Soundbar bäst i test

Bästa Soundbar

Soundbar, ljudlimpa eller ljudsockel. Kärt barn har många namn och i detta fall även många konstellationer. Oavsett om du söker ett hemmabiosystem eller en fullskalig musikanläggning kan soundbaren vara produkten som gagnar din ljudupplevelse.

Då vi insett att soundbaren är en produkt som intresserar många har vi tagit ett djupdyk i tester, recensioner och kundomdömen för att hitta den bästa. Vi har insett att meningarna går isär när olika testpaneler sagt sitt kring den bästa soundbaren. Därför kommer vi presentera ett antal heta kandidater som i det stora hela håller samma höga nivå.

Även om ljudupplevelsen givetvis är i centrum och förmodligen den viktigaste aspekten för dig som konsument bör man inte underskatta estetiken. Vare sig du vill eller inte kommer soundbaren ta upp en del plats och det är därför viktigt att du kan leva med utseendet.

Efter att vi har presenterat ”bäst i test”-produkterna kommer vi att gå igenom några punkter som förhoppningsvis gör ditt val lättare. Oavsett om du sedan tidigare har bra koll på ljudanläggningar och ljud i allmänhet hoppas vi att du kommer ha nytta av läsningen.

Bang & Olufsen Beosound Stage – Bästa Valet

Bang & Olufsen Beosound Stage
  • Bäst i Test 2022
  • Mycket höga betyg i tester och recensioner
  • Elegant och stilren design
  • Utmärkt ljudåtergivning
  • Utrustad med Dolby Atmos
  • Inbyggd Chromecast
  • Kompatibel med Bluetooth och Wi-fi

Priser för Bang & Olufsen Beosound Stage

17 663 krTill Butik
  • Öppet köp i 14 dagar
21 490 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Bang & Olufsen har än en gång lyckats förena en utmärkt ljudkvalité med en iögonfallande design. Deras Beosound Stage har fått både experter och konsumenter att stämma upp i hyllningskörer och mycket talar för att Bang & Olufsen skapat marknadens bästa soundbar.

När Pricerunner testade soundsbar så blev Bang & Olufsen Beosound Stage utsedd till bäst i test med en otroligt bra ljudnivå vilket återspeglar andra testresultat och omdömen också.

Bang & Olufsen Beosound Stage soundbar högtalareBeosound Stage banar väg för en riktigt bra Tv-upplevelse tack vare det utmärkta surroundljudet och den fina ljudåtergivningen. Oavsett om du ser Sci-Fi, action eller komedier kan du förvänta dig kristallklara dialoger och en utmärkt detaljrikedom.

Det tåls att nämnas att Bang & Olufsens soundbar inte är utrustad med ett surroundsystem i sin sanna betydelse. Istället använder man sig av en Dolby Atmos-återgivning som i sig fungerar jättebra. Det kan dock aldrig till fullo jämföras med det ljud du kan få genom ett externt surroundsystem.

Installationen är knappast någon atomforskning. Soundbaren är kompatibel med alla TV-apparater som har HDMI ARC-anslutning. Du kan dessutom streama musik trådlöst via bluetooth eller ditt lokala Wi-fi.

Vidare har Bang & Olufsen Beosound Stage inbyggd chromecast vilket gör streaming ännu lättare. Via din mobil kan du enkelt streama radio eller dina podcast- och musikfavoriter.

Om du är en person som tycker om när volymen är maxad kommer du inte vara besviken med Bang & Olufsen Beosound Stage. Faktumet är att det vore direkt skadligt att köra denna soundbar på max. När det kommer till volymresurser är Bang & Olufsen Beosound Stage lätt bäst i denna sammanställning.

En nackdel med Bang & Olufsen Beosound Stage är att den dessvärre inte har någon utgång för en extern subwoofer. Dock erbjuder soundbaren en så pass spänstig och kraftfull bas att du förmodligen inte behöver det ändå. Om du verkligen vill ha det där extra myllrande basljudet som bara en subwoofer kan erbjuda måste du tyvärr titta efter andra alternativ.

Det är även värt att tillägga att Bang & Olufsen Beosound Stage är en väldigt bastant pjäs. Den är tung som ett kassaskåp och den har dessutom en väl tilltagen längd. Om du är intresserad av att köpa Beosound Stage måste du först se till att du har tillräckligt med utrymme.

I så gott som alla tester och kundomdömen vi kikat närmare på har utsagorna varit samstämmiga. Det råder inga tvivel om att Bang & Olufsen Beosound Stage kombinerar en högkvalitativ ljudbild med en grym design. Priset är dock väldigt högt så det krävs att du använder din soundbar flitigt för att du ska få valuta för pengarna.

Sony HT-A7000 – Mycket bra soundbar

Sony HT-A7000
  • Bra Produkt 2022
  • Andraplats i Pricerunners test av soundbars
  • Toppbetyg i flera oberoende tester
  • Mycket bra betyg av konsumenter
  • Stöd för flera bra ljudteknologier
  • Streama ljud direkt till högtalaren

Priser för Sony HT-A7000

13 743 krTill Butik
  • Öppet köp i 14 dagar

Sony HT-A7000 är en soundbar som presterat väldigt bra i flera oberoende tester. Samtidigt har den fått toppbetyg av konsumenter som köpt och testat den.

Sony HT-A7000 soundbar högtalare

Svenska Ljud & Bild gav den utmärkt i betyg med 5 av 6 i poäng men ansåg att ljudet inte blir komplett förrän du även investerat i en subwoofer vilket drar upp priset ytterligare. Däremot är den ett väldigt bra val för audiofiler som vill ha det perfekta ljudet.

Även svenska M3 rekommenderar den och även här lyfts priset fram som den främsta nackdelen. Även i internationella tester har den visat sig prestera väldigt bra och är i sin helhet en bra kandidat för soundbar bäst i test om prispunkten passar.

Den har stöd för 7.1.2 surround sound, Dolby Atmos och DTS:X vilket är tekniker som samarbetar väl med alla högtalare som återger surroundljudet.

Sony HT-A7000 soundbar Field OptimizationSony HT-A7000 kommer med Field Optimization-teknik vilket innebär att soundbaren kan mäta hur rummet ser ut genom mikrofoner som plockar upp hur ljudet rör sig. Därefter kan ljudet finjusteras och anpassas till rummets layout så att du får en optimal ljudupplevelse.

Du kan spela musik och ljud direkt till högtalaren genom Spotify, AirPlay, inbyggd Chromecast, Sony Music Center m.fl. Det gör att den inte bara kommer till användning vid filmer och TV-serier.

Läser man specifikationerna och tittar på hur Sony HT-A7000 presterat i tester är det tydligt att den är en väldigt bra soundbar. På många sätt en av de bästa utmanarna till Bang & Olufsen Beosound Stage.

Priset förblir den största nackdelen men ger samtidigt en ljudupplevelse som klart billigare alternativ inte kommer kunna mäta sig med.

JBL Bar 5.0 MultiBeam – Bästa Budgetval

JBL Bar 5.0 MultiBeam
  • Bästa Budgetval 2022
  • Bra betyg i tester och recensioner
  • Mycket ljud för pengarna
  • Lättinstallerad och enkel att förstå sig på
  • Minimalistisk och kompakt design
  • Levererar förvånansvärt mycket bas

Priser för JBL Bar 5.0 MultiBeam

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

JBL Bar 5.0 Multibeam levererar en bastung ljudupplevelse samt en stilren design till ett högst överkomligt pris. Detta är förmodligen grunden till de höga popularitetsnivåerna som omgett JBL Bar 5.0 sedan releasen. Soundbaren abonnerar på höga testplaceringar och det är många som lyfter fram JBL Bar 5.0 som ett mycket bra budgetval.

Soundbaren har en säregen tyngd och skärpa trots att högtalaren är liten i modellen. Fastän JBL Bar 5.0 MultiBeam saknar både extern subwoofer och surroundhögtalare erbjuder den en nervkittlande bas. Inte minst håller den en hög nivå när det kommer till att reproducera lågfrekvent ljud.

Avsaknaden av både extern subwoofer och surroundhögtalare gör JBL Bar 5.0 Multibeam till en långsmal högtalare som du med fördel kan placera framför din TV. Den minimalistiska designen gör den lättplacerad samtidigt som soundbaren har enkelt att smälta in oavsett miljö.

JBL Bar 5.0 MultiBeam - väggmonterad soundbarOm man ska förlita sig på kunder och de tester som publicerats är JBL Bar 5.0 MultiBeam en högst okomplicerad soundbar när det kommer till själva installationen. Det enda du behöver göra är att ansluta soundbaren till ett vägguttag, plocka fram en HDMI-kabel och koppla samman källorna.

HDMI är dock inte den enda anslutningsmetoden. Du kan även koppla samman soundbaren med andra källor via bluetooth, airplay eller chromecast. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för förvirrande och fult sladdtrassel.

Om man ser till själva ljudbilden är det uppenbart att JBL gjort sitt yttersta för att tillfredsställa filmälskaren. Baskapaciteten är förhållandevis hög och ljudet är  väldefinierat.

Det är dock tydligt att JBL Bar 5.0 MultiBeam inte har kapacitet att komma upp i samma höga nivå som konkurrenter i det högre prisregementet. Vid riktigt höga ljudfrekvenser blir man tyvärr påmind om att JBL Bar 5.0 MultiBeam saknar extern subwoofer och surroundhögtalare.

Likt tidigare nämnt är JBL Bar 5.0 Multibeam väldigt basbetonad vilket kan vara dig till last när du lyssnar på musik. Musik är i regel mer skiftande när det kommer till ljudnivåer vilket innebär att det kan bildas ett gap mellan basen och mellanslaget. JBL Bar 5.0 MultiBeam kan därför ha svårt att samla upp de olika mellanslagen vilket gör at du som lyssnare tyvärr kan gå miste om vissa toner.

Om man ska summera JBL Bar 5.0 Multibeam är det inte orimligt att man främst sträcker sig efter positiva termer. I tester och recensioner har det blivit tydligt att soundbaren fungerar bra som både TV högtalare och hemmabiosystem. Inte minst är det speciellt anmärkningsvärt att JBL Bar 5.0 Multibeam trots sin goda kvalité ändå har ett relativt lågt prisläge.

Om du inte är intresserad av att lägga stora summor på en ”bäst i test”- anläggning är JBL Bar 5.0 Multibeam ett billigare och mer simpelt alternativ.

Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar – Mycket bra val

Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar
  • Bra Produkt 2022
  • Höga betyg i tester och bra kundomdömen
  • Utrustad med 11 förstärkta högtalarelement
  • Styrning via smart app
  • Stilren design
  • Enkel att montera

Priser för Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar

9 390 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Amerikanska Sonos har gjort sig världskända för sina trådlösa högtalare som sammankopplar alla rum i ditt hus. Deras soundbar är inte desto mindre populär och i flertalet tester och recensioner betonas den excellenta kvalitén som Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar besitter.

Precis som med Sonos andra högtalare kan du lita på att du får rikligt med bas och ljudtryck med soundbaren. Om du ska upp i den absoluta toppkvalitén när det kommer till ljud behöver du dock koppla in fler högtalare och alternativt en subwoofer. Först då kan du få ett stimulerat surroundljud som är i nivå med soundbaren som blev ”bäst i test”.

Sonos Playbar har även en app där du kan styra ljudinställningarna. Där kan du till exempel aktivera talförstärkning om du tittar på film och upplever att rollfigurerna pratar lite väl tyst.

Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar - under TVLjudinställningarna är givetvis också välutvecklade när det kommer till musik. Du kan justera basen, diskanten och det finns bullerkontroll. Via de smarta inställningarna kan du skräddarsy ljudet så att det blir precis enligt dina preferenser.

Nackdelen med Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar är prisläget. Alla Sonos högtalare har generellt sett höga prissättningar. Även om de ger valuta för pengarna finns det ofta billigare högtalare som är minst lika bra ljudmässigt. Att investera i ett par Sonos högtalare är dock enligt många detsamma som att investera i estetiken. Den snygga designen kanske gör så att de extra hundralapparna kan kännas värt det.

Soundbaren är enkel att montera och den går även att slänga upp på väggen om så skulle önskas. Oavsett montering kommer Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar justera sig för att kunna erbjuda bästa tänkbara ljud.

Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar är bara ett exempel på många välutvecklade modeller som Sonos tagit fram. Om du inte avskräcks av det aningen dyra prisläget och värdesätter en snygg design är förmodligen Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar ett mycket bra alternativ.

Sony HT-X8500 – Bra val

Sony HT-X8500
  • Bra Produkt 2022
  • Högt betyg i test av PriceRunner
  • Positiva omdömen från testande konsumenter
  • Inbyggd subbas
  • Ger ett fylligt och virtuellt 7.1.2-ljud
  • Fungerar utmärkt som hemmabiosystem
  • Smart fjärrkontroll med flertalet ljudinställningar

Priser för Sony HT-X8500

2 044 krTill Butik
  • Öppet köp i 14 dagar

Sony HT-X8500 soundbarSony HT-X8500 är en relativt liten soundbar som enkelt kan stuvas in under tv: n. Ljudkvaliteten är hög om man sätter den i relation till priset vilket förmodligen är en av anledningarna till varför Sony HT-X8500 varit så uppskattad.

Det mest anmärkningsvärda med Sony HT-X8500 är förmodligen faktumet att den har en inbyggd subbas. En subbas är en basmaskin som i större utsträckning kan återskapa de djupaste frekvenserna. Detta ger musiken en ny dimension och om du kollar på film kan det kännas som att ljudvågorna viner genom kroppen.

Soundbaren är uppbyggd med två bredspektrumshögtalare i vardera änden och ett baselement som är placerat i mitten. Detta i kombination med subbasen ger ett fylligt och virtuellt 7.1.2-ljud. Detta är egentligen mer än vad man kan förvänta sig av en soundbar i mellanprisklassen.

Sony HT-X8500 soundbar vid TV:nFör att bryta ner ljudet hos Sony HT-X8500 till en nördig nivå så har Sony utvecklat en ny teknik för surroundljud vid namn ”Vertical Surround Engine”. Detta betyder att du både får Dolby Atmos och DTS:X i samma enhet. För dig som inte är bekant med hembiotermerna så innebär detta att ljudet kommer från alla håll, till och med uppifrån. Av just denna anledningen är Sony HT-X8500 utmärkt som hemmabiosystem.

Medföljer gör också en mycket smart fjärrkontroll där varje ljudinställning fått en egen knapp. Detta inbegriper cinema-läge, musikläge, game-läge, nyhetsläge och sportläge. De olika lägena försöker efterlikna omständigheterna så mycket som möjligt för att det ska kännas som att du är på plats i händelsernas centrum.

Sony HT-X8500 är kort och gott en prisvärd soundbar som dessutom kommer i en minimalistisk design. Den tillgodoser en bra ljudbild som håller en betydligt högre standard än vad priset antyder. Om du går i tankar kring att köpa en soundbar gör du rätt i att överväga en Sony HT-X8500.

Sonos Beam – Bra val

Sonos Beam
  • Bra Produkt 2022
  • Bra betyg i tester
  • Goda kundomdömen
  • Kompakt och stilren design
  • Utrustad med fyra elliptiska woofers
  • Kompatibel med röststyrning
  • Möjlighet att utöka systemet till flera rum

Priser för Sonos Beam

4 990 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Sonos Beam är en kompakt och välljudande soundbar som både funkar bra som hemmabiosystem och som musikanläggning. Soundbaren har placerat sig bra i tester och kundomdömena är generellt sett mycket positiva.

Likt andra Sonos-högtalare har även Beam ett högst attraktivt yttre. Sonos Beam är något mer kompakt än sin storebror Sonos Arc Smart 5.0 Soundbar vilket gör att den är ännu enklare att stuva in under Tv:n.

I Sonos Beam är det fyra elliptiska woofers som gör jobbet. De erbjuder god täckning i alla registerområden och den finstämda diskanten är väldigt följsam i både höga och låga frekvenser.

Sonos Beam Soundbar

Soundbaren har ingen inbyggd subwoofer men kompenserar detta med tre passiva element. På så sätt får du en djup och fyllig bas vilket i mångt och mycket raderar behovet av en subwoofer.

Att Sonos erbjuder en god användarvänlighet är sen gammalt. Precis som med många andra Sonos-högtalare erbjuds du röststyrning och möjlighet att koppla ihop olika enheter så att du får samma ljud i varje rum.

Röststyrningen i Sonos Beam är välutvecklad och det är hela fem fjärrmikrofoner som fångar upp din röst, oavsett riktning. Sonos vill dessutom att du ska känna dig trygg med din integritet och LED-mikrofonen är därför helt avstängd när du inte använder röstkommandot.

Även om Sonos Beam har svårt att riktigt mäta sig med sina syskonmodeller och andra soundbars i det högre prisregementet fungerar den utmärkt i normalstora rum. Ljudbilden är väl separerad och erbjuder bra följsamhet i dialoger och ljudeffekter när du tittar på film. I större rum har dock Sonos Beam det tuffare och ljudåtergivningen kan i dessa fall kännas lite väl klen.

Sonos är specialister på musik och det syns tydligt. Andra soundbars har bioljud som centralt fokus medan Sonos lägger lika mycket kraft på musik. När det kommer till musik i mellanregistret håller Sonos Beam en riktigt hög klass.

Allt som allt är Sonos Beam en högst reko soundbar som överträffar många modeller i mellanprisklassen. Ljudåtergivningen är bra oavsett om du spelar musik eller kollar på film vilket gör Sonos Beam till en högst användbar och prisvärd soundbar.

I jämförelse med de dyrare soundbars som presterat bäst i test når den inte riktigt lika långt vilket är förståeligt med tanke på att den kostar en bråkdel av priset. Däremot är det en prisvärd lösning för dig som tröttnar på dåliga högtalare i TV:n.

Att tänka på inför köpet av en soundbar

Ett krispigt och fylligt ljud är enligt många en extremt viktig faktor i ett hem. Därför går det inte nog att understryka vikten av att du bör välja en modell som du är riktigt nöjd med.

Även om man kan känna lockelsen efter att välja första bästa modellen kan du tjäna mycket på att ha is i magen och välja med omsorg. För att underlätta i ditt sökande vill vi erbjuda information kring vad som är viktigt att tänka på inför köpet av en soundbar.

Funktioner

Soundbar funktionerI takt med att marknadens soundbars blivit mer högteknologiska har det också tillkommit en hel del smarta funktioner. Tidigare fick du vara glad om din soundbar klarade av att hålla jämn takt med basen. Nu bör dina krav vara betydligt högre ställda.

De soundbars som presterat bäst i test har många bra funktioner och bra stöd för funktioner så som röstassistent och direkt streaming av musik från musiktjänster.

Så gott som varje modern soundbar styrs med hjälp av antingen Bluetooth eller Wi-fi. På så sätt kan du streama ljud trådlöst från alla smarta enheter. Det är med andra ord viktigt att din soundbar inte endast är kompatibel med TV-ljud. Den ska även fungera ihop med din telefon, dator eller surfplatta.

Om du inte har en smart-tv är det viktigt att soundbaren är utrustad med en HDMI-kabel. Faktum är att det även kan vara bra att ha en HDMI öppning även om din TV är utrustad med Bluetooth eller Wi-fi. Detta då synken kan bli bättre eftersom Bluetooth mellan enheter ibland ger upphov till en viss fördröjning.

Google Assistant
Google Assistant finns som hjälpfunktion i vissa soundbars och TV:s.

Vidare är det speciellt lyxigt om din soundbar är utrustad med röstassistent. Detta funkar bara för soundbars som är uppkopplade till internet. Med hjälp av röstassistenten kan du styra valet av låtar, byte av program eller ställa frågor. Merparten av alla soundbars som är utrustade med röstassistans använder sig av Alexa eller Google Assistant.

Smarta och användarvänliga funktioner i all ära men det absolut viktigaste är att din soundbar har funktioner som optimerar ljudkvalitén. Många modeller har en välutvecklad kontrollpanel där du kan styra över hur ljudet ska komprimeras. Det vanligaste är att du kan höja och sänka basen, diskanten och aktivera bullerkontroll. Ju fler inställningsmöjligheter desto bättre och det är alltid tacksamt att kunna styra ljudet efter sina egna preferenser.

Förutom den manuella styrningen av ljudet finns det också soundbars som anpassar sig själv. Det finns modeller som känner av riktningar och optimerar ljudet efter rummets omständigheter. Att gå för en så pass välutvecklad soundbar är perfekt för dig som vill investera minsta möjliga tid men ändå få en gedigen ljudupplevelse.

Ljudkvalitet

Dolby Atmos, Vertical Surround Engine, S-force Pro Surround, DTSX
Stöd för olika ljudtekniker behöver inte vara en indikator på bra ljud, men det är bra med stöd för många tekniker.

Det viktigaste när du köper en soundbar är givetvis ljudet. Olika varumärken har olika tillvägagångssätt när det kommer till att skapa en rik ljudbild. Även om det givetvis är bra att diverse varumärken har sina egna smarta lösningar kan det försvåra valet för dig som konsument.

Att på förhand veta hur väl en viss modell förmedlar ett ljud kan vara svårt. Vi rekommenderar därför att du testar dig fram i butik för att få en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Det du primärt bör kika efter är hur soundbaren presterar i varje register. Har den en god basförmedling? Hur väl återger den dialoger i en film och hur hanterar soundbaren höga volymer?

Det du på förhand kan kika på är hur många kanaler en viss modell har. Fler kanaler brukar generellt sett vara synonymt med ett bättre ljud och du kan därmed få en fingervisning på hur bra ljudförmedling en viss modell har.

En Soundbar har i regel mellan 2 och 7 kanaler. Om du går för en modell med 7 ljudkanaler har du fem stycken högtalare fram och två bak. Detta upplägget ger en härlig rymd och en grym ljudåtergivning i alla riktningar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att du inte garanteras ett bra ljud bara för att en soundbar har många kanaler. Det är tydlig indikator men mycket handlar också om hur väl en soundbar kan separera ljudet i de olika kanalerna.

Ljudlimpa eller sockel?

Ljudlimpa och ljudsockel är två olika varianter under kategorin soundbar-högtalare. Skillnaden ligger i utseendet då limpan är platt medan ljudsockeln är djup. Om du har en väggmonterad tv kan det vara snyggare om högtalaren följer med tv:n. Inte minst är det också viktigt att högtalaren inte skymmer sikten från någon vinkel.

Ljudsockeln är djupare än ljudlimpan och bör placeras under din tv. Då ljudsockeln är större i sin utformning har den plats för mer element vilket gör att du inte nödvändigtvis behöver koppla in några externa tillbehör som står utanför sockeln. Extern inkoppling hade dock kunnat vara nödvändigt om du exempelvis skulle vilja koppla in en subbas.

Den stora nackdelen med limpans smala konstruktion är att det inte ryms någon bashögtalare. Därför har ljudlimpor generellt sett en separat bashögtalare som styrs genom trådlösa signaler från limpan.

Pris

Soundbar är ett typiskt exempel på en produkt där du får mer kvalité ju mer du investerar. Även om det inte är extremt stor skillnad utseendemässigt mellan soundbars i budget- respektive premiumklassen är kvalitetsskillnaderna fortfarande påtagliga.

Innan du lägger upp en budget är det viktigt att du ser till dig själv och dina personliga preferenser. Om du endast tror att du kommer använda din soundbar sporadiskt kanske det inte är värt att lägga många tusenlappar på en soundbar.

Om du å andra sidan är en gedigen audiofil som börjar spinna som en katt varje gång du hör en perfekt ljudöverföring kanske det är värt att gå upp lite i pris.

Under arbetet med vår sammanställning av marknadens bästa soundbar har vi stött på modeller i alla priskategorier. Om du går för de billigaste varianterna får du räkna med att hosta upp omkring 2000 kronor. I det högre prissegmentet hittar vi soundbars som kostar upp mot 25 000 kronor.

Givetvis finns det även mycket välutvecklade soundbars som ligger mittemellan detta prisspann. Om du väljer att gå över 4000 kronor bör du förvänta dig att din soundbar är utrustad med många fina funktioner.

Optimera ljudet genom fler högtalare

En soundbar kan sägas vara förstahjälpen-kittet för dig som snabbt vill ha bättre ljud till din tv. Den ska placeras under eller i närheten av tv:n och du väljer själv om den ska hängas upp eller ställas på en tv-bänk.

Även om soundbaren förhöjer ljudupplevelsen snabbt kan du med enkelhet förhöja den ytterligare genom att koppla in flertalet högtalare omkring sittplatsen. Det är först då du kan få den riktiga biokänslan som enligt många är så eftersträvsam.

Stor vikt ligger vid placeringen

Soundbar TV placeringOm du ska få ett tvättäkta surroundljud krävs flertalet högtalare som är strategiskt utplacerade runt om i rummet. En förutsättning för att du ska känna rotationen från helikopterns propeller eller skottsalvorna som viner är att ljudet kommer från olika källor.

Om du kompletterar soundbaren med fler högtalare och gör det till ett hemmabiosystem kommer ljudsystemet själv avgöra var ljudet ska komma ifrån. Detta utifrån principen att den högtalaren som bäst kan återge vad som händer på skärmen också ska vara den huvudsakliga källan. Om soundbaren är din enda ljudkälla blir ljudet naturligtvis enkelriktat vilket gör att det blir än viktigare hur du placerar din soundbar.

Experter är överens när det kommer till att den enskilt viktigaste aspekten för att få ett bra ljud är att ha rätt placering. Tyvärr finns det ingen universell grundregel på vad ”rätt placering” är utan du måste helt enkelt testa dig fram. Detta då allt beror på akustiken och rummets utformning och faktumet att inget rum är det andra likt.

Subwoofer

Att komplettera soundbaren med en subwoofer är en kombination som är som klippt och skuret för dig som älskar dramatiska filmscener med effektfulla ljudinslag. Detta då ”vanliga” högtalare generellt sett har svårt att återge basljudet fullt ut.

En subwoofer kan återge frekvenser i ett register som sträcker sig mellan 50 Hz och 20 Hz. I praktiken innebär detta att även om dina öron inte har potential att urskilja de låga basfrekvenserna kommer kroppen känna av det i form av vibrationer. Ljudet som normalt sett är så signifikativt för en bioupplevelse kan därmed bli en verklighet även i ditt vardagsrum.

Återigen är det värt att tillägga att placeringen av din subwoofer även spelar en stor roll. Om du främst värdesätter filmupplevelsen kan det vara en idé att placera subwoofern under soffan. Då kommer du känna basen i hela kroppen vilket dock inte är en lika bra idé om du även planerar att spela en del musik.

Det allra bästa är att i vanlig ordning testa dig fram efter en placering som passar dig och ditt vardagsrum bäst.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en soundbar.

  1. Vad är det för skillnad mellan en soundbar och ett hemmabiosystem?
  2. Hur monterar man en soundbar?
  3. Hur många kanaler bör en soundbar ha?
  4. Vilken soundbar är bäst?

1. Vad är det för skillnad mellan en soundbar och ett hemmabiosystem?

En soundbar är en smart högtalare som på egen hand kan förbättra ljudet som kommer ifrån tv:n. Den är i regel minimalistisk i sin utformning vilket gör att den lätt kan smälta in i sin omgivning.

En soundbar kompletteras inte sällan med fler högtalare vilket gör att den kan agera en viktig komponent i en större hemmabioanläggning. Även om en soundbar kan återge ett visst surroundljud krävs flera högtalare som är placerade runt om i rummet för att nå det riktiga bioljudet.

Skillnaden är helt enkelt att ett hemmabiosystem består av flertalet högtalare medan en soundbar klarar sig på egen hand. Ljudet och basåtergivningen blir också givetvis bättre med ett hemmabiosystem då flertalet högtalare samarbetar för att skapa en bättre upplevelse.

2. Hur monterar man en soundbar?

En soundbar levereras i regel som en enda enhet och du som konsument behöver endast bestämma var du vill placera din soundbar. När det gäller installation är det knappast någon kärnfysik utan det räcker i princip med att du pluggar in den i kontakten för att få soundbaren att fungera.

Bäst är det om soundbaren är placerad i nära anslutning till tv:n och sen är det en ren estetisk fråga om du vill ha den väggmonterad eller på en tv-bänk.

Det positiva med en vägghängd soundbar är att den ofta smälter snyggt in med en vägghängd tv. Var dock noggrann med att välja en soundbar som är kompatibel med väggfäste.

3. Hur många kanaler bör en soundbar ha?

När man pratar i termer om kanaler på en soundbar är det antalet högtalare man syftar på. En soundbar har ofta flera inbyggda högtalare som skickar ut ljudvågor i olika riktningar. Allt som oftast är fler kanaler likställt med ett bättre ljud.

Det är svårt att svara på frågan kring hur många kanaler en soundbar bör ha då det är en högst individuell fråga. Vissa kanske nöjer sig med 2 medan andra vill ha uppemot 7.

Oavsett dina preferenser är det viktigt att känna till hur du enkelt kan se hur många kanaler de olika modellerna har.

Samtliga soundbars är utrustade med nummer likt 2.0, 3.0, 4.0, 5.1. Första siffran talar om hur många högtalare som finns i soundbaren medan den andra siffran anger om soundbaren är utrustad med en subwoofer eller ej. Om den andra siffran är 0 har soundbaren ingen subwoofer. Står där en 1:a är detta ett bevis på att soundbaren har en subwoofer.

Om du väljer en modell som har över 5 kanaler får du ofta kanaler som både är placerade fram och bak. Detta kan ge en extra rymd i ljudet beroende på hur din TV är placerad.

4. Vilken soundbar är bäst?

På marknaden finns en hel uppsjö av soundbars däribland många modeller som ger ett riktigt bra ljud. Ljudkvalitén är också väldigt beroende på rummets akustik och utformning. Detta betyder att det finns soundbars som är bäst lämpade för vissa medan de inte fungerar lika bra för andra. Det är därför väldigt svårt att lyfta fram en specifik soundbar som ”bäst”.

Vi vill därför slå ett slag för att du borde läsa vår artikel i sin helhet och därefter ta ett beslut kring vilken soundbar du tycker är bäst. Även om vi har rubricerat en soundbar som ”bäst i test” är detta ingen allmängiltig uppfattning då detta endast säger att den fått bäst betyg i diverse tester.

Så gick vi tillväga när vi valde ut de bästa soundbarsen

Att välja ut bästa de bästa soundbarsen har stundtals varit väldigt svårt. Detta då användares preferenser när det kommer till ljudbild kan vara väldigt individuella. Det blir därför svårare att presentera en samlad bild av marknadsläget som accepteras i alla led.

Det har också funnits vissa svårigheter med att hitta underlag till artikeln. Även om både PriceRunner och Råd & Rön nyligen utfört tester på soundbars är det många som undviker då produkter tenderar att utgå väldigt snabbt. In kommer istället uppdaterade versioner på tidigare modeller och specifikationerna kan skilja sig markant. Vi har därför lagt stor vikt vid att endast presentera produkter som vi tror kommer vara relevanta en tid framöver.

Vår sammanställning är produkten av en mix mellan kundomdömen, tester och recensioner. Genom att ta hänsyn till samtliga av dessa får vi en helhetsbild som inte står och faller med en enda röst.

Även om underlaget varit något skralare än normalt är vi övertygade om att vi haft material nog för att presentera marknadens bästa soundbars. Oavsett om soundbaren är din primära ljudkälla eller ej hoppas vi att du fått tillräckligt med information för att du ska kunna förhöja ljudupplevelsen i ditt vardagsrum.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur den bästa soundbaren valdes ut.

  • Test av Sony HT-A7000 – 2021 – Ljud & Bild
    Svenska Ljud & Bild har testat Sony HT-A7000 som är en soundbar i premiumklassen och anses av många vara en av de bästa soundbars du kan köpa. Sony HT-A7000 får 5 av 6 betyg där priset är den största nackdelen då den kräver en subwoofer för att få optimalt ljud vilket drar upp priset. Däremot blir ljudbilden väldigt bra och det är svårt att hitta en soundbar som levererar bättre ljud i samma prisklass.
  • Ljudlimpor – bäst i test – 2019 – Råd & Rön
    Råd & Rön drivs av samarbetsorganisationen ”Sveriges Konsumenter” som jobbar aktivt för att öka konsumentmakten. Vi kan därför lita på att de publicerar adekvat information som står fritt från inblandning av företag och annonsörer. År 2019 utförde de ett test av 38 olika soundbars. Bäst i test blev JBL Bar 5.1 tätt följt av Sennheiser och Sony HT-ST5000. Testet är dock numera aningen daterat och vi har därför tagit sparsamt med hänsyn till deras testresultat.
  • Soundbar: 18 modeller i test – 2022 – PriceRunner
    Pricerunner har testat ett stort antal olika soundbars där de tittat på ljudkvalitet, funktioner och användarvänlighet. I testet så presterade Bang & Olufsen Beosound Stage bäst i test vilket är en relativt dyr pjäs och även lite klumpig som kräver sin möblering. Sony HT-A7000 anses vara bästa premiumvalet men kostar lika mycket som testvinnaren när vi granskar priserna, vilket kanske gör det till bästa soundbaren i så fall? JBL Bar 5.0 Multibeam presterade också bra och ansågs vara det bästa billiga soundbar. Bose Smart Soundbar 900, Yamaha MusicCast Bar 400, Sennheiser Ambeo, Bose Soundbar 700, Xiaomi Soundbar 3.1, Samsung Q910A och många fler fick också bra betyg i testet. Sämst betyg i testet fick 6 av 10 i betyg vilket tyder på att poängsättningen kanske inte är den bästa.
  • Prisjakt – 2022
    Prisjakt är tillsammans med PriceRunner störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser. Vi använder Prisjakt kontinuerligt i vårt arbete för att undersöka prislägen och för att säkerställa att produkterna vi presenterar fortfarande är till salu. När det gäller soundbars har det även gått att dra slutsatser kring de uppgifter som har publicerats under fliken omdömen. Prisjakt har inte alltid mycket underlag när det kommer till kundomdömen men denna gång har det varit tillräckligt många för att vi ska kunna ta det i beaktning.
  • Kundomdömen – 2022
    Tester i all ära men det är inte allt. Minst lika viktigt är det att kunder uppskattar produkten och att de är nöjda med sitt köp. Vi låter därför kundomdömen från flera olika sidor agera komplement till informationen vi samlar in. Att ta hänsyn till kundomdömen är också ett utmärkt sätt att se hur diverse soundbars utvecklas över tid. När en oberoende testpanel tar sig an en soundbar testar de denna när den är sprillans ny. Då missar man mycket information kring hållbarhet och hur pass slittåliga materialen egentligen är.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng