Bästa Soundbar

Bästa Soundbar

Soundbar, ljudlimpa eller ljudsockel. Kärt barn har många namn och i detta fall även många konstellationer. Oavsett om du söker ett hemmabiosystem eller en fullskalig musikanläggning kan soundbaren vara produkten som gagnar din ljudupplevelse.

Då vi insett att soundbaren är en produkt som intresserar många har vi tagit ett djupdyk i tester, recensioner och kundomdömen för att hitta den bästa. Vi har insett att meningarna går isär när olika testpaneler sagt sitt kring den bästa soundbaren. Därför kommer vi presentera ett antal heta kandidater som i det stora hela håller samma höga nivå.

Även om ljudupplevelsen givetvis är i centrum och förmodligen den viktigaste aspekten för dig som konsument bör man inte underskatta estetiken. Vare sig du vill eller inte kommer soundbaren ta upp en del plats och det är därför viktigt att du kan leva med utseendet.

Efter att vi har presenterat ”bäst i test”-produkterna kommer vi att gå igenom några punkter som förhoppningsvis gör ditt val lättare. Oavsett om du sedan tidigare har bra koll på ljudanläggningar och ljud i allmänhet hoppas vi att du ha nytta av läsningen.

JBL Bar 5.1 – Bäst i test

JBL Bar 5.1
 • Bäst i Test 2020
 • Utnämnd till ”Bäst i test” av Råd & Rön
 • Mycket bra betyg från testande konsumenter
 • Utrustad med två trådlösa surroundhögtalare
 • Högklassiskt surroundljud med effekt på 510 W
 • Prisvärd soundbar

Priser för JBL Bar 5.1

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

JBL Bar 5.1 levererar en bastung ljudupplevelse och en stilren design till ett överkomligt pris. Detta är förmodligen grunden till de höga popularitetsnivåerna som omgett JBL Bar 5.1 sedan releasen. När Råd & Rön testade 38 olika soundbars stångade sig JBL Bar 5.1 fram och mottog den åtråvärda utmärkelsen som ”bäst i test”.

Soundbaren är utrustad med en 300 watt trådlös subwoofer som tillsammans med den 250 watt tunga limpan ger dig ett väldigt rejält ljud. De utspridda ljudanordningarna ger en nervkittlande bas och JBL Bar 5.1 reproducerar lågfrekvent ljud riktigt bra.

JBL Bar 5.1 soundbar surroundljudPå ytterkanterna av ljudlimpan finns två trådlösa surroundhögtalare som drivs av batteri. Dessa kan plockas av och sättas på andra platser i rummet för att på så sätt skapa en surroundupplevelse. True Wireless högtalarna ger surroundljud i 10 timmar och de laddas när de återigen dockas fast i huvudkonstruktionen.

Detta innebär att JBL Bar 5.1 har förmågan att förvandlas från en vanlig soundbar till ett fullskaligt hemmabiosystem. Om man ser till ljudbilden är det tydligt att skaparna bakom JBL Bar 5.1 tagit stor hänsyn till filmälskare. Detta inbegriper både den höga baskapaciteten och de kristallklara dialogerna.

I tester och kundrecensioner rapporteras det dock om hur musikupplevelsen blir något lidande till följd av deras satsningar på att försöka efterlikna ett hemmabiosystem. Musik är i regel mer skiftande när det kommer till ljudnivåer vilket innebär att det kan bildas ett gap mellan basen och mellanslaget. JBL Bar 5.1 är så basbetonad att den har svårt att samla upp de olika mellanslagen och därför kan du som lyssnare tyvärr gå miste om vissa toner.

En nackdel som uppmärksammats i diverse tester och recensioner är att JBL Bar 5.1 kan upplevas som något plastig. Även om den yttre designen är uppskattad tycker en del användare att JBL sparat in lite väl mycket på sina materialval. Detta är dock förmodligen förklaringen till varför JBL lyckats hålla ner priset så mycket som de faktiskt gjort.

Om man ska summera JBL Bar 5.1 är det inte orimligt att man främst sträcker sig efter positiva termer. I tester och recensioner har det blivit tydligt att soundbaren fungerar utmärkt som TV högtalare och hemmabiosystem. Inte minst är det speciellt anmärkningsvärt att JBL Bar 5.1 trots sin goda kvalité ändå har ett relativt lågt prisläge.

Sonos Playbar – Mycket bra val

Sonos Playbar
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg i tester och recensioner
 • Justerbara ljudinställningar via app
 • Elegant och stilren design
 • Enkel att montera

Priser för Sonos Playbar

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Sonos Playbar kontakterAmerikanska Sonos har gjort sig världskända för sina trådlösa högtalare som sammankopplar alla rum i ditt hus. Deras soundbar är inte desto mindre populär och i flertalet tester och recensioner betonas den excellenta kvalitén som Sonos Playbar besitter.

Precis som med Sonos andra högtalare kan du lita på att du får rikligt med bas och ljudtryck med soundbaren. Om du ska upp i den absoluta toppkvalitén när det kommer till ljud behöver du dock koppla in fler högtalare och alternativt en subwoofer. Först då kan du få ett stimulerat surroundljud som är i nivå med soundbaren som blev ”bäst i test”.

Sonos Playbar har även en app där du kan styra ljudinställningarna. Där kan du till exempel aktivera talförstärkning om du tittar på film och upplever att rollfigurerna pratar lite väl tyst.

Ljudinställningarna är givetvis också välutvecklade när det kommer till musik. Du kan justera basen, diskanten och det finns bullerkontroll. Via de smarta inställningarna kan du skräddarsy ljudet så att det blir precis enligt dina preferenser.

Nackdelen med Sonos Playbar är prisläget. Alla Sonos högtalare har generellt sett höga prissättningar. Även om de ger valuta för pengarna finns det ofta billigare högtalare som är minst lika bra ljudmässigt. Att investera i ett par Sonos högtalare är dock enligt många detsamma som att investera i estetiken. Den snygga designen kanske gör så att de extra hundralapparna kan kännas värt det.

Soundbaren är enkel att montera och den går även att slänga upp på väggen om så skulle önskas. Oavsett montering kommer Sonos Playbar justera sig för att kunna erbjuda bästa tänkbara ljud.

Sonos Playbar är bara ett exempel på många välutvecklade modeller som Sonos tagit fram. Om du inte avskräcks av det aningen dyra prisläget och värdesätter en snygg design är förmodligen Sonos Playbar ett mycket bra alternativ.

Sony HT-X8500 – Bra val

Sony HT-X8500
 • Bra Produkt 2020
 • Högt betyg i test av PriceRunner
 • Positiva omdömen från testande konsumenter
 • Inbyggd subbas
 • Ger ett fylligt och virtuellt 7.1.2-ljud
 • Fungerar utmärkt som hemmabiosystem
 • Smart fjärrkontroll med flertalet ljudinställningar

Priser för Sony HT-X8500

2 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Sony HT-X8500 soundbarSony HT-X8500 är en relativt liten soundbar som enkelt kan stuvas in under tv: n. Ljudkvaliteten är hög om man sätter den i relation till priset vilket förmodligen är en av anledningarna till varför Sony HT-X8500 varit så uppskattad.

Det mest anmärkningsvärda med Sony HT-X8500 är förmodligen faktumet att den har en inbyggd subbas. En subbas är en basmaskin som i större utsträckning kan återskapa de djupaste frekvenserna. Detta ger musiken en ny dimension och om du kollar på film kan det kännas som att ljudvågorna viner genom kroppen.

Soundbaren är uppbyggd med två bredspektrumshögtalare i vardera änden och ett baselement som är placerat i mitten. Detta i kombination med subbasen ger ett fylligt och virtuellt 7.1.2-ljud. Detta är egentligen mer än vad man kan förvänta sig av en soundbar i mellanprisklassen.

Sony HT-X8500 soundbar vid TV:nFör att bryta ner ljudet hos Sony HT-X8500 till en nördig nivå så har Sony utvecklat en ny teknik för surroundljud vid namn ”Vertical Surround Engine”. Detta betyder att du både får Dolby Atmos och DTS:X i samma enhet. För dig som inte är bekant med hembiotermerna så innebär detta att ljudet kommer från alla håll, till och med uppifrån. Av just denna anledningen är Sony HT-X8500 utmärkt som hemmabiosystem.

Medföljer gör också en mycket smart fjärrkontroll där varje ljudinställning fått en egen knapp. Detta inbegriper cinema-läge, musikläge, game-läge, nyhetsläge och sportläge. De olika lägena försöker efterlikna omständigheterna så mycket som möjligt för att det ska kännas som att du är på plats i händelsernas centrum.

Sony HT-X8500 är kort och gott en prisvärd soundbar som dessutom kommer i en minimalistisk design. Den tillgodoser en bra ljudbild som håller en betydligt högre standard än vad priset antyder. Om du går i tankar kring att köpa en soundbar gör du rätt i att överväga en Sony HT-X8500.

LG SL9YG – Bra val

LG SL9YG
 • Bra Produkt 2020
 • Rankad högt i test av Råd & Rön
 • Bra betyg när konsumenter testat
 • Utrustad med Dolby Atmos och DTS:X
 • Anpassar ljudet efter rummets utformning
 • Inbyggd chromecast-app

Priser för LG SL9YG

7 758 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

LG SL9YG är en robust och välljudande soundbar som både funkar bra som hemmabiosystem och som musikanläggning. Soundbaren har placerat sig bra i tester av Råd & Rön likväl som i PriceRunner vilket ger sken av att detta är ett alternativ som bör övervägas.

Soundbaren är utrustad med både Dolby Atmos och DTS:X vilket ger uttryck i ett uppslukande bioljud. Det som utmärker Dolby Atmos är att ljudet förflyttar sig i rummet vilket i sin tur ger en mer realistisk ljudupplevelse.

Vidare är LG SL9YG lätt att montera och den fungerar lika bra på ett stativ, på en tv-bänk eller som vägghängd. Ett problem med att hänga soundbaren på väggen kan vara att ljudet blir lite väl enkelriktat och inte lika fylligt. Detta har kreatörerna bakom LG SL9YG löst genom att utrusta soundbaren med förmågan att känna av riktningar. Högtalaren anpassas efter omgivningen och optimerar ljudfältet efter rummets omständigheter.

LG SL9YG subwooferBland testresultat och kundomdömen kan man se en stor positivism kring LG SL9YG:s utseende. Själva utformningen är smal och färgen går i en mattsvart-stålinriktad bana. Högtalaren är dessutom minimalistisk i sin design vilket ger ett elegant helhetsintryck.

LG SL9YG måste ses som en väldigt användarvänlig soundbar då den har en mängd olika ingångar och praktiska alternativ. Förutom de mer grundläggande alternativen som HDMI optisk kabel och Bluetooth har LG SL9YG även en inbyggd chromecast-app. Detta innebär att du kan streama din egen musik via kompatibla appar som exempelvis Spotify.

Allt som allt är LG SL9YG en högst reko soundbar som överträffar många modeller i mellanprisklassen. Faktumet att LG SL9YG har en inbyggd subwoofer kan alternativt spara dig en del pengar samtidigt som du får ett utmärkt ljud direkt vid köp.

Samsung HW-MS660/XE – Bäst Budgetval

Samsung HW-MS660/MS661
 • Bästa Budgetval 2020
 • Bra genomsnittsbetyg i test av Råd & Rön
 • 4/5 stjärnor när PriceRunner testade soundbars
 • 9 separata högtalare ger god ljudfördelning
 • Styrs genom en lättförståelig fjärrkontroll
 • Stöd för wireless surroundkit

Priser för Samsung HW-MS660/MS661

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Samsung HW-MS660/XE knappar på sidan av rostfri/silvrig modellSydkoreanska Samsung sviker sällan när det gäller kvalité och användarvänlighet och deras soundbar HW-MS660/XE är knappast något undantag. I tester och recensioner från bland annat Råd & Rön har Samsung HW-MS660/XE berömts för sina mångfacetterade egenskaper.

Ljudfördelningen är högklassig vilket till stor del beror på att Samsung HW-MS660/XE är försedd med 9 separata högtalare. Samtliga högtalare har varsin unik förstärkare som hjälper till att framkalla kristallklart ljud.

Soundbaren styrs med hjälp av en lättförståelig och smidig fjärrkontroll. Via denna kan du justera ljudet och anpassa soundbaren efter hur mycket bas du vill ha. Om du sedan tidigare har en Samsung tv kan du styra många av funktionerna som återfinns i din soundbar direkt från tv-menyn.

Bland tester och kundrecensioner återkommer titt som tätt kritik mot storleken på Samsung HW-MS660/XE. Problemet är främst aktuellt om du har en mindre tv där den aningen tilltagna storleken på soundbaren kan upplevas som lite för dominant. Om du å andra sidan har en större tv upplever många användare att soundbaren enkelt kan smälta in i konstruktionen.

I köpet medföljer ingen extern bas utan basen är direkt intryckt i anläggningen. Detta har både sina för och nackdelar. Fördelen är givetvis att det är en väldigt platsbesparande aspekt medan nackdelen är att basen inte blir lika kraftfull som en extern.

Denna soundbar från Samsung har även stöd för wireless surroundkit vilket innebär att du kan bygga ut ljudsystemet utan att behöva dra sladdar kors och tvärs över hela rummet.

Det krävs inte mer än en snabb överblick över tester och kundomdömen för att förstå att Samsung HW-MS660/XE är en ytterst populär soundbar. Detta grundar sig förmodligen i den relativt låga prisnivån i kombination med den stora användarvänligheten. Om du inte är intresserad av att lägga stora summor på en ”bäst i test”- anläggning är Samsung HW-MS660/XE ett billigare och mer simpelt alternativ.

Optimera ljudet genom fler högtalare

En soundbar kan sägas vara förstahjälpen-kittet för dig som snabbt vill ha bättre ljud till din tv. Den ska placeras under eller i närheten av tv:n och du väljer själv om den ska hängas upp eller ställas på en tv-bänk.

Även om soundbaren förhöjer ljudupplevelsen snabbt kan du med enkelhet förhöja den ytterligare genom att koppla in flertalet högtalare omkring sittplatsen. Det är först då du kan få den riktiga biokänslan som enligt många är så eftersträvsam.

Stor vikt ligger vid placeringen

Soundbar TV placeringOm du ska få ett tvättäkta surroundljud krävs flertalet högtalare som är strategiskt utplacerade runt om i rummet. En förutsättning för att du ska känna rotationen från helikopterns propeller eller skottsalvorna som viner är att ljudet kommer från olika källor.

Om du kompletterar soundbaren med fler högtalare och gör det till ett hemmabiosystem kommer ljudsystemet själv avgöra var ljudet ska komma ifrån. Detta utifrån principen att den högtalaren som bäst kan återge vad som händer på skärmen också ska vara den huvudsakliga källan. Om soundbaren är din enda ljudkälla blir ljudet naturligtvis enkelriktat vilket gör att det blir än viktigare hur du placerar din soundbar.

Experter är överens när det kommer till att den enskilt viktigaste aspekten för att få ett bra ljud är att ha rätt placering. Tyvärr finns det ingen universell grundregel på vad ”rätt placering” är utan du måste helt enkelt testa dig fram. Detta då allt beror på akustiken och rummets utformning och faktumet att inget rum är det andra likt.

