Safekid XL17 test

Test av Safekid XL17

Safekid XL17 boxSafekid XL17 är en GPS-klocka som är tänkt att kunna användas både av äldre och barn.

Den påminner mycket om en GPS-klocka för barn men har utöver det även fall-larm och övervakning av puls. Däremot saknar den stör ej-läge som gör klockan oåtkomlig under t.ex. skoltid vilket gör att den passar sämre för yngre barn.

Den har mycket större ikoner för huvudmenyn vilket gör det lättare att navigera bland huvudfunktionerna och kan av den anledning också vara bättre för äldre.

Installation & Konfiguration

Installationen av Safekid XL17 var väldigt enkel och vi behövde bara dra ut facket för SIM-kort, stoppa i det och sen sätta klockan på laddning. När klockan väl var uppladdad kan den startas upp och paras ihop med Safekid-appen genom QR-koden som även finns att ta fram i menyn.

Från Safekid-appen kan du göra många justeringar för klockan och resterande kan du hitta direkt i klockans meny för inställningar.

Samtal & Meddelanden

Nova XL17 - ringer upp kontaktSafekid XL17 har möjlighet att ringa vanliga samtal men också kommunicera med SMS, chattmeddelanden och videosamtal.

Chattmeddelanden kan bestå av röstmeddelanden, bilder eller emojis vilket ger ett hyggligt sätt att kommunicera på. Mottagaren får meddelanden genom Safekid-appen.

Videosamtalen hade vi samma problem med som med Safekid NOVA där vi inte kunde ringa upp från klockan utan endast ta emot samtal. Det kom inte fram några aviseringen i Safekid-appen. Vi försökte lösa det under vårt test med ändring av rättigheter och ha appen öppen när samtalet startades men vi får ingen notis alls i appen.

Safekid XL17 - chatt med röstmeddelandeSamtalen fungerar så bra som man kan förvänta sig av prisklassen. Det är en klart godkänd mikron och högtalare som fungerar bra när det inte finns andra ljud som stör.

Det finns också en inbyggd knappsats så du kan ringa nummer som inte är inlagda i kontakter. Knapparna är dock svårt och det lär vara svårt för äldre att slå nummer på en så pass liten knappsats.

Kontakter

Kontakter hanteras enkelt direkt i appen där du kan lägga till flera kontakter som sedan syns i klockan. Kontakterna är lätta att ringa och skicka meddelanden till.

Det är möjligt att koppla namn, nummer och en profilbild till respektive kontakt. Om en kontakt har flera nummer så behöver du skapa separata kontakter för det.

Spårning

Safekid XL17 - positionering i appGPS-spårning fungerar på liknande sätt som andra klockor från Safekid med inbyggd GPS.

Du har möjligheten att uppdatera positionen var 10:e minut, varje timme eller manuellt. Historik sparas som du sen kan följa upp för att se var klockan befunnit sig under dagen.

Genom att manuellt be klockan att positionera sig kan du få GPS-positionering på befallning med kortare intervall än 10 minuter. Detta är perfekt om du letar efter klockan position och vill lokalisera bäraren.

Trygghetszoner

Det finns möjlighet att lägga in trygghetszoner precis som i de andra GPS-klockorna för barn. Zonerna görs upp av cirklar där du har kontroll över deras diameter och om klockan lämnar zonerna får du notifiering i appen om det.

Nackdelen är att det är begränsat antal zoner och du är låst till cirklar som format, vilket gör dem mindre praktiska i praktiken.

Skolläge & Stör ej

Det finns inget stör ej-läge i Safekid XL17 som i de andra GPS-klockorna för barn. Kanske är det för att modellen också ska riktas till vuxna som kan behöva hjälp, men vi förstår inte varför funktionen plockats bort.

Fall alarm

Safekid XL17 - fall-larmDet finns ett inbyggt fall-larm (fall alarm) som kan aktiveras och ska signalera appen om bäraren av klockan trillar. Det går att ställa in känsligheten från 1-6 där lägre tal är känsligare läge.

Initialt kunde vi inte utlösa larmet när vi föll i våra tester. Vi provade både släppa klockan från höjer ner på mjukt material och bära klockan och trilla ihop.

När vi sänkt känsligheten var det mer konsekvent och skulle kunna vara en funktion som är lämplig för äldre som har en risk att trilla.

Det går att aktivera nödsamtal som automatiskt rings upp efter någon sekund om man inte avbryter det på klockan. Nödsamtalet går till SOS-kontakterna som är inlagda och inte någon larmcentral. Om funktionen inte är aktiverad får man endast notis i Safekid-appen och uppmanas att ringa upp och kolla läget.

SOS-samtal

SOS-samtal är en funktion i klockan som används tillsammans med ”fall alarm” och om du håller inne av- och på-knappen för att utlösa SOS-funktionen.

Du kan lägga in upp till 3 st SOS-nummer som rings upp i samband med detta.

