Bästa Träningsklocka

Bästa Träningsklocka för motionärer

Träningsklockor är ett populärt verktyg för att mäta, registrera och analysera din träning som dagliga aktivitetsnivåer och hälsovärden. Vi har tittat närmare på vilka modeller som är bäst för motionärer.

Utbudet av modeller är idag så stort att vi valt att separera pulsklockor för idrottare och de mer riktade till motionärer. Motionärer klarar sig oftast bra utan de mest avancerade funktionerna och kan med fördel istället överväga smarta funktioner som närmare sig smartklockor.

Oavsett om du tränar för att det är roligt eller om du har för avsikt att springa milen, hinderbanelopp eller t.o.m. ett maraton så fungerar dessa träningsklockor väldigt bra. Vår analys och granskning av testresultaten samt recensioner visar på att flera modeller är allsidiga och fungerar bra till väldigt mycket. Dessutom är de mer prisvärda än de mest professionella alternativen.

Här nedanför kan du läsa mer om vilka träningsklockor som är bäst i test för motionärer. I och med att klockorna är så avancerade idag kan vi inte belysa alla funktioner utan försöker istället lyfta fram fördelarna och nackdelarna som skiljer dem åt.

Garmin Forerunner 255 Music – Bäst i Test

Garmin Forerunner 255 Music
 • Bäst i Test 2022
 • Mycket prisvärd träningsklocka
 • Bäst i Test enligt flera tester
 • Batteritid upp till 14 dagar
 • Stöd för multiband GPS
 • Inbyggd musikspelare med 500 låtar
 • Bra hälsofunktioner och övervakning
 • Priser
 • Egenskaper
3 998 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
4 279 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
TillverkareGarmin
ModellForerunner 255
Produktvikt49 g
Tjocklek12,9 mm
BluetoothJa
Wi-FiNej
GPSJa, även multiband för bättre precision
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerDaglig aktivitetsnivåer, konditionsålder, RHR (vilopuls), stressnivåer, sömnövervakning, hälsoregistrering för kvinnor
Batteritid14 dagars vila i smartklockläge, 30 h i GPS-läge, 16 h med alla GNSS-system och multiband, 6,5 h med musik
FunktionerBarometer, Kompass, ANT+
MusikInbyggt minne för upp till 500 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify.
Lanseringsår2022

Garmin Forerunner 255 Music är uppföljaren på den väldigt populära Forerunner 245 och dessförinnan 235. Serien har varit mycket prisvärd som gett motionärer många bra funktioner till en rimlig prisnivå.

Garmin Forerunner 255 Music - Sportprofiler & multisport
Garmin Forerunner 255 har stöd för multisport som t.ex. triathlon. Något som saknades på 245:an.

Precis som med den tidigare modellen så kommer Forerunner 255 i två utföranden där den ena har stöd för lagring av musik som trådlöst kan spelas upp till dina hörlurar. På så sätt behöver du inte ta med dig smartphone när du springer och vill lyssna på favoritmusiken på Spotify.

I sitt normalutförande har träningsklockan en diameter på 46 mm men det finns även en mindre modell i form av 255S som endast är 41 mm. Du får du förvisso kompromissa lite på batteritid och upplösning på displayen men har du mindre handleder kan det vara ett bättre val.

Garmin Forerunner 255 Music - Multi GNSS & MultibandDe stora skillnader och förbättringarna med Garmin Forerunner 255 är bl.a. med det nya GPS-chip som har stöd för dualband-frekvenser.

Det ger tillgång till två frekvensband och betydligt fler satelliter som resulterar i bättre positionering när du springer, går, cyklar eller gör andra aktiviteter utomhus. Detta resulterar inte bara i mer exakt mätning på din aktivitet men även under själva aktiviteten blir värdet för hastighet och tempo mycket mer pålitligt.

Även batteritiden har förbättrats med Forerunner 255 som nu erbjuder hela 14 dagars batteritid i smartklock-läge och upp till 30 timmar med GPS-läge aktiverat. På så sätt behöver du ladda klockan mer sällan och kan t.o.m. delta i längre tävlingar om så önskas.

Garmin Forerunner 255 Music - inbyggd pulsmätareTräningsklockan har givetvis en inbyggd pulsmätare samt blodsyremätare (ox-sensor) vid handleden. Tillsammans mäter och registreras din hälsa under dag och natt vilket ger dig statistik på så hur du utvecklas inom träningen men också stressnivåer, sömn, energinivåer och andra bra värden att hålla koll på.

Som kvinna har du även möjlighet att genom Garmin Conntect-appen registrera menstruationscykeln eller graviditet, mata in symtom och med tiden få prognoser. Det kan hjälpa dig att registrera mönster och förstå din kropp bättre i så väl vardag.

Avslutningsvis är en annan stor förbättring med Garmin Forerunner 255 att den nu har fullt stöd för multisport. Grenar som innehåller flera aktiviteter som t.ex. triathlon eller swimrun fungerar nu på ett sätt som endast återfanns i dyrare alternativ innan.

Slutsats

Vi har endast berört toppen på isberget av funktioner men försökt belysa de viktigaste aspekterna av de nya förbättringarna.

I flera oberoende tester har träningsklockan Garmin Forerunner 255 presterat väldigt bra och är en bra uppföljare på den äldre modellen. Det är inte konstigt att modellen är populär bland så väl idrottare som motionärer och ger väldigt mycket för pengarna.

Konkurrensen från COROS, Suunto och Polar har varit tydlig i det populära segmentet för motionärer och Garmin har svarat bra genom att släppa en riktigt bra och prisvärd träningsklocka. Helheten i kombination med en rimlig prisnivå gör att Garmin Forerunner 255 är den bästa träningsklockan för motionärer 2022.

Alternativ till Garmin Forerunner 255

Som smartklocka ligger Garmin fortfarande efter renodlade alternativ som Apple Watch men samtidigt är de fortfarande ljusår före i funktioner för träning, tävling och hälsa.

Bland andra träningsklockor är Polar Pacer Pro ett prisvärt alternativ från konkurrenten Polar men ger inte samma omfattning i funktioner och saknar stöd för musiklagring. Den äldre Forerunner 245 kan fortfarande vara ett prisvärt alternativ men du går miste om många nyheter och förbättringar.

Polar Pacer Pro – Prisvärd träningsklocka

Polar Pacer Pro
 • Bra Produkt 2022
 • Prisvärd multisportklocka
 • Många bra funktioner för löpning
 • Spårar sömn & hälsovärden dygnet runt
 • Upp till 35h batteri med GPS & pulsmätning
 • Stöd för navigering av rutter
 • Priser
 • Egenskaper
2 862 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
TillverkarePolar
ModellPacer Pro
Produktvikt41 g
Tjocklek11,5 mm
BluetoothJa
Wi-FiNej
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerÅterhämtning, sömnstatus, stegräkning, daglig aktivitetsnivåer, träningsmål
Batteritid43 dagar i klockläge, 35 timmar i träningsläge
SensorerBarometer
MusikNej
Lanseringsår2022

Polar Pacer Pro är en ny modell som lanserades under 2022 och ett prisvärt alternativ i segmentet runt 3 000 kr.

Polar Pacer Pro - LöparklockaI tester har Polar Pacer Pro presterat bra generellt sett och har många bra funktioner. Polar marknadsför den som en löparklocka men tack vare sina multisportfunktioner är den nästan bäst lämpad för dig som vill ha en prisvärd träningsklocka till triathlon eller liknande.

I jämförelse med Garmin står sig Polar Pacer Pro okej men saknar vissa funktioner som återfinns i den populära Garmin Forerunner 245. Med Garmins nya lansering av Forerunner 255 försämras dock läget ytterligare för Pacer Pro men samtidigt är den nya modellen dyrare också.

Polar Pacer Pro - Baksida med pulssensorPolar Pacer Pro ger dig de viktigaste basfunktionerna som behövs i en bra träningsklocka för 2022. Den följer den hälsa och aktivitet hela dagen medan den kan föreslå träningspass och hjälpa dig i din träning. Givetvis kan du även analysera träningspassen och följa statistik live under så väl träning som tävling.

Även avancerade funktioner som ruttnavigering där du får hjälp att följa en planerad bana/rutt finns i klockan. Den långa batteritiden med upp till 35 timmar med aktiverad GPS och pulsmätning är också fördelaktigt – oavsett om du vill ladda träningsklockan mer sällan eller för långa event och ultralopp.

En nackdel med Polar Pacer Pro värd att nämna är att GPS-chipet inte är lika avancerat som många nya träningsklockor fått under 2022 med stöd för dual band frekvenser. Det märks speciellt i tester vid skog och höga hus som stör GPS-signalerna från satelliterna. I jämförelse med de senaste årens klockor står den sig bra men inte mot de senaste modellerna från Coros och Garmin.

Slutsats

Polar Pacer Pro löser många av problemen som återfunnits i tidigare träningsklockor från Polar och är ett bra val för sin prisklass. Det går däremot att argumentera att den äldre Garmin Forerunner 245 är ett bättre val för löpare men inte nödvändigtvis bäst i alla andra segment.

En av de främsta fördelarna som lyftes fram med Polar Pacer Pro var att den hade bra stöd för multisport som t.ex. triathlon. Sedan Garmin lanserade Forerunner 255 har de fyllt igen hålen och det är således en klart mer komplett träningsklocka. Den kostar dock en slant extra så är du intresserad av en billigare modell kan Polar Pacer Pro ändå vara ett riktigt bra val.

Är du redan van och gillar gränssnittet med Polar Flow och deras onlinetjänst ger det ytterligare en anledning att välja Polar Pacer Pro.

Suunto 7 – Smart träningsklocka

Suunto 7
 • Bra Produkt 2022
 • Smart träningsklocka med Wear OS
 • Stöd för många appar
 • Högupplöst AMOLED-display
 • Bra träningsfunktioner för smartklocka
 • Mät hälsovärden och daglig aktivitet
 • Priser
 • Egenskaper
4 399 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareSuunto
Modell7
Produktvikt70 g
Tjocklek15,3 mm
BluetoothJa
Wi-FiJa
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
KartorJa, med navigering
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerAktvitetsförbrukning, Sömnregistrering, stress, återhämtning, stegräknare
Batteritid2 dagar som smartklocka, 40 dagar i batterisparläge och upp till 12 timmar med GPS
SensorerBarometer, Kompass
MusikJa, inbyggd musikspelare
Lanseringsår2020

Suunto 7 är en populär träningsklocka och ett bra val för dig som vill ha en smartklocka.

Suunto 7 - kontaktlös betalning
Appar WearOS som Google Pay m.fl. ger en riktig smartklocka.

Träningsklockan kommer utrustad med Wear OS som är ett operativsystem framtaget av Google för smartklockor. Det gör att du får tillgång till alla appar som finns för Wear OS i Play Store, vilket är betydligt bättre än vad normala träningsklockor har.

En annan fördel med Suunto 7 är den högupplösta AMOLED-displayen som ger klara färger som normalt sett inte återfinns på träningsklockor. Det gör att klockan ser väldigt professionell ut tillsammans med sitt stilrena hölje.

Nackdelen med dessa funktioner är batteritiden. Både operativsystemet med bredare mjukvarustöd och den bättre skärmen gör att du praktiskt taget behöver ladda klockan varje dag om displayen ska vara på hela tiden.

Suunto 7 - navigering med GPS
Navigera och följ rutter med kartfunktion när du tränar eller springer lopp.

I normalläge räcker batteritiden i 1,5 dygn medan en fulladdad Suunto 7 ger upp till 12 h batteritid med GPS aktiverat. Det är alltså knappast en träningsklocka för dig som gillar långa ultradistanser eller andra sporter som pågår under lång tid.

Du får de viktigaste sensorerna som GPS, accelerometer, barometer och pulsmätare vilket ger Suuntos app för träning den mesta informationen för att spåra hälsovärden, stress och dina träningar.

Du får även bra funktioner för navigering där den högupplösta displayen ger bra kartdetaljer. Dessutom kan du utläsa populära spår från andra Suunto-användare och givetvis även följa förvalda rutter.

Slutsats

Även om dyrare premiumalternativ inriktade på träning ger fler funktioner så är det absolut mest väsentliga inbakat i Suunto 7 och lär räcka för vilken motionär som helst.

Den stora bristen är batteritiden och det är ingenting som det blundas med utan det är kompromissen du måste vara beredd på att uppoffra för en smartklocka.

Om du däremot är intresserad av en smartklocka med bra träningsfunktioner till bra pris så känns det helt rätt. Lanseringspriset för Suunto 7 var ca 5 000 kr men det har sjunkit sedan dess och är än mer prisvärd idag.

Coros Pace 2 – Bästa Budgetval

Coros Pace 2
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket prisvärd träningsklocka
 • Bra batteritid på upp till 30 h med GPS
 • Mäter puls och hälsovärden dygnet runt
 • Stöd för multisport och många aktiviteter
 • Extremt många funktioner för prisnivån
 • Priser
 • Egenskaper
1 959 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareCoros
ModellPace 2
Produktvikt70 g
Tjocklek11,7 mm
BluetoothJa
Wi-FiNej
GPSJa
GLONASSNej
GalileoNej
KartorNej
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerSömnmonitor, Återhämtningsmätning,
Batteritid20 dagar klockläge, 30 timmar med GPS och 60 timmar med UltraMax GPS
SensorerBarometer, Kompass, optisk hjärtsensor
MusikNej
Lanseringsår2020

Coros har blivit en av de främsta utmanarna till Garmin och deras Coros Pace 2 är en mycket prisvärd träningsklocka som ger mycket för pengarna.

I jämförelse med äldre och mycket populära Garmin Forerunner 235 så utklassar Coros Pace 2 denna medan nyare modeller från Garmin står sig bättre men till högre pris.

Coros Pace 2 - bra och billig träningsklocka
Coros Pace 2 fungerar väldigt bra på bana då den automatiskt förstår att den springer på bana och kan ge bättre mätvärden.

När Coros Pace 2 lanserades under 2020 blev det en stark utmanare till Garmins modeller och erbjuder multisport till ett mycket förmånligt pris. Flera funktioner i Pace 2 återfinns endast i klart dyrare modeller hos konkurrenterna.

Samtidigt är deras mjukvara väl utvecklad för att vara ett så pass nytt företag. Även om de ännu inte ger samma kompletta upplevelse som Garmin Connect så är det väldigt bra.

I appen kan du följa din dagliga aktivitet i form av antal steg, puls och kaloriförbrukning. Du får detaljer över din sömndata med hur du sover och hur länge.

Appen ger också en bra översikt över utförda träningspass som du enkelt kan klicka in dig på för att se mer detaljer för det specifika passet. Appen ger också dig möjligheten att konfigurera klockan med Watch Faces, notifikationer, och vilken data som ska synas under aktiviteterna.

Det finns ett stort antal sporter och aktiviteter du kan välja mellan. Det är förvisso vanligt idag men att även få stöd för multisport i denna prisklass är ovanligt och gör den till en av de bästa träningsklockorna i budgetsegmentet för dig som håller på med t.ex. triathlon.

En annan väldigt imponerande detalj värd att nämna för sin prisklass är batteritiden. Här får du 30 timmar med GPS aktiverat i normalläge och upp till 60 timmar i UltraMax-läge. I standby-läge eller vanligt klockläge håller batteriet i 20 dagar.

När den lanserades påstod även Coros att det var den lättaste GPS-klockan på marknaden och väger in på endast 29 gram, något som är väldigt lite.

Slutats

Trots att Coros Pace 2 lanserades 2020 är den två år senare fortfarande en väldigt bra träningsklocka för sitt prissegment runt 2000 kr.

En av orsakerna till detta är att de t.ex. senaste i maj 2022 lanserade en stor firmware-uppdatering för flera av deras klockor (inkl. Coros Pace 2). Det är mycket smådetaljer som förbättrar användarupplevelsen som Coros missat då de är relativt nya utmanare. Men det är också klart uppskattat att produkten fortsätter att förbättras.

Vill du ha en träningsklocka med många funktioner till ett lågt pris så är Coros Pace 2 ett väldigt bra val även under 2022. Som motionär lär du få alla behov täckta om du inte har väldigt specifika behov. Därför är det också vårt bästa budgetval och ett rekommenderat köp.

Garmin Forerunner 55 – Billig träningsklocka

Garmin Forerunner 55
 • Bra Produkt 2022
 • Bäst i testet hos Råd & Rön
 • Mycket prisvärd träningsklocka
 • Alla viktiga standardfunktioner
 • Bra batteritid upp till 20h med GPS
 • Många hälsofunktioner
 • Priser
 • Egenskaper
1 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
1 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 260 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareGarmin
ModellForerunner 55
Produktvikt37 g
Tjocklek11,6 mm
BluetoothJa
Wi-FiNej
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
KartorNej
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerVilopuls, varning för onormal puls, konditionsålder, aktivitetsspårning, energinivåer, sömnövervakning och kvinnoanpassade funktioner
Batteritid14 dagar i smartwatch-läge och upp till 20 timmar med GPS
SensorerAccelerometer, pulsmätare vid handleden
MusikEndast musikkontroll
Lanseringsår2021

Garmin Forerunner 55 är en klar förbättring av Garmins billigaste träningsklocka ämnad åt framförallt löpning och andra enklare aktiviteter.

Pressen från smartklockor i det lägre prissegmentet har ökat och börjat få bra grundläggande funktioner samtidigt som de är ”riktiga” smartklockor. För att Garmins billigaste alternativ inte ska konkurreras ut av dessa tvingas de mer eller mindre införa mer avancerade funktioner som tidigare endast varit tillgängliga i dyrare serier – något som gör Garmin Forerunner 55 till en mycket prisvärd träningsklocka.

Garmin Forerunner 55 - pulssensor vid handledenGarmin Forerunner 55 lanserades under sommaren 2021 och fick ärva de flesta av de funktioner som återfinns i den klart dyrare Forerunner 245. Speciellt för dig som är löpare så skalas i princip inga funktioner bort och gör Garmin Forerunner 55 till en av de bäst löparklockorna i det lägsta prissegmentet.

För cykling och andra aktiviteter finns inte samma omfattande stöd för t.ex. tillbehör och kraftmätning som kan behövas för att utvärdera träningen på ett optimalt sätt. Samtidigt är det kanske ingenting motionärer efterfrågar i dessa prissegment heller.

Garmin Forerunner 55 har stöd för att registrera flera olika aktiviteter så som löpning, cykling, gymträning, simning m.m. Du får hjälp med förslag på dagliga aktiviteter, kan följa stressnivåer och energinivåer samt tillgång till funktioner för kvinnors hälsa som registrering av menscykel m.m.

I mångt och mycket har de alla grundläggande träningsfunktioner som behövs och som återfinns i den dyrare Garmin Forerunner 245. Något som däremot saknas är stöd för att lagra musik och få tillgång till Garmin Pay för kontaktfria betalningar direkt med klockan.

I övrigt är batteritiden något sämre de lite dyrare alternativen med upp till 2 veckors batteritid i smartwatch-läge och 20 timmar med GPS. Den saknar stöd för dualband GPS som återfinns i många modeller som Garmin lanserat under 2022 men samtidigt klarar sig många motionärer utan det. Avslutningsvis är displayen sämre och kanske produktens största kritiska punkt enligt tester där text och markeringar känns kantigt.

Slutsats

Garmin Forerunner 55 ger väldigt mycket träningsklocka för pengarna om träningsfunktionerna är det viktigaste så finns det egentligen inget bättre val i det lägsta prissegmentet under 2022.

För motionärer som endast vill ha ett enklare verktyg att spåra aktiviteter och hälsan över tid så är Garmin Forerunner 55 ett mycket prisvärt val. För dig som vill satsa mer och kanske ha mer pålitlig data så är den dyrare Forerunner 255 förmodligen ett bättre val tack vare stöd för dualband GPS.

Om du helst av allt vill ha en bra smartklocka med träningsfunktioner så kan Apple Watch Series 3 och motsvarande modeller från Samsung säkerligen vara bra val. De saknar dock många träningsfunktioner som återfinns i Forerunner 55.

FAQ – Vanliga frågor & svar

 1. Vilken träningsklocka är bäst i test?
 2. Vilka träningsklockor är bäst för kvinnor?
 3. Hur väljer jag rätt träningsklocka?
 4. Vilka funktioner är viktiga på träningsklocka?
 5. Hur pålitlig är pulsmätningen på träningsklockor?

1. Vilken träningsklocka är bäst i test?

För att göra det lättare för dig att hitta de bästa träningsklockorna har vi separerat testerna mellan motionärer och professionella atleter.

Modellerna ovan riktar sig till motionärer som vill övervaka sin dagliga aktivitet och hälsa samtidigt som de får en bra träningsklocka för träningar inom löpning, cykling och andra sporter.

Trots vår uppdelning skiljer sig funktioner mellan tillverkare och individuella klockor hos respektive tillverkare. Eftersom olika individer har olika behov är det svårt att peka med hela handen till en enskild träningsklocka som är bäst i test.

Garmin har länge varit en av de främsta aktörerna med välutvecklade funktioner inom så väl löpning som vardagshälsa. Suunto har varit ett bra alternativ om man eftersökt vissa specifika funktioner medan Polar haft andra fördelar. Coros är en utvecklare som kommit på senare år och är heller inget dåligt val beroende på vad du eftersöker.

Generellt sett kan man säga att Garmin är lite dyrare men det slutar ofta i att deras modeller får bäst helhetsbetyg i tester.

2. Vilka träningsklockor är bäst för kvinnor?

Kvinnor har generellt smalare handleder så de största klockorna sitter oftast inte lika bra.

Träningsklockor för motionärer är oftast lite mindre än de största professionella (som även män kan ha problem med). Samtidigt görs det modeller som är något mindre där diametern på enheten är anpassad för de med smala handleder

För Garmin märks det ofta ut med S efter modellnamnet. Garmin Forerunner 255S är ett exempel för den modell som blev utsedd till bäst i test 2022.

Att välja en mindre klocka kan vara nödvändigt men det innebär ofta kompromisser där t.ex. display och batteritid ofta blir lite sämre.

Med det nämnt så behöver inte ”vanliga” träningsklockor vara olämpliga för kvinnor. Det beror helt på hur stora handleder du har och vad du föredrar. Men det är bra att känna till att valmöjligheten till mindre modeller finns.

3. Hur väljer jag rätt träningsklocka?

Att välja rätt träningsklocka är svårt då klockorna tillsammans med onlinetjänster omfattar hundratals funktioner. Dessa skiljer sig lite mellan olika tillverkare och modeller.

Ett sätt att påbörja sitt letande efter rätt träningsklocka är att bestämma ungefärlig prisnivå man kan tänka sig att lägga. Skriv därefter ner vilka funktioner som är viktiga för dig.

Försök sen välja den sportklocka som du tror är bäst för dig. Om du inte känner till dina behov är det klart svårare och många väljer att köpa efter specifikationer som är lättare att förstå som batteritid, storlek, pris och utseende.

4. Vilka funktioner är viktiga på träningsklocka?

De mest basala funktionerna att spåra en aktivitet som löpning där du kan se tempo, sträcka, puls, tid m.m. under passet är en självklarhet för alla träningsklockor.

Det som skiljer är vilka datafält du kan få fram, om du kan följa en bestämd rutt och vilka sporter klockan är anpassad för. Om du t.ex. vill ha kartor när du spelar golf så återfinns dessa främst i premiumsegmentet.

De flesta träningsklockor övervakar även din hälsa som daglig aktivitetsnivå, vilopuls, sömndata, stressnivåer m.m. Men här kan skillnader absolut uppstå mellan fabrikat och modeller.

Bra batteritid brukar vara viktigt för många och tack vare att många träningsklockor kör enklare displayer har många batteritid på 1-2 veckor med träningar, till skillnad från smartklockor som behöver laddas dagligen.

5. Hur pålitlig är pulsmätningen på träningsklockor?

Idag kommer nästan alla träningsklockor utrustade med pulsmätning vid handleden. Dessa fungerar endast relativt pålitligt och det är tyvärr även individuellt hur bra det faktiskt fungerar.

Fördelen med pulsmätning vid handleden är att du alltid har med dig det. Om det däremot inte är tillräckligt bra så är det svårt att utföra träning baserad på puls.

Om du vill ha pålitlig pulsmätning rekommenderas det att du köper till pulsband, något som ger klart bättre mätvärden med väldigt liten felmarginal. Garmins pulsband ger även ytterligare data till dina träningspass där t.ex. vertikalsteglängd (hur högt över marken du är) tillkommer för dina träningspass.

Så valde vi ut de bästa träningsklockorna

För att välja ut de bästa träningsklockorna till motionärer så har vi i första hand tittat på recensioner och satt oss in i utbudet av produkter samt funktioner.

Så pass många nya modeller lanseras konsekvent att vi inte har möjligheten att invänta oberoende tester som jämför många träningsklockor. Vid det laget brukar testresultatet vara inaktuellt vilket bl.a. hänt Råd & Rön när de testat.

Oberoende recensenter med djup förståelse och som använder träningsklockorna själv är däremot bättre källor och något vi lägger stor vikt vid. Vi drar dock gärna egna slutsatser men det är inte ovanligt att de stämmer överens väldigt bra med den uppfattningen som delas av recensenterna.

Källor & Test

Våra källor för test, recensioner och omdömen som legat till grund för utmärkelsen av de bästa träningsklockorna.

 • Test av Polar Pacer Pro – 2022 – DC Rainmaker
  DC Rainmaker har testat Polar Pace Pro. Det är en ny träningsklocka som slår ut flera äldre modeller i Polars utbud. Överlag har klockan väldigt bra funktioner och fungerar väldigt bra för så väl löpning som andra sporter. I jämförelse med andra fabrikat landar den lite kort inom löpning där konkurrerande modeller i ungefär samma prispunkt är något bättre. Däremot presterar den väldigt bra som multisportklocka för sin prisnivå.
 • Test av Garmin Forerunner 255 Music – 2022 – DC Rainmaker
  DC Rainmaker är en av de bästa och mest pålitliga testarna av träningsklockor och hans test av Garmin Forerunner 255 Music är inget undantag. Det ger en bra inblick i de nya funktionerna och förbättringarna över Forerunner 245 samt hur den faktiskt presterar i praktiken under olika aktiviteter. Testet inriktar sig främst på träningsfunktioner och hur väl klockan kan användas för t.ex. löpning, cykling och liknande aktiviteter. Även om övriga funktioner ofta belyses testas dessa inte lika fullt ut. Sammanfattningsvis imponeras DC Rainmaker av Garmin satsning på alla nya funktioner och förbättringar i det låga prissegmentet som Forerunner 255 faktiskt tillhör.
 • Test av Garmin Forerunner 55 – 2021 – DC Rainmaker
  DC Rainmaker testar Garmin Forerunner 55 över flera veckor där klockan får följa med både till vardags och under träningar. Funktionaliteten för löpning imponeras då den ärvt de flesta av de funktioner som återfinns i Forerunner 245. För cykling och andra aktiviteter mäter den sig inte lika bra med de dyrare alternativen. Överlag är det dock en mycket prisvärd träningsklocka som ger väldigt mycket för pengarna och ett riktigt bra val för många motionärer.
 • Test av Coros Pace 2 – 2020 – DC Rainmaker
  Djupgående recension av Coros Pace 2, uppföljaren på en av deras första sportklockor Pace. I recensionen och testet framgår det tydligt att Coros Pace 2 är en riktigt bra utmanare till Garmin och erbjuder väldigt många funktioner till ett mycket bra pris. Även om helheten kanske inte slår Garmins träningsklockor så kan de för sin prisnivå erbjuder fler funktioner och i många fall görs det riktigt bra. Dessutom har klockan sedan lansering fått flera firmware-uppdateringar varav senast i maj 2022.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt Prisjakt för att få in de senaste prisuppgifterna och tillgängligheten på träningsklockor. Det är viktigt att våra rekommenderade produkter fortfarande går att köpa och få tag på i stor omfattning. Samtidigt kan vi utvärdera prisskillnader mellan konkurrerande produkter. Prisjakt ger oss också snabblänkar till butiker och omdömen för vår sammanställning av konsumentomdömen.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi sammanställer omdömen från konsumenter för att få ett bra helhetsbetyg från flera källor. Samtidigt sätter vi oss in och läser om vanliga konsumenters erfarenheter och vilken kritik de har om produkterna. Det ger oss en bättre förståelse för vilka träningsklockor som faktiskt är bäst.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng