Bästa Webbhotell

Bästa Webbhotellen

De bästa webbhotellen för svenska hemsidor – undvik långsamma laddningstider, dålig support, bristande säkerhet och andra problem.

Vi har vänt oss till experthjälp med mångårig erfarenhet av svenska webbhotellen för att få fram vilka företag som erbjuder bäst lösningar för så väl privata bloggar som företagshemsidor och krävande lösningar.

Förutom experter som testat webbhotellen har vi även vänt oss till kundernas egna omdömen för att få en bättre helhetsbild över de som är bäst.

Här nedanför hittar du först de främsta webbhotellen och längre ner i artikeln kan du läsa mer om övriga webbhotell, vad som kan vara bra att tänka på och olika krav beroende på vad för hemsida du har.

Simply.com – Bäst i test

Simply.com Webbhotell
Hemsida: simply.com

Simply.com är ett webbhotell som blivit allt mer populärt i Sverige och erbjuder bra funktionalitet kombinerat med bra prisnivåer.

Webbhotellet är ett väldigt bra allround-alternativ och passar så väl företag som privata bloggar och hemsidor.

Simply.com har lyckats göra mycket bra och med relativt låga priser, toppbetyg från kunder och bra specifikationer på även på de billigaste webbhotellpaketen. Det gör att vi utser webbhotell som ”bäst i test” i vår granskning.

Som både företagskund och privatpersoner har du åtkomst till ett blixtsnabbt webhotell för WordPress som kan användas för så väl vanlig hemsida, blogg eller e-butik. Du får också tillgång till gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt.

Simply.com erbjuder även 14 dagars nöjdhetsgaranti där du kan få pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Ett bra sätt för ett webbhotell att låta kunder prova tjänsten först och skapar trygghet.

Webbhotellet erbjuder fyra olika webbhotellspaket och i enkelhetens namn kan man nog säga att de två billigare alternativen passar bäst för privata bloggar och små hemsidor. Detta inkluderar även företagshemsidor som är mindre och inte har tunga e-handelssystem eller liknande installerat.

De två dyrare paketen är avsedda för tyngre hemsidor som har mer trafik och kanske använder något CMS (Innehållssystem) som kräver mer av webbhotellskontot där e-butiker ofta är ett lysande exempel. De erbjuder mer utrymme, mer minne och flera processer som kan exekveras och bearbetas samtidigt.

Simply.com erbjuder det mesta du kan tänkas behöva av ett webbhotell under 2022. Ett exempel på detta är möjligheten att välja PHP-version själv. Samtidigt har du stöd ASP.NET-applikationer och i de lite dyrare paketen kan du även köra MSSQL-databas vilket ofta är att föredra med ASP.

För dig som vill skapa egna e-postadresser med ditt egna domännamn så går detta givetvis också bra genom IMAP och POP3. De erbjuder även webbmail för åtkomst om du önskar det.

Slutsats

Med priser för första året som ligger mellan 10 – 40 kr / mån med kampanjpris får du en extremt prisvärd lösning första året för ett webbhotell med domännamn. Även de ordinarie priserna är konkurrenskraftiga och bra jämfört med andra svenska webbhotell.

Det spelar egentligen ingen roll om du ska köra WordPress, Magento, Joomla, andra CMS eller egenutvecklade system så kommer Simply.com hantera det bra om de är utvecklade i PHP eller ASP.

Deras servrar är snabba, deras webbhotellspaket prisvärda och med toppbetyg från konsumenter är det helt enkelt ett av de bästa webbhotellen du kan välja.

Det finns dyrare premiumlösningar som är lämpliga till företag där Oderland känns som det främsta valet och Inleed kan vara ett billigare alternativ om du är på jakt efter det billigaste webbhotellet.

 • Toppbetyg hos TrustPilot (5/5 stjärnor)
 • Stöd för både PHP & ASP (MySQL & MSSQL)
 • Stort webbhotell med lång erfarenhet
 • 4 olika webbhotellspaket att välja mellan
 • Bra priser för de olika paketen
 • 14 dagars pengarna-tillbaka-garanti
Besök Simply.com

 

Inleed – Bästa Budgetval

Inleed WebbhotellInleed är ett svenskt webbhotell som funnits med i flera år. De tillhör inte de största giganterna men är ändå ett populärt och billigt webbhotell som dessutom har egna serverhallar i både Falun och Tällberg.

Många webbhotellskunder upplever att Inleed är ett snabbt webbhotell med bra support och där priserna är låga för att passa privatpersoner perfekt. Privatpersoner och enskilda firmor är vanligtvis de som letar efter ett bra men billigt webbhotell och där Inleed ett av de mest självklara alternativen.

De erbjuder tre olika paket att välja mellan där de två billigaste alternativen för 19 och 29 kronor i månaden är tillräckligt kraftfulla för att driva runt mindre företagshemsidor och privata bloggar.

Det större webbhotellspaketet är kraftfullt nog att agera återförsäljare åt webbyråer eller vara ett självklart val till dig som driver tyngre hemsidor som e-butiker eller liknande.

Med större paket får du tillgång till mer diskutrymme, trafik, beräkningskraft och minne. Något som är positivt med webbhotellet är att det bjuder på gratis SSL genom Let’s Encrypt så du behöver inte betala extra för ett SSL-certifikat så dina besökare kan surfa säkert över en krypterad anslutning. Du har också möjligheten att ansluta med SSH och det finns Memcache att tillgå för de som har behov av det.

Inleed erbjuder stöd för PHP och MySQL vilket är det de flesta webbhotellskunder söker och det som används av WordPress, Prestashop, osCommerce och många andra CMS. Webbhotellets låga priser gör att det blir det självklart bästa budgetvalet.

Slutsats

Inleed är utan tvekan det bästa svenska webbhotellet om kostnaden är den viktigaste faktorn. Det är inget webbhotell som ligger på de prisnivåer som Inleed har och samtidigt erbjuder ett så pass pålitligt webbhotell med bra lösningar.

Vi förstår varför större företag med webbplatser som omsätter större summor väljer andra alternativ men trots det kan Inleed vara ett bra alternativ för många företag där hemsidan inte är kritisk på samma sätt.

 • Bästa webbhotellet sett till pris
 • Rekommenderat till privatpersoner
 • Bra support och upptid
 • Bra priser på både webbhotell och egen server
 • Stöd för obegränsat antal domäner
Besök Inleed

 

Oderland – Bästa Företagsval

Oderland WebbhotellOderland är ett av de större svenska webbhotellen och kanske det mest självklara valet att ta en närmare titt på om man är en företagskund med stor webbplats eller där webbplatsen är en viktig nyckelroll för företaget.

Oderland har sedan 2017 helt inriktat sig på företag och de behov som ställs där. Du som privatperson är fortfarande välkommen hos dem, men deras webbhotellspaket tillhör inte de billigaste alternativen. Istället får du ett av de bästa webbhotellen sett till prestanda, support, tillförlitlighet och funktioner.

Webbhotellet Oderland erbjuder webbhotellskonton på kraftfulla servrar med stöd för allt som man normalt sett kan tänkas behöva. De använder även de populära och kompetenta kontrollpanelen cPanel. Här får du stöd för senaste versionen av PHP och kan välja äldre om det passar dig bättre. MySQL, Cronjobs, Memcache, Node.js, Ruby och mycket mer finns det även stöd för.

Möjligheten att växa till egen VPS, molnlösningar eller egen dedikerad server finns också. Detta gör att du kan få mycket hjälp som företagskund om din e-butik eller webbtjänst växer så det knakar.

Sedan hösten 2019 har Oderland gått över till LiteSpeed webbserver som är en mycket snabbare servermjukvara som erbjuder många fördelar. En stor fördel är att kunna använda sig av LiteSpeed Cache som finns som gratis plugin till flera populära CMS som t.e.x. WordPress. Det gör att du kan snabba upp dina sidladdningar så att innehållet laddas blixtsnabbt för dina besökare. Detta är något som blir allt viktigare och en kritisk faktor för att inte tappa kunder.

Oderland erbjuder även flytthjälp och mycket annat som kan vara värt att betala för som företagskund. Vi har själva långvarig erfarenhet av Oderland och rekommenderar dem starkt för seriösa projekt. Denna webbplats du besöker nu ligger t.ex. hos dem.

En annan aspekt som gör de till ett väldigt bra webbhotell är deras funktion Elastic Scaling. Det är en funktion som erbjuds i Premium-paketet och låter dig tillfälligt ge ditt webbhotellskonto (inkl. hemsidor) med resursers. Om t.ex. din e-butik behöver mer kapacitet vid reor eller julhandeln så går det alltså att enkelt tillföra på direkten.

Oderland ligger i framkant för att implementera viktiga funktioner för sina kunder. De var en av de första i Sverige att erbjuda gratis SSL-certifikat genom Let’s Encrypt och de tar sina kunders behov på stort allvar. Det är helt enkelt det bästa webbhotellet för många företagslösningar.

Slutsats

Oderland är det snabbaste webbhotellet och på många sätt det tryggaste valet för företag och privatpersoner som vill prioritera pålitlighet.

Oderlands webbhotellspaket är som sagt inte inriktade till privata bloggar utan har specialiserat sig på hög tillgänglighet, snabba servrar, hög säkerhet och ger en tilltro få andra webbhotell kommer i närheten av. Det är utan tvekan det bästa webbhotellet för företag och privatpersoner med kritiska tjänster.

 • Bästa webbhotellet för företag
 • Rekommenderat till e-butiker
 • Populärt alternativ och bra omdömen
 • Använder populära kontrollpanelen cPanel
 • Hög säkerhet och bra backup-lösningar
 • Stöd för det mesta du kan tänkas behöva
 • Har även kraftfulla serverlösningar
Besök Oderland

 

Miss Hosting – Billigt alternativ

Miss Hosting webbhotellMiss Hosting är ett annat prisvärt alternativ som är värt att titta närmare på. Webbhotellet erbjuda flera olika paket med kampanjpris första året där du betalar 9, 19 eller 29 kronor per månad.

Webbhotellspaketen skiljer sig i antalet domäner du kan koppla till kontot samt diskutrymme, antal databaser och lite andra specifikationer. För den som endast har en eller några domäner (hemsidor) så räcker mellanpaketet långt. För den som endast har en privat blogg räcker antagligen det billigaste paketet fint.

Deras mest kraftfulla webbhotellskonto erbjuder obegränsat antal hemsidor, obegränsat med trafik, gratis Comodo Standard SSL-certifikat och mycket mer. Det är även maximerat med många flera MySQL-anslutningar, mycket mer RAM-minne för PHP och tillgång till 100 % beräkningskraft av 3 CPU-kärnor. Det gör att paketet lämpar sig bättre för dig som ska köra något tyngre CMS som en e-butik.

Miss Hosting kör också den populära kontrollpanelen cPanel och det underlättar hanteringen väldigt mycket. I denna kontrollpanel medföljer även s.k. One-klick-installer som göra att du kan installera WordPress, phpBB, Magento, Joomla och mycket mer.

Överlag är Miss Hosting ett ganska billigt webbhotell, men som ändå ger bra kapacitet och funktioner som fungerar bra för de allra flesta. Mycket tyder på att Miss Hosting är ett av de bästa alternativen där får mycket för pengarna. Med 99,9 % garanterad upptid och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti så ger de minst sagt ett lockande erbjudande.

Slutsats

Miss Hosting har länge ansetts vara ett prisvärt webbhotell och på många sätt och vis är det så också.

Vi har däremot funnit en del missnöjda kunder som kritiserar en sämre support och svårt att lösa problem som uppstått med fakturor. Kan man leva med det är det kanske väl värt att prova Miss Hosting.

 • Billigt alternativ med bra valmöjligheter
 • Mycket resurser tillgängliga
 • Kampanjpriser första året
 • Möjlighet att växa till egen server
 • Använder kontrollpanelen cPanel
Besök MissHosting

 

Loopia – Populärt webbhotell

Loopia WebbhotellLoopia är ett av de äldsta webbhotellen i Sverige och garanterat det största sett till vanliga webbhotellskunder. De köpte även upp och tog över driften av vanliga webbhotellskunder för City Sites (City Network) under 2017 vilket gjort dem ännu större.

Under 2019 köpte Loopia AB även upp webbhotellet Binero, vilket gjort dem ytterligare större. Binero använder samma kontrollpanel City Network och varför det är rimligt att anta att befintliga kunder hos Binero kommer att flyttas över till Loopia med tiden.

Loopia är ett populärt val hos både privatpersoner och företag. Deras webbhotellspaket och lösningar är bra utformade för att passa de flestas behov och deras support är väl fungerade.

För dig som vill komma igång med e-handel har de också färdiga paket där du köper webbhotell och kommer igång med en e-handels lösning. Här kan du välja mellan Tictail, WooCommerce och OpenCart som installeras på ditt webbhotellskonto så du snabbt och enkelt kan komma igång.

Hos Loopia har du även möjligheten att välja mellan Linux och Windows för vilket operativsystem som webbservern och din hemsida ska använda. Detta är något du väljer per domännivå och inte för paketet, så du har full möjlighet att köra en hemsida med Linux och en med Windows men endast betala för ett webbhotellspaket. Det är en av de stora fördelarna med Loopias molnlösning.

Tittar man kundomdömen genom svenska sajter som t.ex. Reco.se har de också över 4 av 5 i betyg. Loopia har dock kritiserats för deras egenutvecklade kontrollpanel som är förvirrande och skiljer sig avsevärt från ”normen”, något som ger en dålig användarupplevelse tills man vant sig.

Slutsats

Loopia Webbhotell har valt en annorlunda väg och de tycks vara både hyllande och kritiserade av folk i branschen.

Deras lösningar känns inte lika snabba och smidiga som de bästa webbhotellen och det kan vara svårt att förstå när Loopia blir ett bättre webbhotell än de andra toppalternativen.

 • Populärt svenskt webbhotell
 • Företagsvänliga lösningar
 • Olika paket för olika behov
 • Stöd för både Linux och Windows (PHP och ASP)
 • Bra support
Besök Loopia

 

Fler svenska webbhotell

Det finns många bra webbhotell i Sverige och även om alternativen ovan täcker de flestas behov, så finns det ytterligare alternativ som kan vara värt att titta närmare på. Här nedanför finner du ytterligare exempel på populära webbhotell.

Egensajt

EgensajtEgensajt är ett litet webbhotell men med bra drifthistorik och kapacitet. Här betalar du för det du använder men det kan vara svårt att estimera hur mycket man behöver och således blir priset diffust.

Många privata bloggar och hemsidor är inte så stora och behöver inte så mycket utrymme. I sådana fall kan Egensajt vara ett billigt alternativ som samtidigt ser till att din hemsida rullar på fint.

Om du är tveksam om din hemsida skulle fungera bra hos Egensajt kan du alltid kontakta dem och fråga. Tester och kundomdömen visar att det är ett snabbt och stabilt webbhotell.

www.egensajt.se

FS Data

FS DataFS Data är ett företag som helt inriktat sig på företagskunder. Det är ett webbhotell som inte riktigt rekommenderas till privatpersoner och det har en högre prisnivå än många andra webbhotell. För företag är det dock så små summor att det inte spelar någon roll och där FS Datas lösningar kan vara värda den lilla extra månadskostnaden.

De har t.ex. en Enterprise-lösning där de kan tillhandahålla support dygnet runt. En funktion som ofta kostar lite men som kan vara värt guld för ett företag som livnär sig på sin hemsida.

Representerar du ett företag eller vill hitta ett bra webbhotell åt en befintlig e-butik så är det värt att spana in FS Data. Som privatkund är det dock dyra lösningar.

fsdata.se

Websupport

BineroWebsupport som tidigare var Binero Webbhotell köptes upp och togs över av Loopia under 2019.

Det är i grunden ett webbhotell som funnits med väldigt länge och som använder kontrollpanelen Atomia. Allting bygger på en enda stor molnlösning vilket uppskattas av vissa men har enligt vår erfarenhet resulterat i att det går långsammare än vad det hade behövt göra.

Det är fortfarande ett webbhotell som används av många och de erbjuder mycket utrymme och trafik i kombination med möjligheten att välja PHP-version och även köra ASP med MS SQL om man önskar.

Även om Websupport/Bineros priser är någorlunda i linje med vad man kan förvänta sig så är deras prestanda på privatkontot (det billigaste valet) sämre än andra konkurrenter med t.ex. endast 96 MB minne för PHP.

www.websupport.se

One.com

One.com har länge varit känt som ett av de billigaste webbhotellen men också ett av de mest populära valen för privatpersoner.

De har gjort om sina lösningar och anpassat sig efter marknaden de senaste åren där det är tydligare vad de erbjuder sina kunder.

För den som vill ha ett billigt webbhotell är One.com förmodligen ett tänkbart val med bra priser för sina olika lösningar.

Kundrecensioner skvallrar om problem med att säga upp avtal och flytta domäner vilket du såklart ska ha rätt till som kund. Huruvida de har blivit bättre på detta och ökat sin kundvänlighet är svårt att sia om.

www.one.com/sv/

Vad krävs för en egen blogg?

WordPressDet bästa sättet att lägga upp en egen blogg som har ett eget domännamn (t.ex. minfinablogg.se) är att använda sig av WordPress. WordPress är ett CMS (Content Management System) eller Innehållssystem om man skulle översätta det till svenska som är utvecklat i skriptspråket PHP. Det erbjuds gratis och det finns tusentals teman & tillägg som gör det till den bästa grunden för en blogg.

WordPress är det CMS som driver absolut flest hemsidor på hela Internet och har 60% av marknaden och hela 30% av alla hemsidor på Internet drivs med denna mjukvara. Eftersom den är gratis, enkel att använda, kraftfull och uppdateras ofta så är det helt enkelt det bästa att satsa på.

WordPress kräver att webbhotellet har stöd för PHP och MySQL. De flesta webbhotell uppdaterar PHP och MySQL regelbundet även om de inte alltid erbjuder exakt den senaste versionen kommer detta inte vara ett problem. Risken att webbhotellen slutar stödja WordPress när det används av 30% av alla hemsidor på Internet är inte speciellt troligt.

Vill du läsa om systemkraven för WordPress hittar du det här men det är ingenting du egentligen behöver bekymra dig över.

Systemresurserna som WordPress behöver i sitt originalutförande är väldigt lite. Men de flesta installerar 5-10 tillägg och byter ut temat mot något som passar deras stil mer. Detta är något som ofta ökar resursbehovet av främst minnet och kräver att PHP har tillräckligt mycket att jobba med. Vi rekommenderar att du väljer ett webbhotell som erbjuder 256 MB eller mer i minne för PHP, något alla av de bästa alternativen ovan gör.

Om du beställer ett webbhotellskonto och köper till ett domännamn (eller flyttar / pekar om det om du redan äger ett) så kan du från kontrollpanelen till webbhotellskontot ofta komma åt en 1-click-installer som gör att du kan installera WordPress med några få knapptryck där du bara anger bloggens namn och lite annan information. Det är busenkelt och webbhotellens support hjälper dig garanterat om du kör fast.

WordPress kan även installeras manuellt på webbhotellet men kräver då lite mer tekniska kunskaper. Vill du göra det kan du ladda ner den svenska versionen på sv.wordpress.org.

Så väljer du rätt webbhotell till en e-butik

e-handel

Funderar du på att starta en e-butik, men känner dig osäker på vilket det bästa webbhotellet är för din satsning? I så fall är du inte ensam i den känslan, men det behöver inte vara så komplicerat och svårt beslut.

De flesta gratis e-handelsplattformar är utvecklade i skriptspråket PHP och använder sig av MySQL som databas. Detta är två nyckelkomponenter som lyckligtvis stöds hos nästan alla webbhotell, vilket gör att det grundläggande stödet är enkelt att hitta.

Istället kan du fokusera på att få SSL-certifikat, bra mängd minne för PHP och andra resurser för att din e-butik ska laddas snabbt och fungera smärtfritt. Nedanför förklarar vi systemkraven mer i detalj för WooCommerce som är ett av de mest populära gratisalternativen för e-butiker.

1. Titta på systemkraven

Det är viktigt att välja ett seriöst webbhotell redan från start och ett webbhotellskonto som har kapacitet nog att driva funktionerna i e-butiken. Det låter kanske diffust, men låt oss titta närmare på de rekommenderade systemkraven för servern om du vill köra WooCommerce som e-handelsplattform.

PHP och MySQL

I skrivande stund förespråkar de PHP version 7.4 och MySQL version 5.6 som minimum. PHP är skriptspråket (eller programspråket om man så vill) som WordPress och således WooCommerce är utvecklat i. MySQL är databasen som ska spara all information för din e-butik (inloggningar, inställningar, produkter, kategorier, köp m.m.).

Både PHP och MySQL skulle kunna kallas för grundstödet som webbhotellen erbjuder. Det kommer att uppdateras efter hand och det finns ingen risk att det skulle sluta om du väljer ett bra webbhotell. Det är helt enkelt ett fundamentalt stöd som förväntas finnas på nästan alla webbhotellskonton.

Det är snarare de andra rekommendationerna som är viktiga. Här kan du utläsa att WordPress Memory Limit ska vara minst 256 MB eller mer. Detta är en inställning som berättar hur mycket RAM-minne som WordPress och WooCommerce får använda sig av. Detta värde bestämmer du själv, men det kan aldrig vara mer än det som begränsas av PHP. Begränsningen i PHP bestäms av webbhotellet och skiljer sig mellan olika webbhotellskonton. Dyrare webbhotellskonton erbjuder oftast mer än de billigare alternativen.

Att välja ett webbhotell med ett konto som erbjuder minst 512 MB minne för PHP är starkt rekommenderat för alla e-butiksplattformar. Det gör att du kommer ha större frihet att installera tillägg för din e-butik och hantera och redigera bilder bättre.

Den sista rekommendationen är HTTPS, vilket innebär att du vill koppla ett SSL-certifikat till din domän och webbhotellskonto. Det gör det möjligt för dina besökare att surfa säkert och tryggt på din e-butik. Vissa webbhotell erbjuder dessa lösningar gratis genom t.ex. Let’s Encrypt och på andra webbhotell kanske du behöver betala för en licens.

Dessa systemkrav är inte speciellt höga och det enda du egentligen behöver leta efter är minnesmängden för PHP och SSL-certifikat. Så länge ditt webbhotell klarar systemkraven så kommer du kunna komma igång på ett bra sätt.

2. Andra viktiga faktorer

Förutom att faktiskt kunna installera din e-butik och få den live så finns där andra faktorer som påverkar valet av webbhotell.

Diskutrymmet som du får till kan vara en viktig faktor om du ska lägga upp en e-butik med många artiklar/produkter att sälja. Det kommer antagligen innebära mer bilder och annan data som behöver lagras. Du kommer däremot klara dig långt på 10 GB för e-butik och e-post.

Processorkraft och antalet tillåta processer är en andra faktor av betydelse. Lättast att förklara det på är att du vill kunna utföra tunga arbetsuppgifter som att t.ex. lägga till och redigera produktbilder i administrationspanelen utan att de besökare som försöker komma åt din e-butik just då måste vänta på den uppgiften görs klart.

3. Gör det enkelt för dig

Ett webbhotell som erbjuder snabba och kraftfulla lösningar kommer ge dig mindre huvudvärk i slutändan. Webbhotellskonton anpassade för att ta hand om företagskunder är oftast anpassade för just detta redan från början.

Oderlands företagspaket räcker långt för nya e-butiker som WooCommerce, Prestashop, Magento, OpenCart m.fl. som är utvecklade i PHP med databasen MySQL. Kostnaden för bra företagslösningar hos de olika webbhotellen som lämpar sig väl för e-butiker ligger på ca. 100 – 200 kronor per månad.

Att välja en bra bas att stå på från början gör att du kan lägga mer tid på att jobba med din e-butik utan någon risk att stöta på problem tidigt.

Företag kan välja billigt också

Företag har normalt sett en mycket högre budget än privatpersoner samtidigt som deras tjänster kan vara kritiska för sin verksamhet. Därför brukar det inte riktas billiga webbhotellslösningar till dem.

Små företag eller lokala företag som främst har sin hemsida för att dela information som vägbeskrivning, öppettider och liknande så är detta knappast något som kräver mycket resurser av ett webbhotell. Försäljningen avstannar heller inte om webbhotellet skulle ha tillfälliga problem, vilket gör att de billigaste webbhotellen är rimliga alternativ här.

Om hemsidan däremot är en väsentlig nyckelpunkt för företaget med e-handel, mycket information och på annat sätt blivit en viktig del så vill man inte vara dumsnål med valet av webbhotell. Det är bättre att här satsa på något bra alternativ som är anpassat åt företag då. Våra rekommendationer som bästa webbhotellet för företag och de andra kommer hantera detta bättre än andra okända eller kanske till och med ökända men billiga webbhotell.

E-butiker kräver oftast mycket mer

En e-butik kräver mer resurser av webbhotellet. E-butikslösningen och den mjukvara som körs är ofta mycket mer resurskrävande än en enkel hemsida och det ställs mer krav på webbhotellet för att allting ska fungera bra och ladda snabbt.

Samtidigt är en e-butik ofta en viktig del i ens satsning som ska generera intäkter till bolaget. Du vill att detta ska fungera smärtfritt med snabba laddtider som gör att besökaren inte lämnar på grund av det. Driftstörningar och andra problem är heller inte önskvärt.

De bästa företagspaketen kostar 200-300 kronor i månaden och fungerar utmärkt för en ny e-butik. Skulle din trafik öka och du växer ur webbhotellspaketet så har du förmodligen råd att investera mer i bättre lösning också som en VPS eller dedikerad server. De rekommendationer som vi gett för bästa företagslösningen har detta i åtanke där du ska kunna växa med webbhotellet, få den hjälp som behövs och inte behöva hamna i någon krissituation där du måste flytta och byta leverantör.

E-post med eget domännamn

E-postklienterAlla webbhotell som vi tittat på erbjuder e-postkonton kopplat till eget domännamn. Det ger dig och ditt företag möjligheten att skapa egna e-postadresser för de anställda samtidigt som det tydligt kopplas till företaget.

Det vanligaste upplägget är namn @ foretag.se för de anställda och att man kanske har några allmänna e-postadresser för avdelningar som support, sälj, ekonomi etc.

Skillnaden mellan webbhotell är främst hur många olika e-postkonton du kan skapa och hur stora inboxar varje e-postkonto får lov att ha. De billigaste webbhotellskontona erbjuder oftast 1-10 olika e-postkonton kopplat till ditt domän, vilket räcker för små företag och privatpersoner.

Företagslösningar brukar redan från början vara anpassat för fler e-postadresser och det är vanligare här med 100, 1000 eller obegränsad mängd e-postkonton.

Det är väldigt lätt att genom kontrollpanelen hos webbhotellet skapa egna e-postadresser. Du kan sedan lägga till dem i mjukvaror som Microsoft Outlook, Gmail eller använda medföljande webbmail-klient hos webbhotellet för att komma åt ditt mailkonto.

Större företag med 50+ anställda bör nog snarare titta på Exchange-lösningar snarare än vanliga webbhotellskonton för att ta hand om e-posten. Detta gäller framförallt om alla anställda är i behov av en egen e-postadress kopplat till företaget.

E-post-protokoll

När man skickar e-post används protokollet SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) och detta är något som tillhandahålls av webbhotellen också. Skulle du använda dig av en e-postklient som Gmail så kommer de använda sina egna servrar för detta.

Den stora skillnaden mellan protokollen gäller istället när man tar emot sin e-post. Här erbjuds oftast den äldre tekniken POP3 (Post Office Protocol v.3) och den något nyare och bättre IMAP (Internet Message Access Protocol).

POP3 kan vara fördelaktigt om man vill hämta hem sin e-post till en klient (t.ex. Microsoft Outlook) och samtidigt vill att e-posten tas bort från servern. Det går att sätta upp stöd för flera klienter och där e-posten inte tas bort från mailservern, men det är problematiskt och varför IMAP föredras här istället.

IMAP gör att du kan logga in från flera olika klienter och komma åt samma e-post. Kanske har du Microsoft Outlook installerat på flera datorer eller så använder du också en e-postklient i telefonen och surfplattan.

Oavsett vilka behov du har så erbjuds dessa lösningar av webbhotellen. Ett bra webbhotell erbjuder dig även att ansluta till din e-post med säker och krypterad anslutning.

Vanliga frågor & svar om webbhotell

 1. Vad är ett webbhotell?
 2. Hur mycket utrymme och trafik behövs?
 3. Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?
 4. Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?
 5. Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?
 6. Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?
 7. Är det lätt att byta webbhotell?
 8. Vad skiljer olika databaslösningar?
 9. Vilket är bästa valet av säker anslutning för besökarna?
 10. Finns det fler svenska webbhotell?

1. Vad är ett webbhotell?

Med ett webbhotell menas normalt ett företag som erbjuder webbhotellskonto där du kan placera alla filer och all information som en hemsida behöver.

Om du vill ha en egen hemsida behöver du ett webbhotell där du kan lägga filer och spara information så att dina besökare kan komma åt det dygnet runt.

Ett webbhotell kan även hjälpa dig med att hantera ditt domännamn och e-postkonton så att du får dittnamn@dindomän.se som e-post om du önskar.

2. Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Det behöver egentligen inte så mycket utrymme och trafik som man kanske tror. Många webbhotell erbjuder enormt mycket här men det är svårt att komma upp till dessa nivåer innan andra problem uppstår.

En blogg behöver i sitt grundläggande läge utan uppladdade inlägg eller bilder kanske 50 MB utrymme och då har man antagligen installerat lite tillägg och bytt tema med. Inläggen i ren textform sparas i databasen och behöver inte mycket utrymme alls medan bilder som laddas upp är eventuellt det som gör att man behöver mer utrymme.

Om du väljer ett webbhotell som erbjuder 2000 MB (2 GB) utrymme så räcker det ofta långt. Det bästa valet kanske är att satsa på lite mer om du vill känna dig trygg.

Trafiken för paketet innebär den data som skickas till och från servern. Ju fler besökare du har ju mer trafik kommer du att behöva. Normalt sätt är inte detta något att oroa sig över då 20-30 GB trafik räcker långt för många. Har man ingen stor hemsida använder man ofta bara en bråkdel av det.

3. Ska jag välja webbhotell med Linux eller Windows?

Linux är det som används av absolut flest och mjukvara som WordPress, Drupal och Prestashop är skrivit i skriptspråket PHP som körs bäst på Linux. Det gör nästan allting förutom de applikationer utvecklade med .NET/ASP som endast fungerar på Windows.

Det spelar alltså ingen roll vad för operativsystem du kör på egna dator. Det operativsystem du väljer på webbhotellet baseras på vad du vill använda ditt konto till. Linux är förmodligen rätt val om du är osäker.

4. Vad behöver man köpa för att lägga upp egen hemsida?

För en egen hemsida behöver du ett webbhotellskonto och ett domännamn. Ibland ingår årsavgiften för ett domännamn i webbhotellet men det är de två du behöver betala för.

5. Vad krävs för att lägga upp en egen e-butik?

En e-butik är egentligen bara en hemsida som kör en mjukvara som låter dig skapa kategorier och produkter där besökaren sedan kan lägga till dessa i en kundkorg och göra ett avslut.

Rent tekniskt så bör du välja ett webbhotell med PHP/MySQL och gärna något som rekommenderas för företagslösningar. Detta då e-handelssystem ofta behöver mer resurser som t.ex. tillgången på mängden arbetsminne för PHP.

Väljer att du att köra t.ex. WooCommerce som är ett populärt och smart alternativ att börja med, så krävs det lite mer konfiguration med t.ex. betallösningar och kanske lagersaldo innan du kan komma igång. Men det är inte så svårt och det finns bra hjälp att få online.

6. Jag vill blogga på egen domän, vad bör jag tänka på?

Inte så mycket egentligen. Du behöver ett webbhotell och ett domännamn. I webbhotellets kontrollpanel kan du med få klick installera WordPress och sedan är du igång.

Givetvis kvarstår det kanske att installera tillägg för utökad funktionalitet eller byta tema för att få ett annat utseende. Men allt sånt kan du enkelt experimentera med från WordPress administrationspanel, något du får direkt tillgång till efter installationen.

Om du redan har ett domännamn eller vill registrera ett genom en annan registrar (företag) så behöver du bara uppdatera domännamnets DNS-servrar i deras kontrollpanel för domänen. Registrerar du det hos samma företag görs detta ofta automatiskt.

7. Är det lätt att byta webbhotell?

Det är ganska enkelt att byta webbhotell då det ofta bara krävs att du flyttar filer och databaser, samt att du skapar nya e-postkonton på det nya webbhotellet för de befintliga du redan har.

Efter det är det bara att peka om domänen till det nya webbhotellet genom att ändra DNS-servrarna.

Att flytta en stor hemsida utan problem och utan att stänga ner den för besökare är dock betydligt svårare. Webbhotellen kan i viss mån hjälpa till med detta.

8. Vad skiljer olika databaslösningar?

Valet av databaslösning hamnar ofta på syftet man har med den information som ska sparas. För många som utvecklar hemsidor med PHP är MySQL i grunden ett bra val som räcker för de absolut flesta behov. Det är av denna anledning som WordPress och alla andra färdiga webbapplikationer utvecklade i PHP vanligtvis använder just MySQL.

MySQL har stöd för olika databastyper där MyISAM och InnoDB är de vanligaste alternativen för att spara data. Oavsett om du ska spara ner värden som datum, valuta, värden, text, filer och annan information så kommer det fungera med dessa databaser.

Fördelen med att spara data i databaser är att det blir sorterbart. Du kan hämta all information inom vissa värden, sortera på datum m.m. Exakt de funktionerna som behövs för att lista produkter på rea i en webbutik, sortera på nykomna artiklar eller liknande.

Alternativet till MySQL är kanske främst Microsoft SQL (MS SQL). MS SQL är dock en Enterprise-lösning som är mer kraftfull och skalbar än vanliga MySQL. Detta är något som har betydelse för mindre än en promille av de som läser denna text.

Av denna anledning har det blivit att MS SQL istället ses som alternativet för de som kör ASP då det kräver en Windows Server-plattform. Och MS SQL fungerar endast för operativsystemet Windows.

Det finns en hel del andra databaslösningar också och de brukar delas in i SQL-databaser och noSQL. SQL är en akronym för Structured Query Language och beskriver ett språk som programfilerna kan kommunicera med databasen. Det är ett tydligt och strukturerat sett att be om information som oftast är lätt att läsa. Lite översatt blir det typ ”VÄLJ dessa fält FRÅN denna databas DÄR dessa villkor uppfylls”.

Typiska SQL-databaser är just MySQL och MS SQL, men också MariaDB, PostgreSQL, Oracle m.m.

NoSQL-alternativ har växt av intresse från olika utvecklare och det är inte konstigt när de har sin naturliga plats för vissa projekt. MongoDB är ett av de vanligaste namnen men det finns många alternativ och valet av databas baseras i grunden ofta på vilken information det är som ska hanteras.

Så länge du inte ska utveckla något projekt från grunden så finns det ingen direkt anledning att fundera över databasen. Det blir en kraftig överkurs för de flesta som vill lägga upp en hemsida eller driva en e-butik.

9. Vilket är bästa valet av säker anslutning för besökarna?

Det bästa valet är att tvinga besökaren att använda sig av HTTPS-protokollet för att kommunicera med din hemsida. Det betyder att all information som skickas till och från din hemsida till besökarens enhet är krypterad.

För att dina besökare ska kunna använda sig av HTTPS-protokollet krävs det ett SSL-certifikat. Detta är något man kan skapa privat, men då kommer besökaren få en varningssida som den måste klicka sig förbi. Istället behöver SSL-certifikatet vara skapat av en trovärdig källa och traditionellt har detta kostat pengar som vanligtvis betalas per års basis.

Däremot har Let’s Encrypt kommit med gratis SSL-certifikat som de absolut flesta webbläsarna litar på och således inte varnar för. Projektet är sponsrat av stora företag som Facebook, Sisco, Mozilla, Google och många fler i syfte att säkra kommunikationen över Internet.

Let’s Encrypt erbjuder alltså gratis certifikat som gäller i 90 dagar för SSL/TLS. För att slippa behöva förnya certifikatet själv är det därför bra om webbhotellet kan göra detta automatiskt åt dig. När webbhotell som t.ex. Oderland, Miss Hosting och Simply visar att de stödjer Let’s Encrypt innebär det just detta. De tar hand om allting åt dig och du behöver bara klicka för vilken domän du vill att det ska gälla på.

Let’s Encrypt har inte heller sämre säkerhet än andra SSL-lösningar som kostar pengar. Men det finns certifikat som ger andra fördelar. Du kan betala för att certifikatet ska vara kopplat till ditt företag, vilket ger ytterligare information till besökaren. För e-butiker som börjat omsätta lite betydande mängder eller hemsidor för större företag så kan det vara ett bra sett att ge extra auktoritet med dessa certifikat som kostar ett par tusen kronor om året som mest.

Webbhotellen brukar kunna erbjuda denna typen av SSL-certifikat också. Oderland erbjuder t.ex. detta genom Comodo.

10. Finns det fler svenska webbhotell?

Det finns ganska många svenska webbhotell att välja mellan och vi har inte tagit upp alla här ovan. Dels håller inte alla webbhotell den nivån som krävs för att vi ska rekommendera dem, men det kan också vara så att inte tillhör de absolut bästa webbhotellen.

Här nedanför hittar du en lista i bokstavsordning över svenska webbhotell som är eller har varit aktuella:

Ballou – Ballou Webbhotell erbjuder olika paket för privatpersoner och företag.
Binero
– Binero blev uppköpt av Loopia AB under 2019 och går nu under namnet Websupport. Binero fortsätter i egen regi med molnlösningar åt företag medan Websupport drivs vidare som webbhotell och ägs av Loopia.
City Sites – City Networks webbhotell City Sites köptes upp av Loopia och alla befintliga webbhotellskunder migrerades till Loopias webbhotell. Cloud-lösningarna drivs fortfarande av de gamla ägarna genom City Cloud.
Crystone – Uppköpt av Loopia AB. Drivs fortfarande under eget varumärke. Erbjöd förr serverlösningar, VPS m.m. men är idag endast ännu ett webbhotell som ägs av Loopia. Crystone har historiskt sett fått enormt mycket kritik för dålig support och dålig hantering av kunder.
Egen Sajt – Egen Sajt är ett litet och nischat webbhotell. Anpassningsbara paket.
FS Data – FS Data är ett väletablerat webbhotell som inriktar sig på företag och enterprise-lösningar.
Inleed – Inleed är ett mycket prisvärt webbhotell för privatpersoner och små företag.
Ipeer – Ipeer erbjuder webbhotellstjänster för företag. Molntjänster, egen server m.m.
Loopia – Loopia erbjuder webbhotellpaket, domänregistrering, DNS m.m.
Miss Hosting – Miss Hosting är ett mycket populärt alternativ med prisvärda paket. Kör också populära cPanel.
Oderland – Oderland är förmodligen Sveriges bästa webbhotell och kör även cPanel. Dyrt för privatpersoner.
One.com – One.com är ett budgetalternativ som fungerar bra för privata hemsidor
Surftown – Surftown är ett bra webbhotell som funnits med länge. Uppköpt av Simply.com
Telia – Telia erbjuder även webbhotell som företagslösning.
Simply – Simply är ett danskt webbhotell som etablerar sig starkt i Sverige. De har bra funktioner och stöd, samt väldigt bra kundomdömen. Tidigare känt under namnet UnoEuro.
Webbdo – Webbdo är ett litet webbhotell med cPanel och många funktioner.
Websupport – Websupport är tidigare Binero Webbhotell men när webbhotellets drift och kunder köptes upp av Loopia fick det fortsätta under nytt namn.
Wopsa – Wopsa är ett annat litet webbhotell med egen datahall i Eslöv. Kör cPanel som kontrollpanel.

Varning för Webbhotell 2022

Webbhotell som du bör undvika.

Web Hosting Solutions 24 AB

Företaget Web Hosting Solutions 24 AB är ett nystartat företag (2021) som skickar ut erbjudanden som påminner mer om än en faktura än ett faktiskt erbjudande.

Även om det i det finstilta står att det rör sig om ett erbjudande är det svårt att uppfatta och det krävs att man verkligen läser ”fakturan” för att förstå det. Många företagare är stressade i naturen och det är inte lättare med efterdyningarna av Coronakrisen, kriget i Ukraina och ökad inflation. Vi ser det som stor risk att vissa företagare betalar i tron om att det är en faktura och inte ett erbjudande.

 • Erbjudandet är designat för att kunna misstas som en faktura.
 • Erbjudandet avser en tjänst som är kraftigt överprisad jämfört med vad de etablerade företagen inom samma bransch tar.
 • Erbjudandet är bristfälligt utformat med ”oss tillhanda datum” bakåt i tiden jämfört datummärkningen överst i dokumentet.
 • De skriver ut ”kontakt id” som har välrenommerade webbhotellnamn som ”oderlandXXX-XXX”.

Det är således uppenbart att företaget Web Hosting Solutions 24 AB med VD Eric Antonio Jimenez har för avsikt att lura till sig pengar från företagare. Svensk Handel har sedan 11 mars 2022 gått ut med en varning om företaget och vi ställer oss bakom det.

Inte nog med att erbjudandet anspelar på folks vilja att göra rätt för sig (betala fakturor) så är tjänsten överprisad i jämförelse med de bästa premiumtjänsterna för företag.

– Håll er borta från Web Hosting Solutions 24 AB, varna andra företagare och riv erbjudandet!

Så har vi valt ut de bästa webbhotellen

Att välja ut de bästa webbhotellen är inte enkelt. Att utföra grundläggande tester är också svårt då det i praktiken finns så många parametrar att mäta och hade behövts göras över en längre tid för att bli pålitligt.

Det lättaste och kanske bästa sättet för att utse de bästa webbhotellen är att titta på kundrecensioner och omdömen i kombination med deras specifikationer. Håller webbhotellet vad de lovar? Svarar supporten? Är kunderna nöjda?

För att hitta många omdömen har vi valt att vända oss till olika källor. Det gör att vi känner oss mer trygga med de rekommendationer som vi ger.

Vi har också vänt oss till yrkesfolk som har erfarenhet av många olika webbhotell. Vad skulle de valt? Och vilka rekommendationer finns där. Vi har t.ex. själva mångårig bra erfarenhet av Oderland som också stärks upp från andra källor. Det är dock ett dyrt webbhotell för privatpersoner men för företag är det förmodligen ett av de bästa alternativen idag.

Detta är det vi främst tittat för att utse de bästa webbhotellen:

 • Kundomdömen & Betyg
 • Prisvänlighet
 • Specifikationerna

Källor & Test

De källor vi använt oss av för att välja ut de bästa webbhotellen i Sverige.

 • TrustPilot – 2022
  TrustPilot har använts för att få en uppfattning om hur bra ett webbhotell är och vad många kunder anser om webbhotellet. Det är en viktig källa för att utse vilket webbhotell som är bäst i test men heller inte den enda källan vi vänt oss till.
 • Reco – 2022
  Reco är tjänst som låter konsumenter rekommendera företag och ge betyg. Det är ett helt okej alternativ för att hitta kundomdömen och vad vanliga konsumenter anser om webbhotell.
 • Webmaster Network – 2022
  Sveriges största forum för webmasters har många trådar med information om webbhotell. Kan användas för att hitta en del information och för att se om vissa webbhotell direkt inte rekommenderas.
 • Kundomdömen – 2022
  Vi har även hämtat kundomdömen från andra forum och diskussionsgrupper för att stärka bilden om hur ett webbhotell presterat.