Subwoofer

Att komplettera soundbaren med en subwoofer är en kombination som är som klippt och skuret för dig som älskar dramatiska filmscener med effektfulla ljudinslag. Detta då ”vanliga” högtalare generellt sett har svårt att återge basljudet fullt ut.

En subwoofer kan återge frekvenser i ett register som sträcker sig mellan 50 Hz och 20 Hz. I praktiken innebär detta att även om dina öron inte har potential att urskilja de låga basfrekvenserna kommer kroppen känna av det i form av vibrationer. Ljudet som normalt sett är så signifikativt för en bioupplevelse kan därmed bli en verklighet även i ditt vardagsrum.

Återigen är det värt att tillägga att placeringen av din subwoofer även spelar en stor roll. Om du främst värdesätter filmupplevelsen kan det vara en idé att placera subwoofern under soffan. Då kommer du känna basen i hela kroppen vilket dock inte är en lika bra idé om du även planerar att spela en del musik.

Det allra bästa är att i vanlig ordning testa dig fram efter en placering som passar dig och ditt vardagsrum bäst.

Ljudlimpa eller sockel?

Ljudlimpa och ljudsockel är två olika varianter under kategorin soundbar-högtalare. Skillnaden ligger i utseendet då limpan är platt medan ljudsockeln är djup. Om du har en väggmonterad tv kan det vara snyggare om högtalaren följer med tv:n. Inte minst är det också viktigt att högtalaren inte skymmer sikten från någon vinkel.

Ljudsockeln är djupare än ljudlimpan och bör placeras under din tv. Då ljudsockeln är större i sin utformning har den plats för mer element vilket gör att du inte nödvändigtvis behöver koppla in några externa tillbehör som står utanför sockeln. Extern inkoppling hade dock kunnat vara nödvändigt om du exempelvis skulle vilja koppla in en subbas.

Den stora nackdelen med limpans smala konstruktion är att det inte ryms någon bashögtalare. Därför har ljudlimpor generellt sett en separat bashögtalare som styrs genom trådlösa signaler från limpan.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en soundbar.

 1. Vad är det för skillnad mellan en soundbar och ett hemmabiosystem?
 2. Hur monterar man en soundbar?
 3. Vilken soundbar är bäst?

1. Vad är det för skillnad mellan en soundbar och ett hemmabiosystem?

En soundbar är en smart högtalare som på egen hand kan förbättra ljudet som kommer ifrån tv:n. Den är i regel minimalistisk i sin utformning vilket gör att den lätt kan smälta in i sin omgivning.

En soundbar kompletteras inte sällan med fler högtalare vilket gör att den kan agera en viktig komponent i en större hemmabioanläggning. Även om en soundbar kan återge ett visst surroundljud krävs flera högtalare som är placerade runt om i rummet för att nå det riktiga bioljudet.

Skillnaden är helt enkelt att ett hemmabiosystem består av flertalet högtalare medan en soundbar klarar sig på egen hand. Ljudet och basåtergivningen blir också givetvis bättre med ett hemmabiosystem då flertalet högtalare samarbetar för att skapa en bättre upplevelse.

2. Hur monterar man en soundbar?

En soundbar levereras i regel som en enda enhet och du som konsument behöver endast bestämma var du vill placera din soundbar. När det gäller installation är det knappast någon kärnfysik utan det räcker i princip med att du pluggar in den i kontakten för att få soundbaren att fungera.

Bäst är det om soundbaren är placerad i nära anslutning till tv:n och sen är det en ren estetisk fråga om du vill ha den väggmonterad eller på en tv-bänk.

Det positiva med en vägghängd soundbar är att den ofta smälter snyggt in med en vägghängd tv. Var dock noggrann med att välja en soundbar som är kompatibel med väggfäste.

3. Vilken soundbar är bäst?

På marknaden finns en hel uppsjö av soundbars däribland många modeller som ger ett riktigt bra ljud. Ljudkvalitén är också väldigt beroende på rummets akustik och utformning. Detta betyder att det finns soundbars som är bäst lämpade för vissa medan de inte fungerar lika bra för andra. Det är därför väldigt svårt att lyfta fram en specifik soundbar som ”bäst”.

Vi vill därför slå ett slag för att du borde läsa vår artikel i sin helhet och därefter ta ett beslut kring vilken soundbar du tycker är bäst. Även om vi har rubricerat en soundbar som ”bäst i test” är detta ingen allmängiltig uppfattning då detta endast säger att den fått bäst betyg i diverse tester.

Så gick vi tillväga när vi valde ut de bästa soundbarsen

Att välja ut bästa de bästa soundbarsen har stundtals varit väldigt svårt. Detta då användares preferenser när det kommer till ljudbild kan vara väldigt individuella. Det blir därför svårare att presentera en samlad bild av marknadsläget som accepteras i alla led.

Det har också funnits vissa svårigheter med att hitta underlag till artikeln. Även om både PriceRunner och Råd & Rön nyligen utfört tester på soundbars är det många som undviker då produkter tenderar att utgå väldigt snabbt. In kommer istället uppdaterade versioner på tidigare modeller och specifikationerna kan skilja sig markant. Vi har därför lagt stor vikt vid att endast presentera produkter som vi tror kommer vara relevanta en tid framöver.

Vår sammanställning är produkten av en mix mellan kundomdömen, tester och recensioner. Genom att ta hänsyn till samtliga av dessa får vi en helhetsbild som inte står och faller med en enda röst.

Även om underlaget varit något skralare än normalt är vi övertygade om att vi haft material nog för att presentera marknadens bästa soundbars. Oavsett om soundbaren är din primära ljudkälla eller ej hoppas vi att du fått tillräckligt med information för att du ska kunna förhöja ljudupplevelsen i ditt vardagsrum.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur den bästa soundbaren valdes ut.

 • Ljudlimpor – bäst i test – 2019 – Råd & Rön
  Råd & Rön drivs av samarbetsorganisationen ”Sveriges Konsumenter” som jobbar aktivt för att öka konsumentmakten. Vi kan därför lita på att de publicerar adekvat information som står fritt från inblandning av företag och annonsörer. År 2019 utförde de ett test av 38 olika soundbars. Bäst i test blev JBL Bar 5.1 tätt följt av Sony HT-ST5000 och JBL SB450. I testet uppmärksammades även LG SL9YG och Samsung HW-MS660/XE som vi valde att kategorisera som ”Bra val” respektive ”bäst i budgetklassen”. Vi på testat.nu har stor respekt för Råd & Röns arbete och finner det därför relevant att låta deras test agera hjälpmedel i vår sammanställning.
 • Soundbar: 14 modeller i test – 2020 – PriceRunner
  PriceRunner har publicerat ett test där 14 olika soundbars sätts på prov. Bose Soundtouch 300 blev utnämnd till bäst i test. Då vi inte riktigt kunde legitimera Bose Soundtouch 300 som testvinnare valde vi att helt utesluta modellen. I övrigt har deras test främst använts för att vi skulle få en så bra och översiktlig bild av marknaden som möjligt. Sony HT-X8500, JBL Bar 5.1, och Samsung HW-MS660/XE deltog också i testet och fick bra betyg.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt är tillsammans med PriceRunner störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser. Vi använder Prisjakt kontinuerligt i vårt arbete för att undersöka prislägen och för att säkerställa att produkterna vi presenterar fortfarande är till salu. När det gäller soundbars har det även gått att dra slutsatser kring de uppgifter som har publicerats under fliken omdömen. Prisjakt har inte alltid mycket underlag när det kommer till kundomdömen men denna gång har det varit tillräckligt många för att vi ska kunna ta det i beaktning.