Bästa Webbhotellen

Bästa Webbhotell

Välja webbhotell är inte enkelt och många som valt fel genom åren ångrar sig bittert när det inte fungerar som det ska. Vi har gått igenom de webbhotell som inriktat sig på Sverige för att utse vilka som är de bästa webbhotellen.

Olika användare ställer olika krav och har olika behov vilket gör att utnämna endast ett webbhotell som den bästa lösningen blir mycket svårt. Vi har istället valt att utnämna ett webbhotell som är den bästa all-around-lösningen och får utmärkelsen ”bäst i test”, men vi har även utnämnt andra webbhotell.

Exakt vilket webbhotell som är bäst för just dig beror alltså på dina behov. Om du är osäker om vad du ska välja så har vi mer information om det längre ner på sidan.

UnoEuro – Bäst i test

UnoEuro webbhotell
Hemsida: sv.unoeuro.com

UnoEuro är ett webbhotell som passar de flesta och utses av oss som bäst i test. Det är en kombination av bra funktionalitet, bra valmöjligheter och bra prisnivåer som gör att de står som ett väldigt bra alternativ. Att de dessutom har toppbetyg av användare hos TrustPilot gör att de blir ett säkert kort.

UnoEuro erbjuder även 14 dagars nöjdhetsgaranti där du kan få pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Ett bra sätt för ett webbhotell att låta kunder prova tjänsten först och skapar trygghet.

UnoEuro erbjuder fyra olika webbhotellspaket och i enkelhetens namn kan man nog säga att de två billigare alternativen passar bäst för privata bloggar och små hemsidor. Detta inkluderar även företagshemsidor som är mindre och inte har tunga e-handelssystem eller liknande installerat.

De två dyrare paketen är avsedda för tyngre hemsidor som har mer trafik och kanske använde något CMS (Innehållssystem) som kräver mer av webbhotellskontot. De erbjuder mer utrymme, mer minne och flera processer som kan exekveras och bearbetas samtidigt.

UnoEuro är ett bra val för privatpersoner och företag som vill ha en enklare hemsida eller blogg. Ett eget domännamn kan precis som med alla webbhotell köpas till. Men UnoEuro är också ett webbhotell som passar e-butiker och större hemsidor som ännu inte behöver flytta till en egen server. Deras dyrare lösningar är även de prisvärda i jämförelse med andra webbhotell.

Ett stort plus som gör att UnoEuro passar de flesta är att du kan välja mellan PHP och ASP. Även om ASP inte är det vanligaste valet så är det ändå en bonus att de som vill utveckla och köra applikationer utvecklade i .NET har den möjligheten. Är du osäker på vad du ska välja så är det förmodligen PHP du ska välja att ha stöd för.

 • Toppbetyg hos TrustPilot (5/5 stjärnor)
 • Stort webbhotell med lång erfarenhet
 • Webbhotellspaket i olika storlekar
 • Bra priser för de olika paketen
 • 14 dagars pengarna-tillbaka-garanti
Besök UnoEuro

 

Inleed – Bästa budgetval

Inleed WebbhotellInleed är ett svenskt webbhotell som funnits med i flera år. De tillhör inte de största giganterna men är ändå ett populärt alternativ och har egna serverhallar i både Falun och Tällberg.

Många webbhotellskunder upplever att Inleed är ett snabbt webbhotell med bra support och där priserna är låga för att passa privatpersoner perfekt.

De erbjuder tre olika paket att välja mellan där de två billigaste alternativen för 19 och 29 kronor i månaden är tillräckligt kraftfulla för att driva runt mindre företagshemsidor och privata bloggar.

Det större webbhotellspaketet är kraftfullt nog att agera återförsäljare åt webbyråer eller vara ett självklart val till dig som driver tyngre hemsidor som e-butiker eller liknande.

Med större paket får du tillgång till mer diskutrymme, trafik, beräkningskraft och minne. Något som är positivt med webbhotellet är att det bjuder på gratis SSL genom Let’s Encrypt så du behöver inte betala extra för ett SSL-certifikat så dina besökare kan surfa säkert över en krypterad anslutning. Du har också möjligheten att ansluta med SSH och det finns Memcache att tillgå för de som har behov av det.

Inleed erbjuder stöd för PHP och MySQL vilket är det de flesta webbhotellskunder söker och det som används av WordPress, Prestashop, osCommerce och många andra CMS. Webbhotellets låga priser gör att det blir det självklart bästa budgetvalet.

 • Bästa webbhotellet sett till pris
 • Rekommenderat till privatpersoner
 • Bra support och upptid
 • Bra priser på både webbhotell och egen server
 • Stöd för obegränsat antal domäner
Besök Inleed

 

Oderland – Bästa företagsval

Oderland WebbhotellOderland är ett av de större svenska webbhotellen och kanske det mest självklara valet att ta en närmare titt på om man är en företagskund med stor webbplats eller där webbplatsen är en viktig nyckelroll för företaget.

Oderland har sedan 2017 helt inriktat sig på företag och de behov som ställs där. Det innebär inte att du som privatperson inte kan köpa webbhotell, men de har tagit bort deras ”Privatpaket” vilket ökar kostnaden och för en privatperson kan det absolut vara avgörande.

Oderland erbjuder webbhotellskonton på kraftfulla servrar med stöd för allt som man normalt sätt kan tänkas behöva. De använder även de populära och kompetenta kontrollpanelen cPanel. Här får du stöd för senaste versionen av PHP och kan välja äldre om det passar dig bättre. MySQL, Cronjobs, Memcache, Node.js, Ruby och mycket mer finns det även stöd för.

Möjligheten att växa till egen VPS, molnlösningar och egen dedikerad server finns också. Detta gör att du kan få mycket hjälp som företagskund om din e-butik eller webbtjänst växer så det knakar.

Oderland erbjuder även flytthjälp och mycket annat som kan vara värt att betala för som företagskund. Vi har själva långvarig erfarenhet av Oderland och rekommenderar dem starkt för seriösa projekt. Denna webbplats du besöker nu ligger t.ex. på ett Företagskonto hos dem.

 • Kraftfulla företagslösningar
 • Rekommenderat till e-butiker
 • Populärt alternativ och bra omdömen
 • Använder populära kontrollpanelen cPanel
 • Hög säkerhet och bra backup-lösningar
 • Stöd för det mesta du kan tänkas behöva
 • Har även kraftfulla serverlösningar
Besök Oderland

 

Miss Hosting – Billigt alternativ

Miss Hosting webbhotellMiss Hosting är ett annat prisvärt alternativ som är värt att titta närmare på. Webbhotellet erbjuda flera olika paket med kampanjpris första året där du betalar 9, 19 eller 29 kronor per månad.

Webbhotellspaketen skiljer sig i antalet domäner du kan koppla till kontot samt diskutrymme, antal databaser och lite andra specifikationer. För den som endast har en eller några domäner (hemsidor) så räcker mellanpaketet långt. För den som endast har en privat blogg räcker antagligen det billigaste paketet fint.

Miss Hosting kör också den populära kontrollpanelen cPanel och det underlättar hanteringen väldigt mycket. I denna kontrollpanel medföljer även s.k. One-klick-installer som göra att du kan installera WordPress, phpBB, Magento, Joomla och mycket mer.

 • Billigt alternativ med bra valmöjligheter
 • Mycket resurser tillgängliga
 • Kampanjpriser första året
 • Möjlighet att växa till egen server
 • Använder kontrollpanelen cPanel
Besök MissHosting

 

Loopia – Populärt webbhotell

Loopia WebbhotellLoopia är ett av de äldsta webbhotellen i Sverige och garanterat det största sett till vanliga webbhotellskunder. De köpte även upp och tog över driften av vanliga webbhotellskunder för City Sites (Citynetwork) under 2017 vilket gjort dem ännu större.

Loopia är ett populärt val hos både privatpersoner och företag. Deras webbhotellspaket och lösningar är bra utformade för att passa de flestas behov och deras support är väl fungerade.

För dig som vill komma igång med e-handel har de också färdiga paket där du köper webbhotell och kommer igång med en e-handels lösning. Här kan du välja mellan Tictail, WooCommerce och OpenCart som installeras på ditt webbhotellskonto så du snabbt och enkelt kan komma igång.

Hos Loopia har du även möjligheten att välja mellan Linux och Windows för vilket system du vill ska ta hand om din hemsida. Detta är något du väljer per domännivå och inte för paketet utan du har full möjlighet att köra en hemsida med Linux och en med Windows men endast betala för ett webbhotellspaket. Det är en av fördelarna med Loopias molnlösning.

Tittar man kundomdömen genom svenska sajter som t.ex. Reco.se har de också över 4 av 5 i betyg.

 • Populärt svenskt webbhotell
 • Företagsvänliga lösningar
 • Olika paket för olika behov
 • Stöd för både Linux och Windows (PHP och ASP)
 • Bra support
Besök Loopia

 

Fler svenska webbhotell

Ditt finns fler webbhotell du kan titta närmare på om du vill. Vi listar några av de bästa alternativen till webbhotellen ovan här nedanför.

Egensajt

EgensajtEgensajt är ett litet webbhotell men med bra drifthistorik och kapacitet. Här betalar du för det du använder men det kan vara svårt att estimera hur mycket man behöver och således blir priset diffust.

Många privata bloggar och hemsidor är inte så stora och behöver inte så mycket utrymme. I sådana fall kan Egensajt vara ett billigt alternativ som samtidigt ser till att din hemsida rullar på fint.

Om du är tveksam om din hemsida skulle fungera bra hos Egensajt kan du alltid kontakta dem och fråga. Tester och kundomdömen visar att det är ett snabbt och stabilt webbhotell.

www.egensajt.se

FS Data

FS DataFS Data är ett företag som helt inriktat sig på företagskunder. Det är ett webbhotell som inte riktigt rekommenderas till privatpersoner och det har en högre prisnivå än många andra webbhotell. För företag är det dock så små summor att det inte spelar någon roll och där FS Datas lösningar kan vara värda den lilla extra månadskostnaden.

De har t.ex. en Enterprise-lösning där de kan tillhandahålla support dygnet runt. En funktion som ofta kostar lite men som kan vara värt guld för ett företag som livnär sig på sin hemsida.

Representerar du ett företag eller vill hitta ett webbhotell åt en befintlig e-butik så är det värt att spana in FS Data. Som privatkund är det dock dyra lösningar.

fsdata.se

Surftown

SurftownSurftown är ett annat webbhotell som funnits med länge och har flera bra lösningar som är värda att titta på.

Deras vanliga webbhotellskonton finns i flera storlekar som gör att de passar allt ifrån mindre till större hemsidor. De erbjuder gratis SSL genom Let’s Encrypt och allting vad du får är väldigt bra balanserat.

Du har också tillgång till svensk support via både chatt och e-post. Backuper görs dagligen så skulle någon server haverera har de möjligheter att snabbt korrigera det.

www.surftown.com/sv/

Binero

BineroBinero är ett webbhotell som funnits med väldigt länge och som använder kontrollpanelen Atomia. Allting bygger på en enda stor molnlösning vilket uppskattas av vissa men har enligt vår erfarenhet resulterat i att det går långsammare än vad det hade behövt göra.

Det är fortfarande ett webbhotell som används av många och de erbjuder mycket utrymme och trafik i kombination med möjligheten att välja PHP-version och även köra ASP med MS SQL om man önskar.

Även om Bineros priser är någorlunda i linje med vad man kan förvänta sig så är deras prestanda på privatkontot (det billigaste valet) sämre än andra konkurrenter med t.ex. endast 96 MB minne för PHP.

www.binero.se

One.com

One.com har länge varit känt som ett av de billigaste webbhotellen men också ett av de mest populära valen för privatpersoner.

De har gjort om sina lösningar och anpassat sig efter marknaden de senaste åren där det är tydligare vad de erbjuder sina kunder.

För den som vill ha ett billigt webbhotell är One.com förmodligen ett tänkbart val med bra priser för sina olika lösningar.

Kundrecensioner skvallrar om problem med att säga upp avtal och flytta domäner vilket du såklart ska ha rätt till som kund. Huruvida de har blivit bättre på detta och ökat sin kundvänlighet är svårt att sia om.

www.one.com/sv/

Vad krävs för en egen blogg?

WordPressDet bästa sättet att lägga upp en egen blogg som har ett eget domännamn (t.ex. minfinablogg.se) är att använda sig av WordPress. WordPress är ett CMS (Content Management System) eller Innehållssystem om man skulle översätta det till svenska som är utvecklat i skriptspråket PHP. Det erbjuds gratis och det finns tusentals teman & tillägg som gör det till den bästa grunden för en blogg.

WordPress är det CMS som driver absolut flest hemsidor på hela Internet och har 60% av marknaden och hela 30% av alla hemsidor på Internet drivs med denna mjukvara. Eftersom den är gratis, enkel att använda, kraftfull och uppdateras ofta så är det helt enkelt det bästa att satsa på.

WordPress kräver att webbhotellet har stöd för PHP och MySQL. De flesta webbhotell uppdaterar PHP och MySQL regelbundet även om de inte alltid erbjuder exakt den senaste versionen kommer detta inte vara ett problem. Risken att webbhotellen slutar stödja WordPress när det används av 30% av alla hemsidor på Internet är inte speciellt troligt.

Vill du läsa om systemkraven för WordPress hittar du det här men det är ingenting du egentligen behöver bekymra dig över.

Systemresurserna som WordPress behöver i sitt originalutförande är väldigt lite. Men de flesta installerar 5-10 tillägg och byter ut temat mot något som passar deras stil mer. Detta är något som ofta ökar resursbehovet av främst minnet och kräver att PHP har tillräckligt mycket att jobba med. Vi rekommenderar att du väljer ett webbhotell som erbjuder 256 MB eller mer i minne för PHP, något alla av de bästa alternativen ovan gör.

Om du beställer ett webbhotellskonto och köper till ett domännamn (eller flyttar / pekar om det om du redan äger ett) så kan du från kontrollpanelen till webbhotellskontot ofta komma åt en 1-click-installer som gör att du kan installera WordPress med några få knapptryck där du bara anger bloggens namn och lite annan information. Det är busenkelt och webbhotellens support hjälper dig garanterat om du kör fast.

WordPress kan även installeras manuellt på webbhotellet men kräver då lite mer tekniska kunskaper. Vill du göra det kan du ladda ner den svenska versionen på sv.wordpress.org.

Företag kan välja billigt också

Företag har normalt sätt en mycket högre budget än privatpersoner samtidigt som de ofta slipper betala moms så är det vanligt att webbhotellspaketen som riktas till företag kostar mer.

Små företag eller lokala företag som främst har sin hemsida för att dela information som vägbeskrivning, öppettider och liknande så är detta knappast något som kräver mycket resurser av ett webbhotell. Försäljningen avstannar heller inte om webbhotellet skulle ha problem vilket gör att det är möjligt att välja billigare lösningar utan att känna någon press.

Om hemsidan däremot är en väsentlig nyckelpunkt för företaget med e-handel, mycket information och på annat sätt blivit en viktig del så vill man inte vara dumsnål med valet av webbhotell. Det är bättre att här satsa på något bra alternativ. Våra rekommendationer som bästa webbhotellet för företag och de andra kommer hantera detta bättre än andra okända eller kanske till och med ökända webbhotell.

E-butiker kräver oftast mycket mer

e-handelEn e-butik kräver mer resurser av webbhotellet. E-butikslösningen och den mjukvara som körs är ofta mycket mer kraftfull än en enkel hemsida och det ställs mer krav på webbhotellet för att allting ska fungera bra och ladda snabbt.

Samtidigt är en e-butik ofta en viktig del i ens satsning som ska generera intäkter till bolaget. Du vill att detta ska fungera smärtfritt med snabba laddtider som gör att besökaren inte lämnar på grund av det och du vill att allt fungerar så bra som möjligt utan problem.

De bästa företagspaketen kostar 200-300 kronor i månaden och fungerar utmärkt för en ny e-butik. Skulle din trafik öka och du växer ur webbhotellspaketet så har du förmodligen råd att investera mer i bättre lösning också. De rekommendationer som vi gett för bästa företagslösningen har detta i åtanke där du ska kunna växa med webbhotellet, få den hjälp som behövs och inte behöva hamna i någon krissituation där du måste flytta och byta leverantör.

Vanliga frågor & svar om webbhotell

 1. Vad är ett webbhotell?
 2. Hur mycket utrymme och trafik behövs?
 3. Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?
 4. Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?
 5. Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?
 6. Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?
 7. Är det lätt att byta webbhotell?

Vad är ett webbhotell?

Med ett webbhotell menas normalt ett företag som erbjuder webbhotellskonto där du kan placera alla filer och all information som en hemsida behöver.

Om du vill ha en egen hemsida behöver du ett webbhotell där du kan lägga filer och spara information så att dina besökare kan komma åt det dygnet runt.

Ett webbhotell kan även hjälpa dig med att hantera ditt domännamn och e-postkonton så att du får dittnamn@dindomän.se som e-post om du önskar.

Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Det behöver egentligen inte så mycket utrymme och trafik som man kanske tror. Många webbhotell erbjuder enormt mycket här men det är svårt att komma upp till dessa nivåer innan andra problem uppstår.

En blogg behöver i sitt grundläggande läge utan uppladdade inlägg eller bilder kanske 50 MB utrymme och då har man antagligen installerat lite tillägg och bytt tema med. Inläggen i ren textform sparas i databasen och behöver inte mycket utrymme alls medan bilder som laddas upp är eventuellt det som gör att man behöver mer utrymme.

Om du väljer ett webbhotell som erbjuder 2000 MB (2 GB) utrymme så räcker det ofta långt. Det bästa valet kanske är att satsa på lite mer om du vill känna dig trygg.

Trafiken för paketet innebär den data som skickas till och från servern. Ju fler besökare du har ju mer trafik kommer du att behöva. Normalt sätt är inte detta något att oroa sig över då 20-30 GB trafik räcker långt för många. Har man ingen stor hemsida använder man ofta bara en bråkdel av det.

Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?

Linux är det som används av absolut flest och mjukvara som WordPress, Drupal och Prestashop är skrivit i skriptspråket PHP som körs bäst på Linux. Det gör nästan allting förutom de applikationer utvecklade med .NET/ASP som endast fungerar på Windows.

Det spelar alltså ingen roll vad för operativsystem du kör på egna dator. Det operativsystem du väljer på webbhotellet baseras på vad du vill använda ditt konto till. Linux är förmodligen rätt val om du är osäker.

Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?

För en egen hemsida behöver du ett webbhotellskonto och ett domännamn. Ibland ingår årsavgiften för ett domännamn i webbhotellet men det är de två du behöver betala för.

Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?

En e-butik är egentligen bara en hemsida som kör en mjukvara som låter dig skapa kategorier och produkter där besökaren sedan kan lägga till dessa i en kundkorg och göra ett avslut.

Rent tekniskt så bör du välja ett webbhotell med PHP/MySQL och gärna något som rekommenderas för företagslösningar. Detta då e-handelssystem ofta behöver mer resurser som t.ex. tillgången på mängden arbetsminne för PHP.

Väljer att du att köra t.ex. WooCommerce som är ett populärt och smart alternativ att börja med, så krävs det lite mer konfiguration med t.ex. betallösningar och kanske lagersaldo innan du kan komma igång. Men det är inte så svårt och det finns bra hjälp att få online.

Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?

Inte så mycket egentligen. Du behöver ett webbhotell och ett domännamn. I webbhotellets kontrollpanel kan du med få klick installera WordPress och sedan är du igång.

Givetvis kvarstår det kanske att installera tillägg för utökad funktionalitet eller byta tema för att få ett annat utseende. Men allt sånt kan du enkelt experimentera med från WordPress administrationspanel, något du får direkt tillgång till efter installationen.

Om du redan har ett domännamn eller vill registrera ett genom en annan registrar (företag) så behöver du bara uppdatera domännamnets DNS-servrar i deras kontrollpanel för domänen. Registrerar du det hos samma företag görs detta ofta automatiskt.

Är det lätt att byta webbhotell?

Det är ganska enkelt att byta webbhotell då det ofta bara krävs att du flyttar filer och databaser, samt att du skapar nya e-postkonton på det nya webbhotellet för de befintliga du redan har.

Efter det är det bara att peka om domänen till det nya webbhotellet genom att ändra DNS-servrarna.

Att flytta en stor hemsida utan problem och utan att stänga ner den för besökare är dock betydligt svårare. Webbhotellen kan i viss mån hjälpa till med detta.

Så har vi valt ut de bästa webbhotellen

Att välja ut de bästa webbhotellen är inte enkelt. Att utföra grundläggande tester är också svårt då det i praktiken finns så många parametrar att mäta och hade behövts göras över en längre tid för att bli pålitligt.

Det lättaste och kanske bästa sättet för att utse de bästa webbhotellen är att titta på kundrecensioner och omdömen i kombination med deras specifikationer. Håller webbhotellet vad de lovar? Svarar supporten? Är kunderna nöjda?

För att hitta många omdömen har vi valt att vända oss till olika källor. Det gör att vi känner oss mer trygga med de rekommendationer som vi ger.

Vi har också vänt oss till yrkesfolk som har erfarenhet av många olika webbhotell. Vad skulle de valt? Och vilka rekommendationer finns där. Vi har t.ex. själva mångårig bra erfarenhet av Oderland som också stärks upp från andra källor. Det är dock ett dyrt webbhotell för privatpersoner men för företag är det förmodligen ett av de bästa alternativen idag.

Detta är det vi främst tittat för att utse de bästa webbhotellen:

 • Kundomdömen & Betyg
 • Prisvänlighet
 • Specifikationerna

Källor & Test

De källor vi använt oss av för att välja ut de bästa webbhotellen i Sverige.

 • TrustPilot – 2018
  TrustPilot har använts för att få en uppfattning om hur bra ett webbhotell är och vad många kunder anser om webbhotellet. Det är en viktig källa för att utse vilket webbhotell som är bäst i test men heller inte den enda källan vi vänt oss till.
 • Reco – 2018
  Reco är tjänst som låter konsumenter rekommendera företag och ge betyg. Det är ett helt okej alternativ för att hitta kundomdömen och vad vanliga konsumenter anser om webbhotell.
 • Webmaster Network – 2018
  Sveriges största forum för webmasters har många trådar med information om webbhotell. Kan användas för att hitta en del information och för att se om vissa webbhotell direkt inte rekommenderas.