Vi har testat webbhotellet Kinsta, som är en internationell hosting-leverantör som inriktat sig på WordPress och webbapplikationer.
Deras styrka ligger i deras globala lösningar med ett stort antal datacenter för applikationerna och ännu bättre spridning på sitt CDN som automatiskt används för statiska filer.
Kinsta medför väldigt många fördelar för företag som arbetar mot en internationell marknad och företag som önskar en robust plattform för sin WordPress-webbplats. Även för applikationsutveckling är de klart bättre än genomsnittswebbhotellet med stöd för många tekniker och databaslösningar.
Här nedanför går vi igenom webbhotellet från grunderna och uppåt. Vi belyser olika fördelar vi funnit, samt belyser de nackdelar och brister vi funnit med Kinsta. Avslutningsvis lämnar vi vårt omdöme och belyser vem vi tror Kinsta fungerar bäst för.
Bra översikt efter inloggning
När vi för första gången loggar in hos Kinsta välkomnas vi av en översikt över deras olika tjänster. Här kan vi välja mellan att sätta upp en WordPress-webbplats, en Applikation eller en Databas. Dessa tjänster presenteras tydligt och överskådligt, vilket gör det lätt för oss att navigera rätt direkt.
Uppe till höger kan vi klicka fram kontoinformation fördelat för användare och företag. Varje användare kan ha egna inställningar och rättigheter, vilket är praktiskt för företag med anställda i olika roller. Under företagsinformationen kan vi administrera användare, komma åt faktureringsinformation, API-nycklar m.m.
På översiktssidan visas även mer detaljerad information om de tjänster och webbplatser du har, när du har lagt till din första det vill säga. Den ger en tydlig bild av din resursanvändning och bandbredd, samt en förenklad uppskattning av antalet besökare baserat på unika IP-adresser. Härifrån kan du klicka dig vidare för att administrera dina tjänster i detalj.
Lägga till WordPress-webbplats
Att lägga till en WordPress-webbplats på Kinsta är ett smidigt förfarande. Genom att följa en kort guide, skriva in lite information och sedan klicka vidare så sköter Kinsta resten – all installation av databaser och konfiguration av WordPress hanteras automatiskt.
Dessutom ges du möjlighet att välja några populära tillägg som WooCommerce för e-handel, Yoast för SEO-optimering och WordPress Multisite för hantering av flera hemsidor under en domän.
När du skapar din WordPress-webbplats har du också möjlighet att välja datacenter för var din applikation ska köras ifrån. Även om det inte finns något datacenter i Sverige, erbjuds ett flertal lämpliga alternativ för svenska och europeiska användare, inklusive Finland, Tyskland och Nederländerna. Du kan välja mellan totalt 35 datacenter över hela världen.
En integrerad CDN (Content Delivery Network) kopplas till din WordPress-webbplats, vilket gör att temafiler, bilder och andra statiska filer kan distribueras från datacenter över hela världen, inklusive Sverige. Detta innebär att oavsett var din besökare befinner sig, kan dessa filer laddas snabbt och effektivt från en plats nära dem.
Det finns dock en liten nackdel med Kinstas WordPress-installation – titeln på din WordPress-hemsida får inte innehålla några svenska tecken eller andra skiljetecken förutom understreck och bindestreck. Detta är dock inte ett stort problem, eftersom du enkelt kan ändra detta i WordPress administrationspanel efter installationen. Men en onödig begränsning som kan vara lite förvirrande för nybörjare.
Notera att du inte väljer ett domännamn under WordPress-installationen. Istället tilldelas du en unik subdomän som ser ut så här: dinhemsida.kinsta.cloud. Du kan dock senare koppla till din egen domän för att lansera din webbplats med rätt adress.
Sammanfattningsvis är processen att skapa och installera en WordPress-webbplats på Kinsta mycket enkel och kräver inga tekniska förkunskaper. Om du behöver ytterligare vägledning är Kinstas dokumentation omfattande och lätt att följa. I jämförelse med traditionella webbhotell och deras ”one-click” installationer, fungerar det här på ett liknande sätt.
Funktioner & Verktyg för webbplatsen
Förutom WordPress-kontrollpanelen som ger dig omfattande möjligheter att konfigurera din webbplats, erbjuder Kinsta sin egen unika kontrollpanel med flera användbara funktioner och verktyg.
En av de mest noterbara funktionerna i Kinstas kontrollpanel är cache-verktyget, som avsevärt påskyndar sidladdningarna för dina besökare. En effektiv cache är viktig för att snabbt kunna leverera din webbplats till dina besökare, vilket förbättrar deras upplevelse.
I panelen finns även verktyg speciellt anpassade för WordPress. Du kan t.ex. felsöka din webbplats om något problem uppstår med WordPress. Dessutom finns det ett sök-och-ersätt-verktyg som låter dig söka igenom din databas och ersätta värden, vilket kan vara praktiskt om du har flyttat din webbplats eller ändrat ditt domännamn.
Ett annat intressant verktyg som Kinsta erbjuder är Geolokalisering. Denna funktion identifierar från vilket land besökarna kommer från baserat på deras IP-adresser och kan dirigera dem till rätt sida. Om du driver en e-handelsplats för olika språk och regioner kan detta verktyg vara mycket användbart.
Inom PHP-inställningarna kan du välja version av PHP. Det finns dock inget bra stöd för äldre PHP-versioner, men det är samtidigt inget problem för dig som kör WordPress då det frekvent uppdateras och har rekommendationer att köras på nyare versioner av PHP.
Kontrollpanelen erbjuder även inställningar för HTTPS, inklusive möjligheten att tvinga användning av SSL-protokollet när besökare försöker komma åt din WordPress-webbplats. Detta är särskilt viktigt om du hanterar känsliga uppgifter som skickas från besökarens webbläsare till din server. E-butiker är ett klassiskt exempel på där man kanske vill påtvinga säker anslutning för besökaren.
Dessutom finns en rad andra användbara funktioner i kontrollpanelen, såsom att skapa omdirigeringar, blockera IP-adresser, och mer. Sammanfattningsvis erbjuder Kinstas kontrollpanel en komplett uppsättning funktioner som täcker de flesta behoven för webbplatsadministration.
Backup & Säkerhetskopiering
Kinsta tar säkerhet och dataintegritet på stort allvar, vilket reflekteras i dess omfattande backup- och säkerhetskopieringsfunktioner. Webbhotellet genomför automatiska säkerhetskopior dagligen, vilket gör att du enkelt kan återställa din webbplats med några få klick till ett tidigare läge.
För dig som behöver ännu frekventare säkerhetskopior erbjuder Kinsta en extra tjänst för timvisa backup. Dessutom har du möjlighet att lägga till extern säkerhetskopiering till Amazon S3 och Google Cloud. På så sätt utökar du säkerheten och möjligheten att komma åt säkerhetskopiorna hos en tredje part.
Kinsta erbjuder också möjligheten att skapa manuella säkerhetskopior. Detta är särskilt praktiskt om du planerar att göra stora ändringar eller lanseringar där det finns risk för att något går fel.
Trots robusta säkerhetsfunktioner, rekommenderas det alltid att regelbundet skapa egna säkerhetskopior och ladda ner dem lokalt som en extra säkerhetsåtgärd. Exakt hur ofta du bör göra detta beror på vad för webbplats du driver och de ekonomiska intressena, samt hur frekvent datan uppdateras och ändras.
En enkel företagshemsida kanske är lätt att återställa manuellt medan en e-butik eller andra större webbtjänster är väldigt svårt om informationen är äldre än en vecka. Därför rekommenderar vi alltid att du utvärderar det själv och lägger in påminnelser i din kalender för extra manuella backuper som du gör själv.
Sidoptimering & Cache
När det gäller prestanda och optimering, har Kinsta flera kraftfulla verktyg för att optimera din webbplats och påskynda sidladdningstider. Kinsta erbjuder ett CDN (Content Delivery Network), vilket innebär att statiska filer som bilder, CSS och JavaScript kan placeras på datacenter över hela världen för snabbare leverans till dina besökare.
Förutom CDN, erbjuder Kinsta också bildoptimering där bilder automatiskt konverteras till WebP-formatet för att förbättra prestanda och hastighet. Därutöver finns kodminifiering, som optimerar CSS- och JavaScript-filer genom att packa dem till minsta möjliga storlek, vilket förbättrar sidladdningstiderna.
Med Kinsta kan du exkludera specifika filer eller sökvägar från optimering och CDN-användning, vilket är användbart för filer som ofta ändras eller om det uppstår tekniska problem med optimering. Du har också möjlighet att stänga av CDN-funktionen och optimeringarna helt om du vill det.
Dynamiskt genererat innehåll kan också hanteras effektivt med hjälp av det Kinsta kallar ”Edge-cache”. Detta innebär att HTML-rendering sparas som en egen cache, vilket kan minska belastningen på databasen och påskynda sidladdningar.
I stort sett erbjuder Kinsta en mängd kraftfulla funktioner för att förbättra sidladdningstiderna, inklusive CDN-tjänster som traditionella webbhotell ofta inte inkluderar i sina paket. Dessa funktioner är särskilt fördelaktiga för webbplatser med internationell trafik eller besökare från ett stort geografiskt område.
Hastighet
Kinsta imponerar när det gäller hastighet. Våra tester visade att webbplatsen laddades snabbt. Även vid längre sidor med mycket text och bilder så imponerar laddningstiden.
För att ge en mätbar reflektion av Kinstas prestanda, använde vi WordPress standardtema Twenty Twenty-Three. Detta är ett modernt, minimalistiskt tema som förväntas leverera snabba laddningstider. Kinsta presterade utmärkt, och överträffade flera svenska webbhotell i mätverktyget Lighthouse.
Vi testade även hastigheten med andra populära WordPress-teman. Resultatet var konsekvent högt i alla Lighthouse-tester. Kinsta fick full pott – 100 av 100. Detta är en stark indikation på att svenska besökare kan förvänta sig snabba sidladdningar och effektiv optimering, vilket inte är självklart hos andra internationella alternativ.
Sammanfattningsvis kan vi säga att Kinsta inte bara imponerar med sin hastighet, men också visar att deras prestanda är jämn och konsekvent oavsett temaval. Detta gör Kinsta till ett starkt val för de som värderar snabba sidladdningstider och optimerad prestanda.
Avancerade funktioner
Förutom de grundläggande funktionerna i Kinstas kontrollpanel, finns det också tillgång till mer avancerade verktyg. Dessa kan vara särskilt användbara för dig som driver en mer komplex WordPress-webbplats.
Ett sådant verktyg är SSH, Secure Shell, som ger dig möjlighet att köra kommandon direkt mot servern. Detta är mycket kraftfullt och ger dig större kontroll och flexibilitet över din webbplats.
Till exempel kan du genom SSH redigera ”crontab”. Crontab är ett schemaläggningssystem som låter dig köra skriptfiler eller andra funktioner vid bestämda tidpunkter. Detta kan vara mycket praktiskt för att automatisera olika uppgifter på din webbplats.
I jämförelse med andra svenska webbhotell är det bra att poängtera att flera av dessa funktioner finns i vissa kontrollpaneler medan andra webbhotell inte erbjuder funktionaliteten alls.
Du kan även ansluta med SFTP för att komma åt kataloger och filer. Det ger dig möjligheten att göra mer avancerade ingrepp om så önskas och är ofta kritiskt om du vill ladda upp egna teman, tillägg eller andra speciallösningar.
Det finns även phpMyAdmin som låter dig komma åt databaserna så du kan göra ändringar direkt i dem. Även detta kan vara bra för så väl felsökning som konfigurering av mer avancerade funktioner.
Det ska dock nämnas att dessa mer avancerade funktioner kräver tekniska kunskaper. Men för dem som har dessa färdigheter, öppnar de upp en mängd möjligheter för att skräddarsy och optimera sin webbplats. I kombination med den solida prestandan och hastigheten gör detta Kinsta till ett mycket attraktivt val för att driva din WordPress-webbplats.
DNS & Cloudflare
I alla vanliga webbhotellspaket från Kinsta så finns det en DNS-hanterare för domännamn som du kan använda dig av. Det låter dig använda Kinstas namnservrar där du sedan kan lägga till och ändra DNS-poster efter eget behov.
Eftersom inte alla återförsäljare av domännamn erbjuder gratis DNS-hanterare är det bra att du får det stödet hos Kinsta. Antalet domäner du kan lägga till och administrera skiljer sig dock beroende på vilket paket du betalar för.
En annan detalj som är lätt att missa är att du automatiskt får Cloudflare kopplat till din webbplats. Det innebär att all trafik som skickas till och från din webbplats går genom denna tjänst som ger ökad säkerhet och samtidigt ett av de bästa skydden mot DDoS-attacker.
Egna applikationer
Utöver WordPress-hosting, erbjuder Kinsta även möjligheten att hosta egenutvecklade applikationer. Detta är en stark funktion för utvecklare, då det ger åtkomst till flera olika programmeringsspråk och databastyper.
Språk och ramverk som stöds av Kinsta inkluderar Node.js, Ruby, Python, Java, Scala, PHP och Go. Med sådan mångfald kan du utveckla och driva applikationer i en rad olika språk.
För att underlätta hanteringen av ditt projekt, stöder Kinsta flera olika Git-tjänster, inklusive GitHub, GitLab och Bitbucket. Dessutom kan du använda Dockerfile för att paketera din applikation och säkerställa att den publiceras på rätt sätt.
Kinsta stöder också en rad olika databaser. Detta inkluderar de populära systemen MySQL och MariaDB, samt PostgreSQL och Redis.
Det är värt att notera att Kinsta är baserat på Linux, vilket innebär att program och språk från Microsoft, som Exchange, .NET och MSSQL, inte stöds.
Hosting för applikationer hos Kinsta skiljer sig från traditionella webbhotell. Systemet är utformat för att driva applikationer effektivt och ge dig en tydlig överblick över hur dina resurser används. Prissättningen baseras på bandbredd, exekveringstid och processer.
Medan vi inte har utfört någon djupgående testning av denna funktionalitet, är det klart att det är ett intressant val riktad mot utvecklare och specifika applikationer och tjänster. Den ger mer funktionalitet än vad traditionella webbhotell normalt erbjuder, och kan vara ett utmärkt alternativ för företag som utvecklar och driver sina egna applikationer.
Användarlogg i administrationen
Kinsta ger möjlighet att skapa flera användare för ditt konto, vilket kan vara särskilt användbart för större företag och organisationer. Ett framträdande inslag är användarloggen i administrationspanelen som tillåter att följa upp på större förändringar som gjorts, samt vilken användare som gjort dem.
Denna funktion underlättar felhantering och arbetsflöde, samt kan hjälpa till att förhindra missförstånd. Loggen tillhandahåller en tydlig översikt över vad som har hänt med webbplatsen och applikationen. Exempel på uppgifter som loggas inkluderar tillägg av nya domäner, installerade tjänster, och andra ändringar som gjorts på Kinsta-nivå.
För dig som driver en applikation kan det t.ex. vara kritiskt att veta om en ny version rullat ut live eller andra ändringar gjorts.
Det är dock värt att notera att loggen inte kommer att visa ändringar som gjorts direkt på en WordPress-webbplats. Användarloggen fokuserar på att spåra mer omfattande ändringar som berör själva webbhotellskontot.
Support
Supporten är en kritisk del av ett webbhotell, eftersom vi aldrig vet när vi kan stöta på problem och behöver hjälp att lösa dem. Vår erfarenhet med Kinsta visar att deras support är väldigt bra och klart bättre än många svenska motsvarigheter.
Kinstas support svarar på chattärenden otroligt snabbt och oftast inom några minuter. Detta står i stark kontrast till många svenska webbhotell, där svarstider på flera timmar är normen om de inte erbjuder chatt eller telefonsupport, men då gäller det oftast specifika timmar på dygnet. Och medan få svenska webbhotell erbjuder 24/7 support, gör Kinsta just det.
En nackdel kan vara att du måste kommunicera på engelska med Kinsta, men för de flesta svenskar brukar detta inte vara ett problem.
En annan styrka med Kinsta är deras kompetenta supportteam. Under vår testperiod stötte vi på problem med våra DNS-poster för domänen. Kinstas support kunde snabbt hjälpa oss, vilket visar på deras tekniska kompetens.
Förutom 24/7 support, har Kinsta också en omfattande kunskapsbas och dokumentation. Detta hjälper snabbt att överkomma eventuella hinder när det kommer till att lära sig och implementera mer avancerade tekniker.
Begränsningar med Kinsta
I våra tester av Kinsta har vi hittat ett antal begränsningar som kan påverka vissa användare. Vi har valt att kalla dem för just begränsningar då de skiljer sig jämfört ”vanliga” webbhotell i Sverige. Det är viktigt att vara medveten om dessa så man inte påbörjar en flytt för att sedan efteråt inse att det inte passade.
En av dessa begränsningar är att Kinsta inte erbjuder e-poststöd. Det innebär att du behöver en separat leverantör för att få unika e-postadresser kopplade till ditt domännamn (t.ex. Google Workspace). För större företag kan detta vara standard, men för mindre företag kan det vara mer praktiskt att ha både webbhotell och e-post under samma tak.
En annan begränsning är att Kinsta endast tillåter 256 MB minne för varje PHP-instans. Detta kan bli ett problem om du har en mer krävande webbplats, till exempel en e-butik som använder bildredigeringstjänster med högupplösta bilder. Vi vet att vi stött på situationer där 256 MB minne inte räcker för PHP-instanser, men för de de flesta vanliga webbplatser är det inte ett problem.
Vidare kräver Kinsta en verifieringsprocess när du lägger till ditt domännamn. Detta innebär att du måste lägga till DNS-poster, vilket kan vara förvirrande för nybörjare. Det tar också tid innan dessa DNS-poster blir fullt utrullade och därför bör du räkna med 3-5 timmar innan ett domännamn godkänns. När vi la till DNS-posterna i samband med vårt test gjorde vi ett tekniskt fel och väntade på att de skulle godkännas. Först efter 24 timmar undersökte vi det närmare och insåg att vi gjort fel. Men även utan att göra fel är det omständligt och försvarar en snabb flytt.
Slutligen tillåter Kinsta endast schemalagda körningar i crontab var femte minut. Detta är inte ett problem för de flesta, men för applikationsutvecklare kan det uppfattas som en begränsning eftersom frekventare körningar kan hjälpa till att sprida belastningen mer jämnt, samtidigt som eventuell data kan uppdateras oftare.
Priser & Valmöjligheter
Kinsta erbjuder en komplett lösning med flera fördelar över andra vanliga webbhotell. Det är dock även något som sker på bekostnad av priset och varför vi tror de lämpar sig bäst för företag, små som stora.
För en liten privat hemsida är det dock svårt att inte argumentera för billigare alternativ, då du för lägre kostnad även får stöd för e-post-hantering.
För ett företag får du dock en komplett tjänst med hög säkerhet, snabba servrar hos Google Cloud och till ett förmånligt pris som lär passa många företag.
De har ett stort antal WordPress-paket att välja på där antalet besökare (trafik till och från sidan) tillsammans med utrymme och antalet installationer skiljer sig åt.
För applikationer som du utvecklar själv så påminner alternativen mer om VPS-lösningar där du väljer hur mycket processorkraft och minne du behöver ha tillgång till.
Slutsats & Betyg
Kinsta har fungerat väldigt bra i våra tester och de funktioner som erbjuds fungerar felfritt med snabb responstid. Med fokuserade funktioner kring WordPress och bra stöd för programspråk och databaser så passar deras lösningar väldigt många rent tekniskt.
En stor styrka ligger i att de lutar sig mot Google Cloud och Cloudflare för stor spridning av servrar globalt sett, samt hög säkerhet och skydd mot attacker. Något framförallt företag är intresserade av.
Prisnivån är högre jämfört billiga webbhotell och därför lär många privatpersoner utan ekonomiskt intresse i sin webbplats välja något annat val. För företag är Kinsta dock ett riktigt bra alternativ och det blir speciellt tydligt om du har internationell trafik, behöver driftsäkra servrar och hög säkerhet.
Även för applikationsutvecklare som vill ha de anpassade tjänsterna som Kinsta kan bistå med blir det ett bra val oavsett var din trafik kommer ifrån. Möjligheten att effektivt jobba mot Git för enklare versionshantering och lansering gör det till ett bra val.
De främsta nackdelarna vi ser är avsaknaden av integrerat e-poststöd och de lite högre priserna som inte lämpar sig så bra för privatkunder.
Med en stabil och säker hosting som passar företag speciellt bra så vinner de vår utmärkelse ”Rekommenderas”.
Besök Kinsta.com för mer information, dagsaktuella priser m.m.