Hälsodata

Safekid XL17 - hälsodataEn viktig skillnad med Safekid XL17 jämfört andra GPS-klockor för barn som vi testat är att den har en pulssensor och andra sensorer för att mäta och följa hälsovärden som puls, syreupptag i blodet och sömndata. Vi har inte utvärderat dessa i praktiken mer än ett snabbt test av att hämta pulsen vilket verkade ge ett någorlunda bra resultat.

Du kan starta mätningen från appen och se tidigare historik. Det kan vara användbart om du vill kunna övervaka bärarens hälsotillstånd. Däremot är datan inte tillräckligt pålitlig för att ta egna beslut utan att rådfråga läkare i dessa sammanhang.

Storlek & Vikt

För en vuxen person har Safekid XL17 varken en stor storlek eller väger speciellt mycket.

För ett barn är den dock något klumpig men lär sitta bättre ju äldre barnet är. Däremot är den inte värre än de andra GPS-klockorna för barn.

Kvalitet & Prestanda

Safekid XL17 - från sidanVi har inte upplevt några problem med Safekid XL17 och dess prestanda. Vi kan inte se att några funktioner i klockan påverkas negativt utan allting fungerar som tänkt. Prestadana räcker således gott och väl för det ändamålet.

Displayen har en tydlig skärm och tack vare större ikoner i menyn är det klart lättare att utläsa även i lite svårare situationer. Däremot är många undermenyer inte anpassade på samma sätt så även om det är lätt att navigera för en äldre så slutar det snabbt så fort man valt ett alternativ.

Vattentålighet

Safekid XL17 är till viss del vattentålig och vattentät. Den är kategoriserad som vattentät till IP67 vilket i praktiken innebär att du förmodligen kan duscha med klockan, men du bör inte bada eller simma med den.

För lättare simning och bad rekommenderas IP68 som är tänkt att klara att vara nedsänkt i vatten lite längre tid. IP67 som Safekid XL17 har är endast specificerad att klara upp till 30 minuter i maximalt 1 meters djup och då tas inte hänsyn till vattentryck mot klockan.

Batteri & Laddare

Safekid XL17 - undersida
Undersida med sensorer och kontakt för den magnetiska laddaren

Batteritiden för Safekid XL17 upplevs som relativt bra där den enkelt håller ett par dagar trots användning. Vid inaktivitet där klockan knappt används så håller batteriet längre.

Displayen är dock inaktiverad som standard i viloläge vilket gör att den sparar mycket batteri. Skulle den vara påslagen hela tiden lär batteriet ta slut mycket fortare.

Laddaren för Safekid XL17 är samma som Safekid kör på alla sina GPS-klockor för barn. Det är en magnetisk laddar som ganska enkelt hoppar på plats. Nackdelen är att magnetismen är svag och det krävs inte mycket rörelse i laddkabeln för att den ska släppa. Vi upplever laddaren som svår att hantera av just den anledningen.

Övriga funktioner

Det finns några andra funktioner i klockan som stegräknare och påminnelse om man varit stillasittande för länge.

Men det finns också möjlighet att avlyssna och ta fotografier med klockans kamera utan att bäraren vet om det. I krissituationer kanske det kan vara bra funktioner men de är som nämnt i andra tester ett juridiskt snår. Du som ringer upp dig själv för att avlyssna vet inte vem som är där och pratar vilket kan leda till att man gör sig skyldig för olovlig avlyssning. Samma problem gäller klockans kamera som kan leda till problem om bilder tas i fel situation.

Precis som med Safekids andra klockor saknas det bra översättning för alla funktioner. Vi tycker det är lite tråkigt men i de flesta fall rör det sig om engelska meddelanden som ändå de flesta förstår.

Sammanfattning & Betyg

Safekid XL17 är i vårt tycke en lite sämre GPS-klocka för barn då den saknar flera funktioner som vi ser som essentiella för barn innan de får sin första mobiltelefon.

Ska den inte bäras under skoltid så fungerar den bättre då du kanske inte saknar låsläget. För äldre personer som kan behöva hjälp och övervakas så kan det också vara ett alternativ. Däremot har vi inte testat fler trygghetsklockor och kan inte bedöma hur bra den står sig där.

I slutändan kokar det ner till vilka funktioner du vill ha och tror dig behöva. För vissa användare kanske Safekid XL17 är rätt val.

Safekid XL17
 • Trygghetsklocka som även riktas till äldre
Fördelar
 • Fungerar bra för samtal
 • Flera meddelandefunktioner
 • Övervakning av hälsa
 • Fall-larm kan vara praktiskt för äldre
 • Bra spårningsfunktioner genom GPS
Nackdelar
 • Saknar stör ej-läge för skoltid
 • Övervakningsfunktioner som kan vara olagliga
 • Saknar översättning för alla funktioner
 • Otymplig laddare

Priser för Safekid XL17

1 695 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng