Bäddsoffor – Vilka är bäst?

Bästa Bäddsoffan

Letar du efter den bästa bäddsoffan till gästrummet eller sommarstugan? Vi har tagit en närmare titt på några av de bästa bäddsofforna i olika storlekar.

En bra bäddsoffa ska gärna var snygg, praktisk, ha god komfort och vara enkel att göra om till en sovplats som kan ge en god natts sömn för gäster vid behov.

Det finns flera olika modeller av bäddsoffor som fungerar på olika sätt. Du kan läsa mer om detta längre ner i artikeln. Förutom storlek och design så skiljer sig förvaringsutrymmen och komforten beroende på hus bäddsoffan fälls ut.

I vår granskning av bäddsoffan som är bäst i test har vi tagit hänsyn till priset, design och komfort baserat på omdömen från konsumenter som testat dem.

Dream Bäddsoffa – Divan med förvaring

Dream Bäddsoffa
 • Bra Produkt 2022
 • Konsumenter har gett den toppbetyg
 • Modern 3-sits bäddsoffa
 • Divan med förvaringslåda
 • Bra bäddyta - fungerar för två vuxna
 • Lätt att bädda om till säng snabbt

Priser för Dream Bäddsoffa

6 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Bäddsoffan Dream är en av de bästa bäddsofforna med divan som passar lika bra i sommarstugan som i TV-rummet.

Det är i grunden en 3-sits bäddsoffa med divan och där divanen även agerar förvaringsutrymme för t.ex. extra sängkläder, kuddar och täcke. Det är även praktiskt att stoppa ner dekorationskuddar där när man bäddar om till sovplats.

Dream bäddsoffa med divan och förvaringDet är konstigt att Dream mottagit bra betyg från konsumenter som testat då modellen blivit väldigt populär då det är ett prisvärt alternativ att ha soffa och extra sovplats.

Oavsett om det är i ett litet vardagsrum, allrum, gästrum eller i sommarstugan så fungerar denna bäddsoffa bra.

Bäddmåtten för själva sängen uppmäter till 193 × 133 cm vilket gör att i många fall kan två fullvuxna personer sova där.

Soffans mått är 218 cm bred och ett djup på ca 140 cm vid divanen. Måtten som vi hittat för djupet verkar inte riktigt stämma då djupet beskrivs som 121 cm för divanen men borde inte kunna vara mindre än bäddytans bredd.

Sammanfattningsvis är det svårt att inte förstå populariteten för en bäddsoffa med divan i denna prisklass som kan ge en väldigt trevlig extra säng. Vill man kan man även köpa till en bäddmadrass för ökad komfort och lättare att bädda.

Mind Bäddsoffa – Liten bäddsoffa

Mind Bäddsoffa
 • Bra Produkt 2022
 • Liten 3-sits bäddsoffa
 • God sovyta på 120 × 197 cm
 • Enkelt att fälla fram sängen
 • God komfort som soffa och säng

Priser för Mind Bäddsoffa

5 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Bäddsoffan Mind är en av de bättre små bäddsofforna för 2022 som passar även i trängre utrymmen.

Bredden på soffan är endast 138 cm men ger ändå en brädd på sängytan på hela 120 cm. Även längden på 197 cm i sängläge gör att de flesta vuxna kan sova i sängen.

Mind bäddsoffa utfälld till sängDesignen gör det lämpligt att ställa bäddsoffan direkt mot en vägg och så länge du kan plocka undan bord eller andra möbler framför så är det enkelt att göra om soffan till säng.

I tester beskrivs bäddsoffan som stabil och skön för sin prisnivå. I det stora hela handlar detta om en klart enklare bäddsoffa men som fortfarande ger en bra sovplats för flera nätter vid behov.

I soffläget kan 3 personer sitta i soffan även om det kan upplevas som lite trångt för vuxna personer. Det gör dock soffan väldigt praktisk i ett mindre TV-rum eller i ett gästrum.

Om du letar efter en bra men liten bäddsoffa som inte kostar för mycket så är Mind en av de bästa bäddsofforna du kan välja. Lågt pris, smidig design och en relativt god komfort gör bäddsoffan till ett bra val.

Tärnö Bäddsoffa – Stor U-soffa

Tärnö Bäddsoffa
 • Bra Produkt 2022
 • Stor bäddsoffa för vardagsrum
 • Både divan och schäslong
 • Stort förvaringsutrymme i schäslongen
 • Plats för 2 vuxna och 1 barn
 • Enkel att fälla ut

Priser för Tärnö Bäddsoffa

11 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Tärnö är en stor U-bäddsoffa med både divan och schäslong med plats för många gäster.

Bäddsoffan har måtten 300 × 172 cm där den är som störst vid schäslongen och med något mindre djup (140 cm) vid divanen.

Förutom att detta är en soffa som ger väldigt mycket sittplats för sociala bjudningar så bjuder den också på en stor bäddyta på ca 280 × 140 cm.

Tärnö U-soffa - Bäddsoffa med divan och schäslongEn fördel med så pass stor soffa med sammanhängande bäddyta är att två vuxna får plats på den utfällda bädden + divan medan ett barn kan få plats på schäslongen.

I schäslongen ryms även ett stort förvaringsutrymme som lämpar sig väl för täcken, kuddar och kanske även sängkläder.

Soffan görs snabbt om till en säng genom att dra ut sängen under de vanliga sittplatserna som knyter samman utrymmet mellan divanen och schäslongen. Sedan behöver man bara ta bort ryggkuddarna för att få ut maximal yta.

Bäddsoffan Tärnö lämpar sig bäst i stora rum som t.ex. ett vardagsrum där man även vill kunna erbjuda extra sängplatser.

Guide – Så väljer du rätt bäddsoffa

Om du vill hitta den bästa bäddsoffan är det rimligt att först sätta dig in i hur bäddsoffor skiljer sig åt.

Vi kommer här gå igenom flera faktorer som är värdera att tänka igenom innan du köper din bäddsoffa. Det är lätt man glömmer bort något och att behöva lämna tillbaka bäddsoffan är förmodligen det sista du önskar.

Storlek & mått

Bäddsoffa storlekEn bäddsoffa skiljer sig från en vanlig soffa när det kommer till måtten då den dels har stationära mått som soffa men andra mått som uppfälld säng.

De flesta som väljer storlek på bäddsoffan gör det baserat på var soffan ska stå och tänker ur perspektivet som en vanlig soffa. Detta är oftast bästa vägen att gå om man inte har speciella krav.

Börja med att bestämma dig för om du vill ha en vanlig 3-sits soffa, soffa med divan eller någon större hörnsoffa eller U-soffa. Utgå från de mått som passar där soffan ska stå men ta höjd för att bäddsoffan måste kunna fällas ut. Det är dumt att köpa en bäst i test bäddsoffa som väl på plats in kan fällas ut.

När du valt soffstorlek och hittat en modell som passar, dubbelkolla alltid så den verkligen går att fälla ut. Det kan vara bra att ta höjd för 50 cm extra så det är lätt att manövrera runt soffan och fälla ut den.

Vissa modeller fälls ut på ett speciellt sätt som gör att de behöver mer yta än vad slutmåtten är. De flesta tillverkare har rört sig bort från den typen av lösningar men det existerar fortfarande modeller som först ska fällas/vikas ut och sen puttas tillbaka in.

Bäddmått – sängens storlek

Bäddsoffa varje nattOftast benämns bäddmåtten som egna mått för bäddsoffor för att ge en indikation på hur mycket sovplats där finns.

Eftersom kudden tar lite plats och du inte utnyttjar hela sängplatsen längd är det bra om sovplatsen är 10-15 cm längre än personerna som ska sova där.

En vuxen person som är 180 cm lång ska helst ha 190-195 cm längd på bäddytan som minimum. Men de flesta fixar kortare om det endast rör sig om några nätter.

Bredden för en sovplats är mer subjektiv. En bredd på närmare 140 cm öppnar upp för att ett par vuxna ska kunna sova mer bekvämt där.

Fundera över vem som kommer använda bäddsoffan och hur ofta. Ta höjd för det när du väljer och se till så bäddytan inte är för litet för ändamålet. Den bästa bäddsoffan ska såklart ha plats för personerna som är tänkt att sova där.

Komfort

bäddsoffa komfortDet kan vara svårt att testa komforten vid köp online men de flesta bäddsoffor har en rätt bra komfort när de används som soffor.

Komforten varierar dock något mer för själva sovplatsen beroende på vilken stoppning och hur tjockt lager de har kunnat lägga in i kuddarna.

Ska du sova väldigt mycket i en bäddsoffa och kanske t.o.m. använda det som en permanent sovplats bör du vara inställd på att det aldrig riktigt går att mäta sig med en bra vanlig säng – även om du köper en bäddsoffa som är bäst i test.

Om komforten är viktig bör du köpa till en bra bäddmadrass. En bäddmadrass ger ingen dämning som madrassen men ökar komforten och mjukheten i underlaget.

Bäddmadrassens syfte är att bistå med komfort även för vanliga sängar och ger en mjuk känsla jämfört med själva madrassen som ska ge stöd och fjädring.

Det är många som hoppar över bäddmadrassen till bäddsoffan just för att den ofta måste förvaras separat och går sällan ner i förvaringsutrymmet i soffan om den inte är väldigt tunn. Men samtidigt är det här man har mycket att hämta i form av komfort så överväg det noga.

Om du ska köpa en bäddsoffa är det värt att fundera över om du vill prioritera komforten när den används som soffa eller som säng. En bäddsoffa som står som dekoration i ett gästrum kanske är viktigare att den är skön att sova i medan en soffa i TV-rummet har höga krav på att vara skön att sitta i.

Hur som helst är komforten viktig för att kunna sova gott och det blir speciellt viktigt om bäddsoffan är tänkt att användas under längre tider. I sommarstuga kanske den används hela veckor och det är lång tid att brottas med dålig sämn.

Förvaring

Bäddsoffa förvaringMedelstora bäddsoffor med divan eller schäslong har ofta förvaringslåda undertill. När trenden för detta drog igång har detta kvarstått då det visat sig vara väldigt uppskattat.

Möjligheten att förvara täcken och kuddar i soffan gör att de slipper ta upp plats i en garderob eller sparar omvägen ner om förrådet eller vinden när man ska bädda.

Många av de bästa bäddsofforna med divan eller schäslong  har förvaringsutrymme i soffan.

Pris

Priset är givetvis viktigt för de flesta och det är svårt att säga hur mycket man ska lägga på en bäddsoffa.

Om soffan kommer användas mycket antingen som soffa eller säng så är det dock värt att lägga en större slant för att få det man vill ha.

Om bäddsoffan däremot ska stå i ett gästrum som en dekoration och någon gång om året användas som säng, ja då kanske det faller sig naturligt att man försöker hålla nere budgeten.

Du kan få relativt bra och prisvärda bäddsoffor för runt 5 000 kronor. Det finns även enklare modeller som är billigare än så men annars är det ett bra riktmärke för en billig modell.

Går du upp i pris får du oftare större soffor eller soffor med högre kvalitet, design och/eller komfort.

Den bästa bäddsoffan är oftast den som kombinerar det bästa från alla världar – pris, komfort & design.

Material & Design

Tyg & material bäddsoffa
Grått tyg är väldigt populärt val bland vanliga soffor som bäddsoffor.

Bäddsoffan får gärna vara snygg och passa in rent estetiskt i rummet. Samtidigt är det bra om materialet är slitstarkt så att tyget inte går sönder eller att fyllningen i kuddarna blir för mjuka.

Nackdelen med att välja en bäddsoffa baserat på design är att en dyrare designmöbel inte behöver ge mer komfort än en masstillverkad bäddsoffa som är billigare.

Du som köpare måste avväga hur soffans design och stil ska prioriteras i förhållande till pris och praktiska funktioner.

Materialet i form av tyg och fyllning påverkar hållbarheten på bäddsoffan vilket lätt blir viktigt om soffan används mycket.

Färger och nyanser kan dock styra valet av bäddsoffa mycket. Det är trots allt en möbel och många vill att det ska passa in bra med övrig inredning.

Material och slittålighet är något som hade varit bra om det testades för att se vilka bäddsoffor som presterar bäst i test under sådana förhållanden. Tyvärr är underlaget för det mycket dåligt.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vi har sammanställt vanligt ställda frågor om bäddsoffor för att hjälpa dig i letandet.

 1. Vilken bäddsoffa är bäst?
 2. Hur väljer man rätt bäddsoffa?
 3. Finns det bäddsoffor med divan?
 4. Finns det stora bäddsoffor som u-soffor och hörnsoffor?
 5. Hur fäller man ut en bäddsoffa?
 6. Går det att sova varje natt i en bäddsoffa?
 7. Har IKEA bäddsoffor?
 8. Vilka bäddsoffor är billigast?

1. Vilken bäddsoffa är bäst?

Det går inte att kröna att enskild vinnare av bäddsoffor.

Dels har det gjorts väldigt få oberoende tester av bäddsoffor men konsumentens behov och personliga preferenser spelar stor roll.

Det finns också hundratals olika bäddsoffor på marknaden och att försöka identifiera och testa sig fram till vilka som är bäst blir mycket svårt.

Tyvärr går det därför inte att kröna någon bäddsoffa som bäst i test. Istället får man försöka titta på andra parametrar för att identifiera vilken bäddsoffa som kan fungera bäst för just dig.

2. Hur väljer man rätt bäddsoffa?

Det finns en del att tänka på och vi går in närmare på här ovan i vår guide.

Men kortfattat vill du titta på:

 • Mått – Fåt den plats som soffa och utfälld?
 • Design – Passar den in med dina preferenser? Finns den i olika färger?
 • Förvaring – Behöver du förvaring i soffan?
 • Pris – Kostar bäddsoffan för mycket?

3. Finns det bäddsoffor med divan?

Ja, det finns bäddsoffor med både divan och schäslong.

Det finns även stora bäddsoffor som kombinerar båda delar och bildar en u-soffa.

4. Finns det stora bäddsoffor som u-soffor och hörnsoffor?

Ja, men de är inte så vanliga som mindre 2-sits och 3-sits modeller.

U-soffor är ofta ganska stora och lämpar sig väl om du vill ha en bäddsoffa i vardagsrummet. Då kan dessa modeller ofta vara de bästa bäddsofforna som ger gott om sittyta och ibland sovplats till en mindre familj.

Hörnsoffor är likadana och tar generellt sett upp mycket plats. Det är dock perfekt för den som vill ha en stor och rymlig soffa som även går att sova bra i.

5. Hur fäller man ut en bäddsoffa?

Det finns flera olika metoder för att fälla ut en bäddsoffa.

Vanligaste metoden är oftast att man drar ut en säng under soffan som sedan fälls upp för att komma i samma höjd som kuddarna i soffan och bildar då en sovplats.

Det finns även bäddsoffor där man böjer upp sitsen och viker/fäller ut sängen. Det är inte ovanligt att de har en viss typ av enklare fjädring och en tunn madrass som påminner om hopfällbara sängar.

En annan enkel metod som vissa billiga bäddsoffor främst använder sig av är att fälla ryggstödet och där det gömmer sig extra ben i ryggstöden. Genom att fälla ryggstödet så det hamnar i samma nivå som där man sitter har men fått en rak bäddyta.

Det finns andra varianter också men dessa är de vanligaste idag. Det finns tyvärr ingen enskild metod som definierar den bästa bäddsoffan. Däremot har många beskrivit bäddsoffor med fjädring som mycket bra och speciellt i de mer påkostade prisklasserna.

6. Går det att sova varje natt i en bäddsoffa?

Om det går? Ja!

Innebär det kompromisser? Ja, absolut!

En bäddsoffa har inte alls den typen av fjädring och stöd som en bra vanlig säng kan ge. Det går inte att förvänta sig att komforten kan nå samma nivå på en bäddsoffa som en vanlig säng.

Men i andra sidan spektrumet så går det utmärkt att sova på ett tunt liggunderlag året runt och kroppen har en tendens att vänja sig. De som sover direkt på hårt underlag som golvet har svårt att sova i en väldigt mjuk säng då det kan kännas väldigt fel.

Med det sagt så ja, det går att använda en bäddsoffa och sova i den varje natt. Det finns t.ex. studenter som gör det för att få plats med schyst soffa i sin lägenhet och plats till kanske en datorplats.

Det är dock väl värt att satsa på en rejäl bäddsoffa och köpa till en bäddmadrass för att få upp komforten. Just bäddmadrassen gör bidrar mycket till komforten.

Det är också viktigt att spendera tid på att hitta den bästa bäddsoffan om du verkligen tänkt sova i den varje natt.

7. Har IKEA bäddsoffor?

IKEA har bäddsoffor och du kan hitta deras sortiment här.

Under en period hade IKEA slutat erbjuda både bäddsoffor och bäddfåtöljer men har nu flera prisvärda och bra alternativ tillgängliga.

Vill du ha en billig och enkel bäddsoffa så kan det finnas all anledning att spana in deras utbud.

8. Vilka bäddsoffor är billigast?

Det finns flera bra e-butiker som har billiga bäddsoffor i prisklassen 2000 – 3000 kronor. I vissa fall kan du även hitta billigare varianter än så.

Även IKEA och Jysk och har billiga bäddsoffor. Men de har också dyrare alternativ runt 10 000 kronor och det är väl värt att notera att man får ofta vad man betalar för här.

Utgånga modeller

Mood – Liten bäddsoffa med divan

Mood Bäddsoffa
 • Prisvärd bäddsoffa som passar bra i vardagsrum och TV-rum
 • Många färger att välja på
 • Divanen är vändbar
 • Bäddytan behöver inte mycket extra plats
 • Förvaringsmöjligheter under divanen
 • Bra bäddyta med plats för 2 vuxna

Priser för Mood Bäddsoffa

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Mood är en klassisk liten bäddsoffa med vändbar divan då du kan få den på den sidan som passar dig bäst. Perfekt för dig som vill testa dig fram till bästa möbleringen också.

Soffan har plats till tre vuxna personer sittandes om divanen används som benstöd och modellen passar väldigt bra in i små lägenheter, TV-rum och andra platser där dessa soffor är populära.

Divanen bidrar även med ett stort förvaringsutrymme där du t.ex. kan förvara sängkläder, kuddar och täcke. Lådan är lättåtkomlig och det är bara att lyfta locket som består av sittdynan för divanen.

Mood har klassisk tygdesign som finns att få i över 10 olika färger så du har goda möjligheter att hitta en färg som passar in hos dig bra.

Baksidan av soffan och den del av bäddsoffan som fälls ut till bädd kan ha tyg i färg som skiljer sig från övriga soffan därför gör sig denna soffa bäst stående mot en vägg.

Mood bäddsoffa utfälldBäddsoffan görs om genom att man drar fram en del som gör soffan lika djup som divanen längs med hela soffan. Detta gör att man behöver inte mycket mer utrymme för att göra om soffan till en sovplats.

Soffan har en bredd på 232 cm och ett djup på 148 cm. När soffan är omgjord till sovplats så har den bäddmått på 203×132 cm vilket gör att två fullvuxna personer kan sova där.

Mood är en av de bästa bäddsofforna i de lägre prissegmentet och som är utrustade med divan och bra egenskaper.

Stefan – Billig 3-sits Futon

Stefan Bäddsoffa
 • Mycket billig bäddsoffa
 • Enkel och smidig design
 • Relativt stor bäddyta
 • Rejäla dynor för bättre komfort

Priser för Stefan Bäddsoffa

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En av de billigaste bäddsofforna du kommer hitta men som ändå ger en bra komfort är Stefan med Futon-modell.

Denna soffan passar perfekt in för dig som flyttar in i din första lägenhet eller kanske börjat studera och behöver en soffa till studentlägenheten. Priset gör att du får en billig soffa och extra sovplats i ett som gör det väldigt attraktivt.

Modellen på bilden är tillverkad i svart konstläder men den finns i andra färger och material också.

Soffan görs om till en sovplats genom att man fäller ryggen så den lägger sig i samma höjd som där man sitter. Detta förvandlar soffan till en sängplats med måtten 194 x 115 cm.

Ryggstödet har även ett mellanläge så att du kan få ett lutande ryggstöd om du vill perfekt för dig som vill slänga upp benen på soffbordet eller en pall och koppla av en stund.

Så valde vi ut de bästa bäddsofforna

Vi har inte valt ut några bäddsoffor baserat på vad som är bäst i test.

Vi har däremot kunnat lyfta fram några exempel på bäddsoffor som fått bra betyg och som kan vara väl värda att titta närmare på.

Det finns så pass många bäddsoffor att välja på från ett stort antal återförsäljare att det är väldigt svårt att utse någon enskild bäddsoffa som bäst.

Vi har istället lagt krutet på att ge bra tips för dig som letar efter att köpa en bäddsoffa.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng