Bäddsoffor i Test

Bästa Bäddsoffan

Bäddsoffan har blivit en trevlig komponent för att kunna bistå med extra sovplats eller t.o.m. permanent sovplats i väldigt små bostäder. Men vilka bäddsoffor är egentligen bäst och vad bör man tänka på inför ett köp? Vi går igenom allt du behöver veta med exempel på olika bra modeller.

Den bästa bäddsoffan är optimal för din situation samtidigt som den ger så bra sittplatser och sovplatser som möjligt. Som tur är finns det idag väldigt många olika att välja mellan att det inte bör vara något problem att hitta rätt.

Bäddsoffor är idag bra med testade tekniker som gör att det går snabbt och enkelt att göra om soffan till en sovplats. Här nedanför hittar du några av de bästa bäddsofforna.

Mood – Liten bäddsoffa med divan

Mood Bäddsoffa
 • Prisvärd bäddsoffa som passar bra i vardagsrum och TV-rum
 • Många färger att välja på
 • Divanen är vändbar
 • Bäddytan behöver inte mycket extra plats
 • Förvaringsmöjligheter under divanen
 • Bra bäddyta med plats för 2 vuxna

Priser för Mood Bäddsoffa

15 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Mood är en klassisk liten bäddsoffa med vändbar divan då du kan få den på den sidan som passar dig bäst. Perfekt för dig som vill testa dig fram till bästa möbleringen också.

Soffan har plats till tre vuxna personer sittandes om divanen används som benstöd och modellen passar väldigt bra in i små lägenheter, TV-rum och andra platser där dessa soffor är populära.

Divanen bidrar även med ett stort förvaringsutrymme där du t.ex. kan förvara sängkläder, kuddar och täcke. Lådan är lättåtkomlig och det är bara att lyfta locket som består av sittdynan för divanen.

Mood har klassisk tygdesign som finns att få i över 10 olika färger så du har goda möjligheter att hitta en färg som passar in hos dig bra.

Baksidan av soffan och den del av bäddsoffan som fälls ut till bädd kan ha tyg i färg som skiljer sig från övriga soffan därför gör sig denna soffa bäst stående mot en vägg.

Mood bäddsoffa utfälldBäddsoffan görs om genom att man drar fram en del som gör soffan lika djup som divanen längs med hela soffan. Detta gör att man behöver inte mycket mer utrymme för att göra om soffan till en sovplats.

Soffan har en bredd på 232 cm och ett djup på 148 cm. När soffan är omgjord till sovplats så har den bäddmått på 203×132 cm vilket gör att två fullvuxna personer kan sova där.

Mood är en av de bästa bäddsofforna i de lägre prissegmentet och som är utrustade med divan och bra egenskaper.

Karup Figo – Modern och praktisk

Karup Figo Bäddsoffa
 • Smart och modern design av en bäddsoffa
 • Stora bäddmått på 120 x 200 cm
 • Praktisk soffa som kan ställas i halv-liggande läge.
 • Ramen och tyget går att få i olika färger
 • Finns även som bäddfåtölj

Priser för Karup Figo Bäddsoffa

4 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Många bäddsoffor gör det svårt för sig genom att försöka kombinera en vanlig soffa med en vanlig säng på ett så optimalt sätt som möjligt. Men bäddsoffan Figo från Karup har du dock möjligheten att köpa en bäddsoffa där designen är inspirerad från både en soffa och en säng.

Karup Figo bäddGenom att forma en madrass till en soffa skapar man inte bara en snygg och modern design på en soffa, man har också gjort en väldigt enkel lösning. Genom att fälla och räta ut madrassen bildas enkelt en säng och ibland är helt enkelt de enklaste lösningar bäst.

Denna soffa finns att få i flera snygga och moderna färger som grön och orange. För dig som önskar en mer stilren design kan vända dig till den gråa eller svarta modellen.

När modellen är omgjord till en säng bjuds du på ett bäddmått motsvarande 120 x 200 cm vilket är tillräckligt mycket för att två vuxna ska kunna sova där. Soffan i sig bjuder på 2 sittplatser och passar lika bra i uterum som någon annan stans i huset eller stugan.

Hemington – Stor 3-sits bäddsoffa med divan

Hemington Bäddsoffa
 • Stor bäddsoffa med divan
 • En av de bästa bäddytorna för två vuxna
 • Förvaringsutrymme
 • Slitstarkt tyg
 • Enkelt att göra om till sovplats

Priser för Hemington Bäddsoffa

10 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

En större bäddsoffa är Hemington som är en 3-sits bäddsoffa med divan som passar alla vardagsrum. För normalstora vardagsrum där man vill ha en lite större soffa men ändå möjligheten att kunna bistå med extra sovplatser till gäster så är detta kanske ett av de bästa alternativen.

Divanen till bäddsoffan rymmer ett förvaringsutrymme så att du kan förvara täcke och kuddar på ett smidigt sätt som blir lättåtkomligt när gäster väl är på besök.

Denna bäddsoffa har en vändbar divan vilket gör det lättare att designa om och ta med sig soffan vid flytt då du enkelt kan montera mo divanen till andra sidan.

Hemingtong bäddsoffa sovplatsAtt göra om bäddsoffan från en mysig sittplats till en sovplats är enkelt genom att dra fram sitsen och fälla ryggstödet så bildas en en komplett sovplats.

Modellen finns att få i flera färger som grå/svart, brun och bara grå.

Måtten på soffan är 272 x 185 cm och som sovplats har du en bäddyta på 202 x 118 cm vilket är väldigt stort och enkelt rymmer 2 vuxna personer.

Signe – 3-sits i modern design

Signe Bäddsoffa
 • Snygg och modern bäddsoffa i 50-talsdesign
 • Mycket enkel att göra om till en sovplats
 • En av de bästa bäddytorna med 141 cm i bredd
 • Passar mot vägg eller mitt i rum

Priser för Signe Bäddsoffa

15 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

En snygg och modern design på en bäddsoffa som passar perfekt i vardagsrummet och som har väldigt bra sittegenskaper.

Bäddsoffan är en vanlig soffa utan divan och schäslong och huserar 3 sittplatser. De snygga armstöden ger bra komfort och bidrar till en snygg design.

Det är enkelt att göra om bäddsoffan till en sovplats genom att fälla upp sittdynorna och fälla ut en extra madrass för en stor och bekvämlig sovplats.

Soffan är tillverkad i ett slitstarkt tyg och och finns i flera olika färger så som ljusgrå, grön, blå, röd och gråbrun. Den snygga soffan är 50-talsinspirerad och passar in de flesta vardagsrum och TV-rum.

Modellen har ett mått på 219 x 82 cm och omgjord till säng har den en bäddyta på 195 x 141 cm. Med andra ord är den i klass med en liten dubbelsäng där två vuxna människor enkelt kan sova .

Här nedanför hittar du en video för modellen.

Stefan – Billig 3-sits Futon

Stefan Bäddsoffa
 • Mycket billig bäddsoffa
 • Enkel och smidig design
 • Relativt stor bäddyta
 • Rejäla dynor för bättre komfort

Priser för Stefan Bäddsoffa

4 795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

En av de billigaste bäddsofforna du kommer hitta men som ändå ger en bra komfort är Stefan med Futon-modell.

Denna soffan passar perfekt in för dig som flyttar in i din första lägenhet eller kanske börjat studera och behöver en soffa till studentlägenheten. Priset gör att du får en billig soffa och extra sovplats i ett som gör det väldigt attraktivt.

Modellen på bilden är tillverkad i svart konstläder men den finns i andra färger och material också.

Soffan görs om till en sovplats genom att man fäller ryggen så den lägger sig i samma höjd som där man sitter. Detta förvandlar soffan till en sängplats med måtten 194 x 115 cm.

Ryggstödet har även ett mellanläge så att du kan få ett lutande ryggstöd om du vill perfekt för dig som vill slänga upp benen på soffbordet eller en pall och koppla av en stund.

Bäst för att sova varje natt i

Bäddsoffa varje nattDet finns väldigt många olika modeller av bäddsoffor med allt ifrån klassiska utdragbara som fälls upp till att man bara fäller ryggstödet på soffan.

Om du ska sova permanent i bäddsoffa varje natt så är det såklart viktigt att hitta en bra bäddsoffa. Du bör vara beredd att satsa lite pengar pengar då de billigare bäddsofforna sällan ger en riktigt bra bäddyta och kanske behöver du testa att sova i den flera nätter innan du kan avgöra.

Det kan vara värt att tänka på att om du ska sova i bäddsoffan varje natt kanske inte de modeller där man sover på soffans dynor är det bästa. Även om dynorna skulle ge bra stöd så kommer det slitas mer och hygienfaktorn bör man också väga in.

De modeller som fälls ut med separat madrass och som kan ge någon form av fjädring är oftast de bäddsoffor som ger bäst stöd, även om kuddar visat sig vara väldigt bra på senare tid. Det är fullt möjligt att sova i en bäddsoffa permanent och kroppen brukar vara duktig på att anpassa sig till nya förhållanden.

Om du tidigare har sovit i en bra säng så bör du räkna med en viss omställningsfas där du antagligen sover lite sämre i bäddsoffan. Har du ryggproblem eller andra fysiska besvär bör du inte sova permanent i en bäddsoffa utan hitta en riktigt bra säng som passar dig.

Man bör också vara medveten om att en bäddsoffa aldrig kommer vara lika bra som en bra säng. De egenskaperna finns inte och de tester som gjorts visar på att man sover bättre i en vanlig säng förutsatt att det är en påkostad madrass (t.ex. en bra kontinentalsäng).

Billiga bäddsoffor sällan de bästa

De billigaste bäddsofforna är oftast enkelt utförda på alla fronter. De kan passa bra i ett gästrum, i barnens lekrum, en sommarstuga eller någon annanstans där den inte används så mycket.

Många av de bäddsoffor som ligger i prisspannet 2000 – 3000 kronor är väldigt enkla men de gör ändå sitt jobb för att vara en trevlig möbel som kan användas för att få extra sängplats till gäster vid behov.

De lite dyrare bäddsofforna som ligger över 5000 kronor brukar bidra till bättre sovegenskaper och komfort. Huruvida du ska välja en väldigt billig bäddsoffa eller satsa på något lite dyrare är upp till dig men var medveten om skillnaderna och fundera över hur mycket du kommer använda den.

Divan & Schäslong finns till bäddsoffor

De klassiska bäddsofforna som fanns förr bestod främst av en 2-sits soffa som kunde göras om till en säng med två bäddar. Men mycket har hänt sedan 1900-talet och idag finns det snygga bäddsoffor med divan och schäslong som ser ut precis som vanliga soffor i vardagsrummet.

Divan och schäslong är soffmodeller som varit väldigt populära ett tag och det är inte så konstigt då många känner att det är skönt att kunna slänga upp benen när man förtjänar lite extra vila. Bäddsoffor med divan är inte så mycket dyrare än vanliga soffor med divan vilket gör dem perfekta för sommarstugor, TV-rum och andra platser där man ändå tänkt ha en soffa.

De stora sofforna med divan och schäslong kan passa bra i vanliga vardagsrum med. Normalt sätt är komforten inte sämre i bäddsoffor än vanliga soffor. Många vanliga soffor använder helt enkelt inte utrymmet under soffan alls medan en bäddsoffa använder det utrymmet till att förvara en uppfälld sovplats eller som förvaringslåda.

Så hittar du en skön bäddsoffa

Skön bäddsoffaEn skön bäddsoffa uppfyller kriterierna för att vara skönt att båda sitta i och att sova i. Det är inte lika mycket subjektiva ståndpunkter om vad som gör en soffa skön att sitta i. Så länge dynorna är mjuk och sköna utan att man känner någon fjädring eller onaturlig hårdhet så brukar de flesta tycka att en soffa är skön att sitta i.

En bäddsoffa ska dock leverera en bra bäddplats också och här är det lite svårare. Alla bäddsoffor har begränsad med yta att använda sig av för att dölja sovplatsen. Däremot är det inte ovanligt att man använder en del av soffan som sängplats också men fäller ut ytterligare en del som hamnar i samma höjd som soffan och då bildar en stor sovplats för t.ex. 2 personer.

En bäddsoffa som använder dynorna till sovplats brukar ge en mjukare sovyta än de modeller som fäller fram en ”inbyggd sovyta”. Dessa två metoder är ganska vanliga på bäddsoffor med divan där halva sängen blir platsen man sitter på och andra halvan en utfälld och i vissa fall hårdare del. Vad som är bäst är nog vad man själv föredrar och sover bäst på.

Det finns även bäddmadrasser där man fäller ut en tunn madrass där det finns fjädring undertill. Dessa uppfattas av många vara sköna och påminner om en hopfällbar säng.

Materialet har betydelse

Något många glömmer är att materialet på bäddsoffan har betydelse för hur den upplevs som sovplats vilket gäller om soffan sittdynor eller ryggstöd används som en del av sängen.

De flesta bäddsoffor är gjorda i tyg vilket är ett ganska bra material ur perspektivet att du kan bädda med lakan och det kommer förmodligen att ligga kvar bra på ytan. Konstläder kan uppfattas som halt och skulle hela bäddytan bestå av det kan det kännas som man kasar och att underlakanet inte ligger bra.

En annan faktor är hygien där du alltid kommer kunna torka av skinn, läder och konstläder på ett sätt som aldrig går med tyg. Tyg kommer samla åt sig svett och smuts som inte är lika lätt att rengöra. Ska du sova mycket i en bäddsoffa och tygkuddarna är en del av bäddytan så kanske man inte ska välja en vit bäddsoffa. Det kan också vara bra att kolla om bäddsoffans kuddar har avtagbart tyg som går att tvätta.

Extra förvaring till sängkläder ett plus

Förvaring till bäddsoffaEn del bäddsoffor kommer med inbyggda förvaringslådor och är främst vanligast på de bäddsoffor som har divan eller schäslong.

Att ha förvaring med plats för täcke, kuddar och kanske t.o.m. sängkläder redo att använda när bädden behöver tas fram är ett stort plus och garanterar att man alltid är redo.

Har man dekorationskuddar, filt, pläd och liknande i soffan så kan man också snyggt förvara det i lådan under tiden. Det är inte säkert man vill eller behöver packa ihop bädden så det blir en soffa igen varje morgon.

Liten bäddsoffa & bäddfåtölj

Liten bäddsoffa
Exempel på två olika små bäddsoffor och hur olika mycket plats de behöver på brädd och djup.

Små bäddsoffor passar bra i små utrymmen som t.ex. en liten lägenhet, gäststuga, gästrum, TV-rum eller andra platser där man kanske inte har hur mycket yta som helst.

De minsta bäddsofforna är 2-sits soffor som inte tar speciellt mycket plats. Men beroende på hur mycket utrymme du har så passar olika små bäddsoffor olika bra.

Om du har ett smalt rum men där det finns gott om utrymme framför bäddsoffan så kan en smal modell som vecklas ut framåt vara en bra idé. Här finns det t.ex. soffor som är 140 cm breda och ger en bäddyta som är ca 120-140 cm bred men du behöver som sagt ytan åt andra hållet. I vissa fall passar detta inte alls om man har ett soffbord som man inte kan ställa på någon lämplig plats.

Det finns också bäddsoffor som t.ex. fäller ryggstöder och då bilar en stor madrass men för att detta ska vara en bra sovplats måste bäddsoffan vara bred nog för den personen som ska ligga där. En soffa som t.ex. är 140 cm bred kommer inte bli lång nog åt en vuxen person.

Även bäddfåtöljer finns att köpa. De är inte alls lika lätta att hitta men fungerar som en bäddsoffa förutom att de ger sovplats till en person istället för två som är normalt för en bäddsoffa.

Bäddfåtöljer fanns tidigare hos IKEA men de slutade tillverkas och idag är det svårt att hitta även det finns enstaka exemplar hos vissa större återförsäljare. Är du intresserad av att läsa mer om bäddfåtöljer så rekommenderas denna sida.

Vilken som lösning som är bäst för dig får du testa genom att mäta och planera rummet där du tänkt ha bäddsoffan eller bäddfåtöljen.

Stora fördelar att handla bäddsoffan online

Handla möbler online har blivit väldigt bra och enkelt där du har möjligheten att komma åt ett mycket större utbud av möbler än vad som tidigare varit möjligt. Företag som IKEA som varit de störa möbelaffärerna med störst urval ligger nu i skymundan jämfört med dagens e-handel.

Priserna varierar kraftigt med möjligheter att hitta billiga bäddsoffor till betydligt dyrare och mer lyxiga modeller. Den största fördelen är utbudet tack vare att möblerna skeppas från stort centrallager vid beställning och en del möbler tillverkas först vid beställning. Men trots detta tar det sällan mer än 2 veckor innan man har möblerna levererade kostnadsfritt till dörren.

Flera nätbutiker som säljer möbler som bäddsoffor erbjuder även fri retur. Det betyder att du kan packa upp soffan, prova den och skulle du mot förmodan inte gilla den så behöver du bara packa ner den, beställa en retur och sen hämtas paketet vid dörren.

Det är kedjan av fri frakt, öppet köp och fria returer som gör det så enkelt och bra.