Bästa Webbhotell

Bästa Webbhotellen 2023

Vi har sammanställt de bästa webbhotellen för svenska hemsidor med fokus på bra funktionalitet samt snabb responstid och prestanda.

Oavsett om du driver en privat blogg, företagshemsida eller e-butik så bör du välja ett bra webbhotell. Det påverkar hur besökarna upplever din webbplats och även dina möjligheter att synas bra i sökmotorer som Google och Bing.

Förutom experter som testat webbhotellen har vi även vänt oss till kundernas egna omdömen för att få en bättre helhetsbild över de som är bäst.

Här nedanför hittar du de webbhotell som presterat bäst i tester. Läs om för- och nackdelar för att hitta det alternativet som passar dina behov bäst.

Miss Hosting – Bästa Webbhotellet

Miss Hosting webbhotell
Hemsida: misshosting.se

Miss Hosting är ett prisvärt webbhotell som erbjuder flera webbhotellpaket att välja mellan. Här får du ett webbhotell med bra resurser för så väl enklare bloggar som mer avancerade webbtjänster.

En stor fördel med Miss Hosting är att de har kampanjpriser för första året som gör att det inte kostar mycket att prova webbhotellet. Det ger en lång provperiod där du själv kan utvärdera om det är rätt webbhotell för dina behov.

Webbhotellspaketen skiljer sig i antalet domäner du kan koppla till kontot samt diskutrymme, antal databaser och lite andra specifikationer. För den som endast har en eller några domäner (hemsidor) så räcker mellanpaketet långt. För den som endast har en privat blogg räcker antagligen det billigaste paketet fint.

Deras minsta paket tillåter en hemsida och har tillräckligt med resurser för att fungera bra för mindre privata hemsidor och enklare företagshemsidor. Medium-paketet får ytterligare resurser och möjlighet att ha 5 hemsidor.

Störst skillnad blir det dock med det stora paketet som har en märkbar ökning i antalet anslutningar, arbetsminne och beräkningskraft som finns att tillgå. Det är ett bra val för dig som har många webbplatser eller en enskild webbplats som behöver större kapacitet.

Miss Hosting - Bästa Webbhotell - cPanel Kontrollpanel
Kontrollpanelen cPanel hos Miss Hosting. Vi har testkört flera WordPress-hemsidor och simulerat frekvent med besökare för att se hur det presterar.

Oavsett vilket konto du väljer får du tillgång till kontrollpanelen cPanel och dess avancerade funktioner. Det innebär gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt eller Sectigo Standard SSL. Bra möjligheter att konfigurera e-postadresser, MySQL-databaser och andra inställningar finns här med. Även One-click-installer finns i cPanel som gör att du kan installera WordPress, phpBB, Magento, Joomla och mycket mer med ett fåtal knapptryckningar.

Kampanjpriserna i kombination med 45 dagars nöjd kundgaranti gör det enkelt att prova webbhotellet med tryggheten att du kan välja något annat om det inte skulle passa. Supporten är också bra som är tillgänglig dygnet runt (24/7) genom chatt och mejl. Det finns även möjlighet att få hjälp genom telefon.

Även säkerheten är bra med dagliga backuper som sker varje natt och påskyndar återställningen vid ett eventuellt haveri.

Skulle du i framtiden behöva ännu mer resurser erbjuder Miss Hosting även virtuella servrar (VPS) och dedikerade servrar som ger dig betydligt mer kraft än ett webbhotellskonto.

Vi har testat Miss Hosting med WordPress-installationer och simulerat trafik och sidladdningar för att se hur prestandan är vid belastning. Vi har inte sett någon avvikande prestanda under dessa tester och det har funnits god marginal kvar enligt resursmätarna i kontrollpanelen.

Slutsats

Bästa Valet 2023Miss Hosting styrka ligger i den bredd som erbjuds i allt från tekniska specifikationer till bra support och säkerhet. Deras relativt låga prisnivå och kampanjpriser gör dem snabbt till ett självklart val för många.

I vår granskning tillhör Miss Hosting en mindre grupp webbhotell i Sverige som anses erbjuda de bästa lösningarna för konsumenter samt små- till medelstora företagare. Det låga priset i kombination med bra prestanda gör dem till det det bästa webbhotellet 2023.

  • Prisvärt webbhotell med bra specifikationer
  • Mycket resurser tillgängliga
  • Kampanjpriser första året
  • Nöjd kundhetsgaranti
  • Möjlighet att växa till egen server
  • Använder kontrollpanelen cPanel
Besök MissHosting

 

Inleed – Mest prisvärda webbhotellet

Inleed Webbhotell
Hemsida: inleed.se

Inleed är ett svenskt webbhotell som funnits med i flera år och gjort sig kända för att vara ett väldigt prisvärt alternativ.

De tillhör inte de största giganterna men är ändå ett populärt och billigt webbhotell som dessutom har egna serverhallar i både Falun och Tällberg.

Inleed har utvecklats och erbjuder idag mer än bara billiga webbhotellspaket. De har även mer påkostade webbhotellspaket för dig som behöver mer prestanda och resurser. Dessutom har de VPS och dedikerad server som ännu mer kraftfulla alternativ.

Inleed - Billigt Webbhotell - DirectAdmin kontrollpanel
Kontrollpanelen DirectAdmin hos Inleed ger dig möjligheten att administrera flera domäner, e-postadresser, databaser m.m.

Deras lägst prissatta webbhotellspaket (Bas-paketen) är väldigt billiga jämfört andra webbhotell och fungerar bra för enklare hemsidor som inte kräver enormt med resurser. Deras mer påkostade Prime-paket har väldigt mycket resurser och fortfarande väldigt prisvärt sett till vad du får i kapacitet.

Webbhotellspaketen Prime kör bl.a. webbservermjukvaran LiteSpeed som erbjuder högpresterande svarstider och kan kombineras med WordPress-plugin för riktigt snabba hastigheter.

När det kommer till support erbjuder Inleed en väldigt bra nivå med telefontider på så väl vardagar som helger. Samtidigt erbjuds support genom e-post för dig som föredrar det.

Där finns heller ingen funktionalitet vi direkt saknat när vi testat deras billiga webbhotellskonton. Kontrollpanelen DirectAdmin känns inte lika robust som cPanel men ger ändå bra funktionalitet för att komma åt de viktigaste funktionerna.

En detalj vi saknar hos Inleed är en tydligare jämförelse av webbhotellspaketen över små som stor detaljer. Det gör det svårare att jämföra paketen och vilket alternativ som passar ens behov bäst.

Vi har testat webbhotellspaketet Special som är ett av de billigaste alternativen och det fungerar bra för WordPress-webbplatser även när vi simulerar en hel del trafik.

Slutsats

Mest Prisvärd 2023Oavsett om du är en privatperson eller företag och vill på sikt välja ett så prisvärt webbhotell som möjligt så är Inleed ett självklart val enligt oss. Deras priser är jämförelsevis låga jämfört andra svenska webbhotell.

För större webbplatser, företagshemsidor och tjänster som omsätter pengar kan en låg månadskostnad snabbt bli relativt oviktig. Även om vi fortfarande anser att Inleed är ett väldigt bra webbhotell så finns det här flera bra alternativ.

Om månadskostnaden är viktig för dig så är Inleed det bästa webbhotellet och vinner vår utmärkelse för ”Mest Prisvärd”. Det är också en utmärkelse som passar alla deras lösningar oavsett om det är ett billigt webbhotellskonto eller en dedikerad server.

  • Bästa webbhotellet sett till pris
  • Rekommenderat till privatpersoner & små företag
  • Bra support genom e-post & telefon
  • Bra möjligheter att växa till kraftfullare lösningar
  • Stöd för obegränsat antal domäner
  • Snabba servrar och snabb responstid
Besök Inleed

 

Kinsta – Bästa för WordPress & Webb-appar

Kinsta Hosting
Hemsida: kinsta.com

Kinsta är inget klassiskt webbhotell i den bemärkelsen men erbjuder skalbara hosting-tjänster för så väl WordPress och egenutvecklade webbtjänster & appar.

Rent tekniskt kan du som utvecklare enkelt utveckla dina appar och projekt på GitHub för att sedan med fåtal knapptryckningar publicera ändringar och få dem att gå live. Du har goda möjligheter att själv välja mellan olika databaslösningar och språk att utveckla i. Exempelvis stöds PHP, Node.JS, Ruby, Java, Python m.m. Bland databaslösningarna syns MySQL/MariaDB, PostgreSQL och Redis.

För dig som driver en WordPress-webbplats, kan Kinsta även erbjuda snabb och driftsäker lösning med många fördelar. Deras dedikerade tjänster för WordPress fungerar riktigt bra i våra tester.

En stor fördel med Kinsta är hur de lutar sig mot pålitliga tjänster som Google Cloud och Cloudflare. Det ger hög kapacitet, datacenter över hela världen och en hög driftsäkerhet som skyddar din webbplats mot attacker.

Många av kunderna som byter webbhotell till Kinsta ser tydliga förbättringar i prestandan. Detta beror delvis på att Kinsta använder sig av Googles molntjänster och servrar samtidigt som du får tillgång till högpresterande CDN och avancerade cache-funktioner optimerat för WordPress.

För Europa har du möjligheten att välja datacenter i länder som Tyskland, Nederländerna, Storbritannien eller Finland. Detta kan du sedan kombinera med CDN där bilder, stilmallar och andra statiska filer sparas. Resultatet  blir väldigt snabba sidladdningar och ett av de mest optimala lösningarna för dig som har en internationell WordPress-hemsida.

Kinstas support är också väldigt bra som är tillgänglig dygnet runt. Vi har utfört tester genom att skriva till support med mer eller mindre svåra frågor. Dels har de svarat inom 10 minuter och dels har det varit teknisk kompetent personal som kan börja felsöka och ge djupgående svar direkt.

Vi ser störst fördelar med Kinsta om du är ett företag där du har ett ekonomiskt intresse i din webbplats. E-butiker, webbtjänster eller andra företag där hemsidan är en kritisk del i verksamheten så är Kinsta ett riktigt bra val. Detta kan givetvis även passa privatpersoner men du kommer kanske betala för tjänster som inte är lika nödvändiga då.

Fler och fler företag väljer den här typen av hosting-lösningar då det ger redundans, bra hastigheter internationellt och en mycket hög säkerhetsnivå som gör det svårt att bli attackerad.

Nackdelen med Kinsta jämfört ett vanligt webbhotell är att det saknas stöd för andra funktioner som e-post direkt hos dem, något som gör dem mindre optimalt för den mindre kunden. Många företag separerar ändå dessa tjänster och således går inget förlorat medan Kinsta får ett smalare område att optimera.

Du kan läsa vår djupgående test av Kinsta om du vill veta mer hur det fungerar, vilken upplevelse det gav och resultat av hastighetstester m.m.

Slutsats

Rekommenderas 2023Kinsta är ett mycket bra val för dig som driver större hemsidor med WordPress eller e-butiker med WooCommerce. Detsamma gäller företag som utveckla webbtjänster själva och snabbt behöver ha tillgång till pålitlig hosting med bra funktionalitet.

Driver du en internationell tjänst eller som riktar sig bortom Sverige blir Kinsta ännu mer självklart med bättre placering av sina datacenter och CDN.

Vi rekommenderar Kinsta till mer avancerade användare och företag. För rätt användare blir Kinsta snabbt ett av de bästa alternativen du kan välja men för andra användare kan det uppfattas som en dyrare lösning de ännu inte är riktigt i behov av.

  • Bästa webbhotell för många företagslösningar
  • En av de bästa lösningar för WordPress-hemsidor
  • Bästa hosting för egenutvecklade webbtjänster
  • Kraftfullt och skalbara lösningar
  • Välj mellan över 25+ datacenter & ännu fler CDN
  • Hög säkerhet, bra backup-lösningar och kompetent support
  • Kostnadsfri flytt av WordPress-sajter
  • Möjligheten att prova kostnadsfritt för att utvärdera
Besök Kinsta

Oderland – Bästa Företagsval

Oderland Webbhotell
Hemsida: oderland.se

Oderland är ett av de större svenska webbhotellen och kanske det mest självklara

valet att ta en närmare titt på om du är en företagskund med stor webbplats eller där webbplatsen är en viktig nyckelroll för dig.

Oderland har sedan 2017 helt inriktat sig på företag och de behov som ställs där. Du som privatperson är fortfarande välkommen hos dem, men deras webbhotellspaket tillhör inte de billigaste alternativen. Istället får du ett av de bästa webbhotellen sett till prestanda, support, tillförlitlighet och funktioner.

Webbhotellet Oderland erbjuder webbhotellskonton på kraftfulla servrar med stöd för allt som du normalt sett kan tänkas behöva. De använder även den populära och kompetenta kontrollpanelen cPanel. Här får du stöd för senaste versionen av PHP och kan välja äldre versioner om det passar dig bättre. MySQL, Cronjobs, Memcache, Node.js, Ruby och mycket mer finns det även stöd för.

Möjligheten att växa till egen VPS, molnlösningar eller egen dedikerad server finns också. Detta gör att du kan få mycket hjälp som företagskund om din e-butik eller webbtjänst växer så det knakar.

Oderland gått över till LiteSpeed webbserver som är en mycket snabbare servermjukvara som erbjuder många fördelar. En stor fördel är att kunna använda sig av LiteSpeed Cache som finns som gratis plugin/tillägg till flera populära CMS som t.e.x. WordPress. Det gör att du kan snabba upp dina sidladdningar så att innehållet laddas blixtsnabbt för dina besökare. Detta är något som blir allt viktigare och en kritisk faktor för att inte tappa kunder.

Oderland erbjuder även flytthjälp och mycket annat som kan vara värt att betala för som företagskund. Vi har själva långvarig erfarenhet av Oderland och rekommenderar dem starkt för seriösa projekt. Denna webbplats du besöker nu ligger t.ex. hos dem.

En annan aspekt som gör de till ett väldigt bra webbhotell är deras funktion Elastic Scaling. Det är en funktion som erbjuds i Premium-paketet och låter dig tillfälligt ge ditt webbhotellskonto (inkl. hemsidor) mer resursers. Om t.ex. din e-butik behöver mer kapacitet vid reor, kampanjer eller julhandeln så går det alltså att enkelt tillföra detta direkt för den tid du behöver det.

Oderland ligger i framkant för att implementera viktiga funktioner för sina kunder. De var en av de första i Sverige att erbjuda gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt och de tar sina kunders behov på stort allvar.

Vi har testat både det vanliga Företagspaketet och deras Premiumpaket. Skillnaderna ligger i hur mycket resurser du kan använda men vi märkte ingen skillnad i våra tester och det krävs en hel del trafik eller väldigt mycket resurskrävande exekveringar för att du ska behöva uppgradera.

Slutsats

Bästa Premiumval 2023Oderland är det snabbaste webbhotellet och på många sätt det tryggaste valet för företag och privatpersoner som vill prioritera pålitlighet.

Oderlands webbhotellspaket är som sagt inte inriktade till privata bloggar utan har specialiserat sig på hög tillgänglighet, snabba servrar, hög säkerhet och att ge stor tillförlitlighet till dig som kund. Oavsett om du är en privatpersoner med extraordinära behov, ett företag eller organisation så är Oderland ett av de bästa alternativen.

  • Bästa webbhotellet för företag och tjänster
  • Rekommenderat till e-butiker
  • Populärt alternativ och bra omdömen
  • Använder populära kontrollpanelen cPanel
  • Hög säkerhet och bra backup-lösningar
  • Stöd för det mesta du kan tänkas behöva
  • Har även kraftfulla serverlösningar
Besök Oderland

 

Simply.com – Bra Webbhotell

Simply.com Webbhotell
Hemsida: simply.com

Simply.com är ett webbhotell som blivit allt mer populärt i Sverige och erbjuder bra funktionalitet kombinerat med bra prisnivåer.

Webbhotellet är ett väldigt bra allround-alternativ och passar så väl företag som privata bloggar och hemsidor.

Simply.com har lyckats göra mycket bra och med relativt låga priser, toppbetyg från kunder och bra specifikationer på även på de billigaste webbhotellpaketen. Det gör att vi utser webbhotell som ”bäst i test” i vår granskning.

Som både företagskund och privatpersoner har du åtkomst till ett blixtsnabbt webhotell för WordPress som kan användas för så väl vanlig hemsida, blogg eller e-butik. Du får också tillgång till gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt.

Simply.com erbjuder även 14 dagars nöjdhetsgaranti där du kan få pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Ett bra sätt för ett webbhotell att låta kunder prova tjänsten först och skapar trygghet.

Webbhotellet erbjuder fyra olika webbhotellspaket och i enkelhetens namn kan man nog säga att de två billigare alternativen passar bäst för privata bloggar och små hemsidor. Detta inkluderar även företagshemsidor som är mindre och inte har tunga e-handelssystem eller liknande installerat.

De två dyrare paketen är avsedda för tyngre hemsidor som har mer trafik och kanske använder något CMS (Innehållssystem) som kräver mer av webbhotellskontot där e-butiker ofta är ett lysande exempel. De erbjuder mer utrymme, mer minne och flera processer som kan exekveras och bearbetas samtidigt.

Simply.com erbjuder det mesta du kan tänkas behöva av ett webbhotell under 2023. Ett exempel på detta är möjligheten att välja PHP-version själv. Samtidigt har du stöd ASP.NET-applikationer och i de lite dyrare paketen kan du även köra MSSQL-databas vilket ofta är att föredra med ASP.

För dig som vill skapa egna e-postadresser med ditt egna domännamn så går detta givetvis också bra genom IMAP och POP3. De erbjuder även webbmail för åtkomst om du önskar det.

Slutsats

Med priser för första året som ligger mellan 10 – 40 kr / mån med kampanjpris får du en extremt prisvärd lösning första året för ett webbhotell med domännamn. Även de ordinarie priserna är konkurrenskraftiga och bra jämfört med andra svenska webbhotell.

Det spelar egentligen ingen roll om du ska köra WordPress, Magento, Joomla, andra CMS eller egenutvecklade system så kommer Simply.com hantera det bra om de är utvecklade i PHP eller ASP.

Deras servrar är snabba, deras webbhotellspaket prisvärda och med toppbetyg från konsumenter är det helt enkelt ett av de bästa webbhotellen du kan välja.

Det finns dyrare premiumlösningar som är lämpliga till företag där Oderland känns som det främsta valet och Inleed kan vara ett billigare alternativ om du är på jakt efter det billigaste webbhotellet.

  • Toppbetyg hos TrustPilot (5/5 stjärnor)
  • Stöd för både PHP & ASP (MySQL & MSSQL)
  • Stort webbhotell med lång erfarenhet
  • 4 olika webbhotellspaket att välja mellan
  • Bra priser för de olika paketen
  • 14 dagars pengarna-tillbaka-garanti
Besök Simply.com

 

Loopia – Populärt webbhotell

Loopia WebbhotellLoopia är ett av de äldsta webbhotellen i Sverige och garanterat det största sett till vanliga webbhotellskunder. De köpte även upp och tog över driften av vanliga webbhotellskunder för City Sites (City Network) under 2017 vilket gjort dem ännu större.

Under 2019 köpte Loopia AB även upp webbhotellet Binero, vilket gjort dem ytterligare större. Binero använder samma kontrollpanel City Network och varför det är rimligt att anta att befintliga kunder hos Binero kommer att flyttas över till Loopia med tiden.

Loopia är ett populärt val hos både privatpersoner och företag. Deras webbhotellspaket och lösningar är bra utformade för att passa de flestas behov och deras support är väl fungerade.

För dig som vill komma igång med e-handel har de också färdiga paket där du köper webbhotell och kommer igång med en e-handels lösning. Här kan du välja mellan Tictail, WooCommerce och OpenCart som installeras på ditt webbhotellskonto så du snabbt och enkelt kan komma igång.

Hos Loopia har du även möjligheten att välja mellan Linux och Windows för vilket operativsystem som webbservern och din hemsida ska använda. Detta är något du väljer per domännivå och inte för paketet, så du har full möjlighet att köra en hemsida med Linux och en med Windows men endast betala för ett webbhotellspaket. Det är en av de stora fördelarna med Loopias molnlösning.

Tittar man kundomdömen genom svenska sajter som t.ex. Reco.se har de också över 4 av 5 i betyg. Loopia har dock kritiserats för deras egenutvecklade kontrollpanel som är förvirrande och skiljer sig avsevärt från ”normen”, något som ger en dålig användarupplevelse tills man vant sig.

Slutsats

Loopia Webbhotell har valt en annorlunda väg och de tycks vara både hyllande och kritiserade av folk i branschen.

Deras lösningar känns inte lika snabba och smidiga som de bästa webbhotellen och det kan vara svårt att förstå när Loopia blir ett bättre webbhotell än de andra toppalternativen.

  • Populärt svenskt webbhotell
  • Företagsvänliga lösningar
  • Olika paket för olika behov
  • Stöd för både Linux och Windows (PHP och ASP)
  • Bra support
Besök Loopia

 

Fler svenska webbhotell

Det finns många bra webbhotell i Sverige och även om alternativen ovan täcker de flestas behov, så finns det ytterligare alternativ som kan vara värt att titta närmare på. Här nedanför finner du ytterligare exempel på populära webbhotell.

Egensajt

EgensajtEgensajt är ett litet webbhotell men med bra drifthistorik och kapacitet. Här betalar du för det du använder men det kan vara svårt att estimera hur mycket man behöver och således blir priset diffust.

Många privata bloggar och hemsidor är inte så stora och behöver inte så mycket utrymme. I sådana fall kan Egensajt vara ett billigt alternativ som samtidigt ser till att din hemsida rullar på fint.

Om du är tveksam om din hemsida skulle fungera bra hos Egensajt kan du alltid kontakta dem och fråga. Tester och kundomdömen visar att det är ett snabbt och stabilt webbhotell.

www.egensajt.se

Websupport

BineroWebsupport som tidigare var Binero Webbhotell köptes upp och togs över av Loopia under 2019.

Det är i grunden ett webbhotell som funnits med väldigt länge och som använder kontrollpanelen Atomia. Allting bygger på en enda stor molnlösning vilket uppskattas av vissa men har enligt vår erfarenhet resulterat i att det går långsammare än vad det hade behövt göra.

Det är fortfarande ett webbhotell som används av många och de erbjuder mycket utrymme och trafik i kombination med möjligheten att välja PHP-version och även köra ASP med MS SQL om man önskar.

Även om Websupport/Bineros priser är någorlunda i linje med vad man kan förvänta sig så är deras prestanda på privatkontot (det billigaste valet) sämre än andra konkurrenter med t.ex. endast 96 MB minne för PHP.

websupport.se

One.com

One.com har länge varit känt som ett av de billigaste webbhotellen men också ett av de mest populära valen för privatpersoner.

De har gjort om sina lösningar och anpassat sig efter marknaden de senaste åren där det är tydligare vad de erbjuder sina kunder.

För den som vill ha ett billigt webbhotell är One.com förmodligen ett tänkbart val med bra priser för sina olika lösningar.

Kundrecensioner skvallrar om problem med att säga upp avtal och flytta domäner vilket du såklart ska ha rätt till som kund. Huruvida de har blivit bättre på detta och ökat sin kundvänlighet är svårt att sia om.

www.one.com/sv/

Vad krävs för en egen blogg?

WordPressDet bästa sättet att lägga upp en egen blogg som har ett eget domännamn (t.ex. minfinablogg.se) är att använda sig av WordPress. WordPress är ett CMS (Content Management System) eller Innehållssystem om man skulle översätta det till svenska som är utvecklat i skriptspråket PHP. Det erbjuds gratis och det finns tusentals teman & tillägg som gör det till den bästa grunden för en blogg.

WordPress är det CMS som driver absolut flest hemsidor på hela Internet och har 60% av marknaden och hela 30% av alla hemsidor på Internet drivs med denna mjukvara. Eftersom den är gratis, enkel att använda, kraftfull och uppdateras ofta så är det helt enkelt det bästa att satsa på.

WordPress kräver att webbhotellet har stöd för PHP och MySQL. De flesta webbhotell uppdaterar PHP och MySQL regelbundet även om de inte alltid erbjuder exakt den senaste versionen kommer detta inte vara ett problem. Risken att webbhotellen slutar stödja WordPress när det används av 30% av alla hemsidor på Internet är inte speciellt troligt.

Vill du läsa om systemkraven för WordPress hittar du det här men det är ingenting du egentligen behöver bekymra dig över.

Systemresurserna som WordPress behöver i sitt originalutförande är väldigt lite. Men de flesta installerar 5-10 tillägg och byter ut temat mot något som passar deras stil mer. Detta är något som ofta ökar resursbehovet av främst minnet och kräver att PHP har tillräckligt mycket att jobba med. Vi rekommenderar att du väljer ett webbhotell som erbjuder 256 MB eller mer i minne för PHP, något alla av de bästa alternativen ovan gör.

Om du beställer ett webbhotellskonto och köper till ett domännamn (eller flyttar / pekar om det om du redan äger ett) så kan du från kontrollpanelen till webbhotellskontot ofta komma åt en 1-click-installer som gör att du kan installera WordPress med några få knapptryck där du bara anger bloggens namn och lite annan information. Det är busenkelt och webbhotellens support hjälper dig garanterat om du kör fast.

WordPress kan även installeras manuellt på webbhotellet men kräver då lite mer tekniska kunskaper. Vill du göra det kan du ladda ner den svenska versionen på sv.wordpress.org.

Så väljer du rätt webbhotell till en e-butik

e-handel

Funderar du på att starta en e-butik, men känner dig osäker på vilket det bästa webbhotellet är för din satsning? I så fall är du inte ensam i den känslan, men det behöver inte vara så komplicerat och svårt beslut.

De flesta gratis e-handelsplattformar är utvecklade i skriptspråket PHP och använder sig av MySQL som databas. Detta är två nyckelkomponenter som lyckligtvis stöds hos nästan alla webbhotell, vilket gör att det grundläggande stödet är enkelt att hitta.

Istället kan du fokusera på att få SSL-certifikat, bra mängd minne för PHP och andra resurser för att din e-butik ska laddas snabbt och fungera smärtfritt. Nedanför förklarar vi systemkraven mer i detalj för WooCommerce som är ett av de mest populära gratisalternativen för e-butiker.

1. Titta på systemkraven

Det är viktigt att välja ett seriöst webbhotell redan från start och ett webbhotellskonto som har kapacitet nog att driva funktionerna i e-butiken. Det låter kanske diffust, men låt oss titta närmare på de rekommenderade systemkraven för servern om du vill köra WooCommerce som e-handelsplattform.

PHP och MySQL

I skrivande stund förespråkar de PHP version 7.4 och MySQL version 5.6 som minimum. PHP är skriptspråket (eller programspråket om man så vill) som WordPress och således WooCommerce är utvecklat i. MySQL är databasen som ska spara all information för din e-butik (inloggningar, inställningar, produkter, kategorier, köp m.m.).

Både PHP och MySQL skulle kunna kallas för grundstödet som webbhotellen erbjuder. Det kommer att uppdateras efter hand och det finns ingen risk att det skulle sluta om du väljer ett bra webbhotell. Det är helt enkelt ett fundamentalt stöd som förväntas finnas på nästan alla webbhotellskonton.

Det är snarare de andra rekommendationerna som är viktiga. Här kan du utläsa att WordPress Memory Limit ska vara minst 256 MB eller mer. Detta är en inställning som berättar hur mycket RAM-minne som WordPress och WooCommerce får använda sig av. Detta värde bestämmer du själv, men det kan aldrig vara mer än det som begränsas av PHP. Begränsningen i PHP bestäms av webbhotellet och skiljer sig mellan olika webbhotellskonton. Dyrare webbhotellskonton erbjuder oftast mer än de billigare alternativen.

Att välja ett webbhotell med ett konto som erbjuder minst 512 MB minne för PHP är starkt rekommenderat för alla e-butiksplattformar. Det gör att du kommer ha större frihet att installera tillägg för din e-butik och hantera och redigera bilder bättre.

Den sista rekommendationen är HTTPS, vilket innebär att du vill koppla ett SSL-certifikat till din domän och webbhotellskonto. Det gör det möjligt för dina besökare att surfa säkert och tryggt på din e-butik. Vissa webbhotell erbjuder dessa lösningar gratis genom t.ex. Let’s Encrypt och på andra webbhotell kanske du behöver betala för en licens.

Dessa systemkrav är inte speciellt höga och det enda du egentligen behöver leta efter är minnesmängden för PHP och SSL-certifikat. Så länge ditt webbhotell klarar systemkraven så kommer du kunna komma igång på ett bra sätt.

2. Andra viktiga faktorer

Förutom att faktiskt kunna installera din e-butik och få den live så finns där andra faktorer som påverkar valet av webbhotell.

Diskutrymmet som du får till kan vara en viktig faktor om du ska lägga upp en e-butik med många artiklar/produkter att sälja. Det kommer antagligen innebära mer bilder och annan data som behöver lagras. Du kommer däremot klara dig långt på 10 GB för e-butik och e-post.

Processorkraft och antalet tillåta processer är en andra faktor av betydelse. Lättast att förklara det på är att du vill kunna utföra tunga arbetsuppgifter som att t.ex. lägga till och redigera produktbilder i administrationspanelen utan att de besökare som försöker komma åt din e-butik just då måste vänta på den uppgiften görs klart.

3. Gör det enkelt för dig

Ett webbhotell som erbjuder snabba och kraftfulla lösningar kommer ge dig mindre huvudvärk i slutändan. Webbhotellskonton anpassade för att ta hand om företagskunder är oftast anpassade för just detta redan från början.

Oderlands företagspaket räcker långt för nya e-butiker som WooCommerce, Prestashop, Magento, OpenCart m.fl. som är utvecklade i PHP med databasen MySQL. Kostnaden för bra företagslösningar hos de olika webbhotellen som lämpar sig väl för e-butiker ligger på ca. 100 – 200 kronor per månad.

Att välja en bra bas att stå på från början gör att du kan lägga mer tid på att jobba med din e-butik utan någon risk att stöta på problem tidigt.

Företag kan välja billigt också

Företag har normalt sett en mycket högre budget än privatpersoner samtidigt som deras tjänster kan vara kritiska för sin verksamhet. Därför brukar det inte riktas billiga webbhotellslösningar till dem.

Små företag eller lokala företag som främst har sin hemsida för att dela information som vägbeskrivning, öppettider och liknande så är detta knappast något som kräver mycket resurser av ett webbhotell. Försäljningen avstannar heller inte om webbhotellet skulle ha tillfälliga problem, vilket gör att de billigaste webbhotellen är rimliga alternativ här.

Om hemsidan däremot är en väsentlig nyckelpunkt för företaget med e-handel, mycket information och på annat sätt blivit en viktig del så vill man inte vara dumsnål med valet av webbhotell. Det är bättre att här satsa på något bra alternativ som är anpassat åt företag då. Våra rekommendationer som bästa webbhotellet för företag och de andra kommer hantera detta bättre än andra okända eller kanske till och med ökända men billiga webbhotell.

E-butiker kräver oftast mycket mer

En e-butik kräver mer resurser av webbhotellet. E-butikslösningen och den mjukvara som körs är ofta mycket mer resurskrävande än en enkel hemsida och det ställs mer krav på webbhotellet för att allting ska fungera bra och ladda snabbt.

Samtidigt är en e-butik ofta en viktig del i ens satsning som ska generera intäkter till bolaget. Du vill att detta ska fungera smärtfritt med snabba laddtider som gör att besökaren inte lämnar på grund av det. Driftstörningar och andra problem är heller inte önskvärt.

De bästa företagspaketen kostar 200-300 kronor i månaden och fungerar utmärkt för en ny e-butik. Skulle din trafik öka och du växer ur webbhotellspaketet så har du förmodligen råd att investera mer i bättre lösning också som en VPS eller dedikerad server. De rekommendationer som vi gett för bästa företagslösningen har detta i åtanke där du ska kunna växa med webbhotellet, få den hjälp som behövs och inte behöva hamna i någon krissituation där du måste flytta och byta leverantör.

E-post med eget domännamn

E-postklienterAlla webbhotell som vi tittat på erbjuder e-postkonton kopplat till eget domännamn. Det ger dig och ditt företag möjligheten att skapa egna e-postadresser för de anställda samtidigt som det tydligt kopplas till företaget.

Det vanligaste upplägget är namn @ foretag.se för de anställda och att man kanske har några allmänna e-postadresser för avdelningar som support, sälj, ekonomi etc.

Skillnaden mellan webbhotell är främst hur många olika e-postkonton du kan skapa och hur stora inboxar varje e-postkonto får lov att ha. De billigaste webbhotellskontona erbjuder oftast 1-10 olika e-postkonton kopplat till ditt domän, vilket räcker för små företag och privatpersoner.

Företagslösningar brukar redan från början vara anpassat för fler e-postadresser och det är vanligare här med 100, 1000 eller obegränsad mängd e-postkonton.

Det är väldigt lätt att genom kontrollpanelen hos webbhotellet skapa egna e-postadresser. Du kan sedan lägga till dem i mjukvaror som Microsoft Outlook, Gmail eller använda medföljande webbmail-klient hos webbhotellet för att komma åt ditt mailkonto.

Större företag med 50+ anställda bör nog snarare titta på Exchange-lösningar snarare än vanliga webbhotellskonton för att ta hand om e-posten. Detta gäller framförallt om alla anställda är i behov av en egen e-postadress kopplat till företaget.

E-post-protokoll

När man skickar e-post används protokollet SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) och detta är något som tillhandahålls av webbhotellen också. Skulle du använda dig av en e-postklient som Gmail så kommer de använda sina egna servrar för detta.

Den stora skillnaden mellan protokollen gäller istället när man tar emot sin e-post. Här erbjuds oftast den äldre tekniken POP3 (Post Office Protocol v.3) och den något nyare och bättre IMAP (Internet Message Access Protocol).

POP3 kan vara fördelaktigt om man vill hämta hem sin e-post till en klient (t.ex. Microsoft Outlook) och samtidigt vill att e-posten tas bort från servern. Det går att sätta upp stöd för flera klienter och där e-posten inte tas bort från mailservern, men det är problematiskt och varför IMAP föredras här istället.

IMAP gör att du kan logga in från flera olika klienter och komma åt samma e-post. Kanske har du Microsoft Outlook installerat på flera datorer eller så använder du också en e-postklient i telefonen och surfplattan.

Oavsett vilka behov du har så erbjuds dessa lösningar av webbhotellen. Ett bra webbhotell erbjuder dig även att ansluta till din e-post med säker och krypterad anslutning.

Vanliga frågor & svar om webbhotell

  1. Vad är ett webbhotell?
  2. Hur mycket utrymme och trafik behövs?
  3. Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?
  4. Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?
  5. Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?
  6. Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?
  7. Är det lätt att byta webbhotell?
  8. Vad skiljer olika databaslösningar?
  9. Vilket är bästa valet av säker anslutning för besökarna?
  10. Finns det fler svenska webbhotell?
  11. Hur jämför jag lättast flera webbhotell?

1. Vad är ett webbhotell?

Med ett webbhotell menas normalt ett företag som erbjuder webbhotellskonto där du kan placera alla filer och all information som en hemsida behöver.

Om du vill ha en egen hemsida behöver du ett webbhotell där du kan lägga filer och spara information så att dina besökare kan komma åt det dygnet runt.

Ett webbhotell kan även hjälpa dig med att hantera ditt domännamn och e-postkonton så att du får dittnamn@dindomän.se som e-post om du önskar.

2. Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Det behöver egentligen inte så mycket utrymme och trafik som man kanske tror. Många webbhotell erbjuder enormt mycket här men det är svårt att komma upp till dessa nivåer innan andra problem uppstår.

En blogg behöver i sitt grundläggande läge utan uppladdade inlägg eller bilder kanske 50 MB utrymme och då har man antagligen installerat lite tillägg och bytt tema med. Inläggen i ren textform sparas i databasen och behöver inte mycket utrymme alls medan bilder som laddas upp är eventuellt det som gör att man behöver mer utrymme.

Om du väljer ett webbhotell som erbjuder 2000 MB (2 GB) utrymme så räcker det ofta långt. Det bästa valet kanske är att satsa på lite mer om du vill känna dig trygg.

Trafiken för paketet innebär den data som skickas till och från servern. Ju fler besökare du har ju mer trafik kommer du att behöva. Normalt sätt är inte detta något att oroa sig över då 20-30 GB trafik räcker långt för många. Har man ingen stor hemsida använder man ofta bara en bråkdel av det.

3. Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?

Linux är det som används av absolut flest och mjukvara som WordPress, Drupal och Prestashop är skrivit i skriptspråket PHP som körs bäst på Linux. Det gör nästan allting förutom de applikationer utvecklade med .NET/ASP som endast fungerar på Windows.

Det spelar alltså ingen roll vad för operativsystem du kör på egna dator. Det operativsystem du väljer på webbhotellet baseras på vad du vill använda ditt konto till. Linux är förmodligen rätt val om du är osäker.

4. Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?

För en egen hemsida behöver du ett webbhotellskonto och ett domännamn. Ibland ingår årsavgiften för ett domännamn i webbhotellet men det är de två du behöver betala för.

5. Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?

En e-butik är egentligen bara en hemsida som kör en mjukvara som låter dig skapa kategorier och produkter där besökaren sedan kan lägga till dessa i en kundkorg och göra ett avslut.

Rent tekniskt så bör du välja ett webbhotell med PHP/MySQL och gärna något som rekommenderas för företagslösningar. Detta då e-handelssystem ofta behöver mer resurser som t.ex. tillgången på mängden arbetsminne för PHP.

Väljer att du att köra t.ex. WooCommerce som är ett populärt och smart alternativ att börja med, så krävs det lite mer konfiguration med t.ex. betallösningar och kanske lagersaldo innan du kan komma igång. Men det är inte så svårt och det finns bra hjälp att få online.

6. Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?

Inte så mycket egentligen. Du behöver ett webbhotell och ett domännamn. I webbhotellets kontrollpanel kan du med få klick installera WordPress och sedan är du igång.

Givetvis kvarstår det kanske att installera tillägg för utökad funktionalitet eller byta tema för att få ett annat utseende. Men allt sånt kan du enkelt experimentera med från WordPress administrationspanel, något du får direkt tillgång till efter installationen.

Om du redan har ett domännamn eller vill registrera ett genom en annan registrar (företag) så behöver du bara uppdatera domännamnets DNS-servrar i deras kontrollpanel för domänen. Registrerar du det hos samma företag görs detta ofta automatiskt.

7. Är det lätt att byta webbhotell?

Det är ganska enkelt att byta webbhotell då det ofta bara krävs att du flyttar filer och databaser, samt att du skapar nya e-postkonton på det nya webbhotellet för de befintliga du redan har.

Efter det är det bara att peka om domänen till det nya webbhotellet genom att ändra DNS-servrarna.

Att flytta en stor hemsida utan problem och utan att stänga ner den för besökare är dock betydligt svårare. Webbhotellen kan i viss mån hjälpa till med detta.

8. Vad skiljer olika databaslösningar?

Valet av databaslösning hamnar ofta på syftet man har med den information som ska sparas. För många som utvecklar hemsidor med PHP är MySQL i grunden ett bra val som räcker för de absolut flesta behov. Det är av denna anledning som WordPress och alla andra färdiga webbapplikationer utvecklade i PHP vanligtvis använder just MySQL.

MySQL har stöd för olika databastyper där MyISAM och InnoDB är de vanligaste alternativen för att spara data. Oavsett om du ska spara ner värden som datum, valuta, värden, text, filer och annan information så kommer det fungera med dessa databaser.

Fördelen med att spara data i databaser är att det blir sorterbart. Du kan hämta all information inom vissa värden, sortera på datum m.m. Exakt de funktionerna som behövs för att lista produkter på rea i en webbutik, sortera på nykomna artiklar eller liknande.

Alternativet till MySQL är kanske främst Microsoft SQL (MS SQL). MS SQL är dock en Enterprise-lösning som är mer kraftfull och skalbar än vanliga MySQL. Detta är något som har betydelse för mindre än en promille av de som läser denna text.

Av denna anledning har det blivit att MS SQL istället ses som alternativet för de som kör ASP då det kräver en Windows Server-plattform. Och MS SQL fungerar endast för operativsystemet Windows.

Det finns en hel del andra databaslösningar också och de brukar delas in i SQL-databaser och noSQL. SQL är en akronym för Structured Query Language och beskriver ett språk som programfilerna kan kommunicera med databasen. Det är ett tydligt och strukturerat sett att be om information som oftast är lätt att läsa. Lite översatt blir det typ ”VÄLJ dessa fält FRÅN denna databas DÄR dessa villkor uppfylls”.

Typiska SQL-databaser är just MySQL och MS SQL, men också MariaDB, PostgreSQL, Oracle m.m.

NoSQL-alternativ har växt av intresse från olika utvecklare och det är inte konstigt när de har sin naturliga plats för vissa projekt. MongoDB är ett av de vanligaste namnen men det finns många alternativ och valet av databas baseras i grunden ofta på vilken information det är som ska hanteras.

Så länge du inte ska utveckla något projekt från grunden så finns det ingen direkt anledning att fundera över databasen. Det blir en kraftig överkurs för de flesta som vill lägga upp en hemsida eller driva en e-butik.

9. Vilket är bästa valet av säker anslutning för besökarna?

Det bästa valet är att tvinga besökaren att använda sig av HTTPS-protokollet för att kommunicera med din hemsida. Det betyder att all information som skickas till och från din hemsida till besökarens enhet är krypterad.

För att dina besökare ska kunna använda sig av HTTPS-protokollet krävs det ett SSL-certifikat. Detta är något man kan skapa privat, men då kommer besökaren få en varningssida som den måste klicka sig förbi. Istället behöver SSL-certifikatet vara skapat av en trovärdig källa och traditionellt har detta kostat pengar som vanligtvis betalas per års basis.

Däremot har Let’s Encrypt kommit med gratis SSL-certifikat som de absolut flesta webbläsarna litar på och således inte varnar för. Projektet är sponsrat av stora företag som Facebook, Sisco, Mozilla, Google och många fler i syfte att säkra kommunikationen över Internet.

Let’s Encrypt erbjuder alltså gratis certifikat som gäller i 90 dagar för SSL/TLS. För att slippa behöva förnya certifikatet själv är det därför bra om webbhotellet kan göra detta automatiskt åt dig. När webbhotell som t.ex. Oderland, Miss Hosting och Simply visar att de stödjer Let’s Encrypt innebär det just detta. De tar hand om allting åt dig och du behöver bara klicka för vilken domän du vill att det ska gälla på.

Let’s Encrypt har inte heller sämre säkerhet än andra SSL-lösningar som kostar pengar. Men det finns certifikat som ger andra fördelar. Du kan betala för att certifikatet ska vara kopplat till ditt företag, vilket ger ytterligare information till besökaren. För e-butiker som börjat omsätta lite betydande mängder eller hemsidor för större företag så kan det vara ett bra sett att ge extra auktoritet med dessa certifikat som kostar ett par tusen kronor om året som mest.

Webbhotellen brukar kunna erbjuda denna typen av SSL-certifikat också. Oderland erbjuder t.ex. detta genom Comodo.

10. Finns det fler svenska webbhotell?

Det finns ganska många svenska webbhotell att välja mellan och vi har inte tagit upp alla här ovan. Dels håller inte alla webbhotell den nivån som krävs för att vi ska rekommendera dem, men det kan också vara så att inte tillhör de absolut bästa webbhotellen.

Här nedanför hittar du en lista i bokstavsordning över svenska webbhotell som är eller har varit aktuella:

Ballou – Ballou Webbhotell erbjuder olika paket för privatpersoner och företag.
Binero
– Binero blev uppköpt av Loopia AB under 2019 och går nu under namnet Websupport. Binero fortsätter i egen regi med molnlösningar åt företag medan Websupport drivs vidare som webbhotell och ägs av Loopia.
City Sites – City Networks webbhotell City Sites köptes upp av Loopia och alla befintliga webbhotellskunder migrerades till Loopias webbhotell. Cloud-lösningarna drivs fortfarande av de gamla ägarna genom City Cloud.
Crystone – Uppköpt av Loopia AB. Drivs fortfarande under eget varumärke. Erbjöd förr serverlösningar, VPS m.m. men är idag endast ännu ett webbhotell som ägs av Loopia. Crystone har historiskt sett fått enormt mycket kritik för dålig support och dålig hantering av kunder.
Egen Sajt – Egen Sajt är ett litet och nischat webbhotell. Anpassningsbara paket.
FS Data – FS Data är ett väletablerat webbhotell som inriktar sig på företag och enterprise-lösningar.
Inleed – Inleed är ett mycket prisvärt webbhotell för privatpersoner och små företag.
Ipeer – Ipeer erbjuder webbhotellstjänster för företag. Molntjänster, egen server m.m.
Loopia – Loopia erbjuder webbhotellpaket, domänregistrering, DNS m.m.
Miss Hosting – Miss Hosting är ett mycket populärt alternativ med prisvärda paket. Kör också populära cPanel.
Oderland – Oderland är förmodligen Sveriges bästa webbhotell och kör även cPanel. Dyrt för privatpersoner.
One.com – One.com är ett budgetalternativ som fungerar bra för privata hemsidor
Surftown – Surftown är ett bra webbhotell som funnits med länge. Uppköpt av Simply.com
Telia – Telia erbjuder även webbhotell som företagslösning.
Simply – Simply är ett danskt webbhotell som etablerar sig starkt i Sverige. De har bra funktioner och stöd, samt väldigt bra kundomdömen. Tidigare känt under namnet UnoEuro.
Webbdo – Webbdo är ett litet webbhotell med cPanel och många funktioner.
Websupport – Websupport är tidigare Binero Webbhotell men när webbhotellets drift och kunder köptes upp av Loopia fick det fortsätta under nytt namn.
Wopsa – Wopsa är ett annat litet webbhotell med egen datahall i Eslöv. Kör cPanel som kontrollpanel.

11. Hur jämför jag lättast flera webbhotell?

Du jämför lättast webbhotell genom att använda en tjänst som snabbt kan ställa flera webbhotell mot varandra.

Ett exempel på en sådan tjänst är Alla Webbhotell som har information om webbhotells olika paket och där du kan jämföra webbhotellspaketen. På så sätt kan du lättare säkerställa att du jämför de webbhotell som lever upp till de krav på specifikationer, support och backup som ställer.

Så har vi valt ut de bästa webbhotellen

Att välja ut de bästa webbhotellen är inte enkelt. Att utföra grundläggande tester är också svårt då det i praktiken finns så många parametrar att mäta och hade behövts göras över en längre tid för att bli pålitligt.

Det lättaste och kanske bästa sättet för att utse de bästa webbhotellen är att titta på kundrecensioner och omdömen i kombination med deras specifikationer. Håller webbhotellet vad de lovar? Svarar supporten? Är kunderna nöjda?

För att hitta många omdömen har vi valt att vända oss till olika källor. Det gör att vi känner oss mer trygga med de rekommendationer som vi ger.

Vi har också vänt oss till yrkesfolk som har erfarenhet av många olika webbhotell. Vad skulle de valt? Och vilka rekommendationer finns där. Vi har t.ex. själva mångårig bra erfarenhet av Oderland som också stärks upp från andra källor. Det är dock ett dyrt webbhotell för privatpersoner men för företag är det förmodligen ett av de bästa alternativen idag.

Detta är det vi främst tittat för att utse de bästa webbhotellen:

  • Kundomdömen & Betyg
  • Prisvänlighet
  • Specifikationerna

Källor & Test

De källor vi använt oss av för att välja ut de bästa webbhotellen i Sverige.

  • TrustPilot – 2023
    TrustPilot har använts för att få en uppfattning om hur bra ett webbhotell är och vad många kunder anser om webbhotellet. Det är en viktig källa för att utse vilket webbhotell som är bäst i test men heller inte den enda källan vi vänt oss till.
  • Reco – 2023
    Reco är tjänst som låter konsumenter rekommendera företag och ge betyg. Det är ett helt okej alternativ för att hitta kundomdömen och vad vanliga konsumenter anser om webbhotell.
  • Webmaster Network – 2023
    Sveriges största forum för webmasters har många trådar med information om webbhotell. Kan användas för att hitta en del information och för att se om vissa webbhotell direkt inte rekommenderas.
  • Test av Kinsta Webbhotell – 2023
    Vi har testat Kinsta webbhotell för WordPress och applikationer. Vi har tittat närmare på verktygen, hastigheten och hur enkelt det är att använda tjänsterna som tillhandahålls.
  • Kundomdömen – 2023
    Vi har även hämtat kundomdömen från andra forum och diskussionsgrupper för att stärka bilden om hur ett webbhotell presterat.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng