Safekid Rocket 4G test

Test av Safekid Rocket 4G

Vi har testat Safekid Rocket 4G som en GPS-klocka för barn med möjlighet att ringa videosamtal, skicka meddelanden och spåra klockans position.

Safekid Rocket 4G förpackning

GPS-klockan har en intressant prispunkt och ger samtidigt de flesta funktioner som ett barn kan tänkas behöva innan den får sin första riktiga smartphone.

Vi har testat hur enkelt det är att komma igång med Safekid Rocket och hur bra den fungerar för samtal, spårning och andra viktiga funktioner. Överlag så löser klockan många problem en vanlig smartphone medför, samtidigt som du som förälder enkelt kan komma i kontakt och följa ditt barn.

Låt oss titta närmare på hur den presterat i våra olika deltester och hur upplevelsen generellt sett är.

Installation & Konfiguration

Det är inte svårt att komma igång med Safekid Rocket 4G och vi upplevde inga problem alls med själva ”installationen” om man vill kalla den så.

Vid beställning valde vi deras prisvärda abonnemang från Verbal som gör att kostnaden endast blev 99 kr / mån, vilket får anses vara helt okej. Samlar man familjens abonnemang hos dem kan man dessutom få ner totalkostnaden en hel del. Däremot fungerar Safekid Rocket oavsett vilket abonnemang eller kontantkort du väljer så länge det går att få som nano-SIM (det minsta SIM-kortet).

Safekid Rocket 4G - installation av SIM-kortSIM-kortet monteras enkelt genom dra ut hållaren som sitter monterad i sidan på klockan vid leverans. SIM-kortet placeras sedan i hållaren och trycks tillbaka in. Därefter skruvas sidans lock fast som ligger i den medföljande plastpåsen. Det följer med en extra skruv och även skruvmejsel avsedd för miniskruvarna.

Vi passade nu på att ladda upp klockans batteri med den medföljande laddaren och installerade mobilappen Safekid i vår smartphone. När klockan väl var fulladdad startade vi upp den och sammankopplade enheterna, vilket görs enkelt genom att scanna en QR-kod med kameran i smartphone. Efter att vi sedan fyllt i telefonnummer till GPS-klockan så kan grundinstallationen slutföras.

Safekid Rocket 4G smartphone appKvar återstår konfiguration av Safekid Rocket 4G, vilket görs lättast från appen. Här kan du ställa in hur ofta GPS-positionen ska uppdateras, om där ska finnas någon säkerhetszon, vilka kontakter som ska finnas inlagda och andra viktiga inställningar.

Alternativen är många och appen tillåter dig att med enkelhet ställa in klockan som du vill. Där finns brister som vi går in på nedan men i det stora hela har de gjort det enkelt.

Samtal & Meddelanden

Safekid Rocket 4G - Ringer pappaSafekid Rocket har möjligheten att ringa både vanliga samtal och videosamtal.

Ljudkvaliteten är någorlunda bra och räcker för att kommunicera i kortare samtal, men det är inte så bra som bättre smartphones. Det mindre formatet begränsar möjligheten att flera mikrofoner för att filtrera bort brus och högtalaren har viss begränsning även den. Vi tycker dock det fungerar bra för ändamålet och prisnivån.

Även videosamtal fungerar bra och det kan alltid vara uppskattat att kunna se barnet medan du pratar. Den inbyggda kameran är klart enklare än de som sitter i moderna smartphones, vilket är att vänta med tanke på prisklassen. Men även kameran är ljuskänslig och har en låg upplösning så fungerar det bra för att kunna erbjuda videosamtal som alternativ.

För meddelanden kan både vanliga textmeddelande skickas men också inspelade röstmeddelanden. Att skriva textmeddelanden på en liten skärm är svårt och inte alls effektivt men fungerar för väldigt korta svar. Röstmeddelanden är klart bättre och skickas direkt till Safekid-appen som kan spelas upp och med möjlighet att svara med nytt röstmeddelanden om man så vill.

När vi svarar med röstmeddelanden från smartphone till Safekid Rocket 4G måste vi hålla fingret på mic-knappen i appen, vilket egentligen inte är något problem. Men ljudnivån var väldigt låg och vi måste säkerställa att vi pratar nära, annars hörs ingenting när det svaret spelas upp på klockan. Däremot fungerar det någorlunda bra när man väl lärt sig det.

Blockera okända kontakter

stänga av knappsats på Safekid Rocket 4GSafekid Rocket har möjlighet att blockera inkommande samtal som inte kommer från någon av kontakterna som lagts in. Det är bra för att undvika att telefonförsäljare, bedrägeriförsök eller andra oönskade samtal når barnets klocka.

Det går även att begränsa utgående samtal genom att inaktivera knappsatsen för telefonen. Således kan barnet endast ringa personer som finns inlagda som kontakter och som du som förälder kontrollerar.

Kontakter

Safekid Rocket 4G kontakterAtt skapa kontakter är enkelt görs lättast genom appen där du enkelt skapar profiler med namn, profilbild och telefonnummer. Dessa kan klockan sedan enkelt ringa och skicka meddelanden till.

Att lägga in profilbild gör användningen lättare då man snabbt ser vem det är man ska ringa snarare än att behöva läsa namnet på kontakten. Det blir dessutom lite trevligare.

De vanliga kontakterna skiljer sig från de förprogrammerade SOS-numren. Du kan dock använda samma nummer för SOS-kontakt vilket då återanvänder profilbild och namn från kontakterna när det numret rings.

Spårning

Som produkttypen antyder så har Safekid Rocket 4G inbyggd GPS som gör att du kan spåra klockans position på ett relativt noggrant sätt, i alla fall i vissa situationer.

Från appen kan du begära positionen just nu och påtvinga en uppdateringen om var klockan är baserat på GPS-signaler. Det kan vara effektivt för att se var klockan är just nu.

Safekid Rocket 4G - uppdateringsfrekvens positionDu kan också ställa ”uppdateringsfrekvens” i appen där du väljer mellan tre olika lägen:

 • Uppdatera var 10 min
 • Uppdatera varje timme
 • Manuell positionering (ingen automatisk uppdateringen)

De två första alternativen kommer logga var klockan rört sig under dagen medan det tredje alternativet endast gör det när du begär det. Fördelen med endast en manuell positionering är att du sparar på batteriet.

Safekid Rocket 4G - platshistorik
Punkterna visar med bra noggrannhet var vi befann oss utomhus i testet. Uppdaterat var 10:e minut.

Hur klockan rört sig kan sedan spelas upp inom angivet tidsintervall i klockan. Då ritas punkterna ut gradvis med hur klockan rört sig inom det valda tidsintervallet.

I våra tester fann vi att precisionen på GPS:en var bra utomhus och du får en relativt exakt position var klockan befinner sig. Är klockan inomhus växer felmarginalen då det blir svårare för klockan att finna sin exakta position. Räkna med en potentiell felmarginal på ca 50 meter om barnet och klockan är inomhus. I vissa byggnader kan det förmodligen bli än mer inkorrekt om ingen GPS-signal når fram från satelliterna.

Om du hämtar den aktuella positionen för klockan just nu kan du också se estimerad uppskattning av felmarginalen. Vi har sett att det ibland blir 100 meter om man är inomhus.

Trygghetszoner

Safekid Rocket 4G - Trygghetszoner
Tyvärr går det bara att använda cirklar som trygghetszoner och de får inte överlappa.

Du kan ange upp till tre trygghetszoner vilket är cirklar på kartan med en bestämd diameter som du väljer. När barnet rör sig in och ut ur zonen så meddelas du som förälder i appen. Tanken är att du ska kunna få information om ditt barn rör sig för långt bort från huset eller skolan.

Vi tycker dock dessa trygghetszoner har onödiga begränsningar. Dels får du endast ange tre trycken och dels måste de ha formen av en cirkel. Det hade varit mer praktiskt att själv fått rita ut en polygon för det område man anser säkert. Det är helt enkelt inte alltid självklart att alla riktningar från huset är lika problematiska.

Cirklarna får heller inte överlappa varandra vilket ger ytterligare problem. Det gör att du begränsas en hel del. I jämförelse med andar tillverkare av GPS-klockor för barn så kör de liknande system.

Skolläge & Stör ej

Safekid Rocket 4G - stör ejDet går att ställa in upp till 4st tider som barnet inte ska kunna distraheras av klockans funktioner. Det kan vara praktiskt att aktivera under skoldagar eller andra tillfällen när du som förälder inte anser att barnet behöver kunna ringa och skicka meddelanden.

I ett låst läge går det fortfarande att komma åt SOS-funktionerna, vilket inte bör förväxlas med officiella nödnummer. Istället ger det möjligheten att skicka aviseringar till föräldrar och komma åt 3st SOS-kontakter.

SOS-funktionen kommer man åt genom att hålla inne på-/av-knappen på sidan av klockan i några sekunder. Det finns en risk att det kan aktiveras av misstag vilket kan resultera i att samtal till SOS-kontakter rings upp.

En nackdel med det låsta läget är att om du försöker göra något annat visas ett meddelande på ett annat språk som nämner att klockan är låst och endast SOS-läge är tillgängligt. Här saknas alltså översättning och samtidigt kan vi tycka att engelska borde vara grundspråket om en översättning saknas.

Safekid Rocket 4G - stör ej lägeNär klockan är i ”stör ej”-läge så visas en digital klocka och meddelandet ”invalid class in touch mode”. Detta verkar anspela på något fel i mjukvaran enligt oss. Kanske är det därför även den analoga klockan byts ut mot en digital klocka.

För att kunna ringa upp Safekid Rocket 4G när klockan är i ”stör ej”-läge så måste du även manuellt inaktivera läget i appen, annars möts du av meddelande om att linjen är upptagen eller att GPS-klockan redan är i ett videosamtal. Även här är meddelanden otydliga och det hade varit bättre om det stod att stör ej-läge var aktiverat och en fråga om man ändå vill ringa upp.

Storlek & Vikt

Safekid Rocket 4G väger inte så mycket och även om det finns lättare klockor så bör inte vikten vara något problem för barn från ca 7 år och uppåt.

Storleken är dock en nackdel enligt oss. Däremot är det viktigt att poängtera att det förvånansvärt nog inte finns mycket mindre alternativ som vi kunnat hitta. Det kanske är en teknisk begränsning och en kompromiss för att klockan inte ska kosta en förmögenhet.

För ett barn som är 7 år kommer klockan att vara stor och från en vuxens perspektiv klumpig. Det är dock inte alls säkert att barnet själv tycker det. Men även om klockan ser lite för stor är det inte säkert känslan återspeglar det, vilket den låga vikten delvis kan bidra med.

Är man inte van att bära en klocka är det oftast en vanesak innan det går att utvärdera om det fungerar eller inte. Vi utesluter inte att GPS-klockor för barn i allmänhet inte passar alla barn av just denna anledning.

Kvalitet & Prestanda

Safekid Rocket 4G har en liknande kvalitetskänsla jämfört med många andra GPS-klockor i samma prisklass. De är tillverkade i plast och även om de inte återspeglar någon exklusiv känsla, så känns de bra sett till sin prisklass.

Silikonarmbandet påminner mycket om vad som återfinns på träningsklockor och borde passa barn väldigt bra också.

Gällande prestandan och hårdvaran så är den tillräckligt bra för utföra vad som behövs men samtidigt hålla nere kostnaderna för klockan. Displayen är inte så färgstark och högupplöst som en dyr smartklocka och samtidigt finns det möjligtvis mer att önska av mikrofon och högtalare. Det är däremot orimligt att förvänta sig till en bråkdel av priset. Totalt sätt räcker prestandan väl för de enkla uppgifter som den behöver utföra.

Safekid Rocket 4G - magnetisk laddareLaddaren är inte speciellt bra då den har en väldigt liten kontaktyta som fästs med magneter. Tanken är förmodligen att det ska vara enkelt att ansluta laddaren och samtidigt slippa slitage som kan uppstå i vanliga kontakter. Tyvärr är det en känslig lösning som har sina nackdelar.

Övriga funktioner

Det finns många mindre funktioner i Safekid Rocket 4G så som stegräknare, sömnkvalitet, möjligheten att ge belöningar och stöd för andra appar (även om det tycks vara mycket begränsat).

Däremot finns det övervakningsfunktioner som är värda att nämna vilket inkluderar möjligheten att ta foto med GPS-klockans kamera och avlyssna genom att låta klockan ringa upp din mobiltelefon.

Övervakningsfunktioner i form av avlyssning med bild/ljud är enligt oss ett juridiskt snår som du som förälder bör vara medveten om. Vi rekommenderar bara att du använder funktionerna om du verkligen tror ditt barn är i fara. Risken är nämligen att du fotograferar en annan människa i en olämplig situation eller olagligt avlyssnar någon.

Sammanfattning & Betyg

Safekid Rocket 4G med analog klockaSafekid Rocket 4G är en prisvärd GPS-klocka för barn som ger barnet ett bra verktyg för att hålla kolla på klockan och kommunicera med föräldrar och syskon för den delen. Dessutom får föräldrarna tillgång till funktioner som ökar möjligheten att hålla koll på sitt barn och spåra var dem befinner sig.

Generellt sett fungerar funktionerna bra till priset men där finns brister i översättningar och vissa funktioner är lite otydliga hur de fungerar. Den digitala manualen har heller inte svaret på alla frågor även om den har en snabb introduktion och flera felsökningspunkter om du fått problem.

Att ringa samtal, prata in röstmeddelanden och spåra klockan position är dock något som fungerar bra och är för många de viktigaste funktionerna. Vi rekommenderar Safekid Rocket 4G som ett prisvärt alternativ.

Det är också värt att belysa storleken på Safekid Rocket 4G som kan uppfattas som stor och klumpig för barn. Det finns dock inte många självklara alternativ för den som önskar en mindre modell.

Safekid Rocket 4G
Utmärkelse Mest Prisvärd 2023 av Testat.nu
 • Mycket prisvärd GPS-klocka för barn
 • Bra testresultat i vårt test
Fördelar
 • God förmåga för samtal
 • Smidig användning av röstmeddelanden
 • Enkel att ställa in med app i smartphone
 • Bra precision för spårning
 • Stöd för avlyssning
Nackdelar
 • Saknar översättning för vissa funktioner
 • Vissa funktioner är något otydliga

Priser för Safekid Rocket 4G

1 649 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng