp-funktion är mycket enklare att använda och kan även ofta brytas ner till handdammsugare för att dammsuga möbler och bil, något Roborock Dyad Pro inte fixar.

Det bästa med Roborock Dyad Pro är våttorkningsfunktionen i kombination med att den kan hantera väldigt grisiga situationer som andra dammsugare inte ens vill titta på. Det spelar ingen roll om det är spilld gröt, vatten på badrumsgolvet eller bara vanlig hederligt grus och damm så gör den ett mycket bra jobb att städa upp det.

Nackdelarna är att den är tung, något klumpig i svåråtkomliga ytor och har svårt att rengöra långt under möbler. Samtidigt tappar den stödet som handdammsugaren ger i traditionella skaftdammsugare. I slutändan är det dina behov som är styr om Roborock Dyad Pro är något för dig. Vi kan dock absolut se hur den passar som handsken för vissa konsumenter och den gör det den ska på ett bra sätt, vilket gör att den rekommenderas av oss.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng