Vill du slipa effektivt med hjälp av en maskin snarare än förhand? Vi har tittat närmare på vilka slipmaskiner som är bäst i test så du lättare kan göra ett bra köp.
En slipmaskin kan användas för att slipa så väl stora som små ytor men också svåråtkomliga ytor och hörn. Beroende på vad du ska slipa rekommenderas olika typer av slipmaskiner, något vi går in närmare på längre ner.
Här nedanför presenterar vi först de slipmaskiner som visat sig bäst i tester och längre ner kan du fördjupa dig mer i vanliga frågeställningar och vilka typer av slipmaskiner det finns.
Metabo SXE 425 – Bäst i Test
- Utsågs till Bäst i Test av Gör Det Själv
- Toppbetyg av konsumenter som testat
- Stark motor med justerbar svängningar
- Bra ergonomi för längre slipningar
- Uppsamlingspåse & uttag för dammsugare
Priser för Metabo SXE 425
2 126 kr | Till Butik | ||
|
Metabo SXE 425 är en smidig excenterslip som blev testvinnare när Gör Det Själv testade olika modeller.
Slipmaskinen var snabb på att slipa ytor, hade god ergonomi och lägsta bullernivån av de testade maskinerna. Den tappade några poäng gällande funktioner då den saknar justerbar excentricitet.
Testarna upplevde Metabo SXE 425 som väldigt enkel att använda med gott grepp och som slipade ytorna i testet väldigt snabbt.
Maskinen drivs med sladd vilket gör att vikten är något mindre samtidigt som priset är lägre. Längden på sladden är 4 meter vilket också gör det lätt att använda.
Sliptallriken har en storlek på 125 mm. Svängningarna går att styra genom hastigheten mellan 4 200 – 11 000 per minut. Däremot är excentriciteten konstant på 5 mm.
Metabo SXE 425 har en effekt på 320 watt och erbjuder en mjuk start vilket gör att den är mycket lättare att hantera vid på-slagning.
Kapaciteten gör att slipmaskinen är effektiv på stora ytor och kan enkelt användas för att bland annat ta bort färg eller förbereda ytor för målning.
När vi sammanställde konsumenternas omdöme så presterade Metabo SXE 425 också väldigt bra. Tillsammans med det goda testresultatet är det tydligt att den är den bästa excenterslipen du kan köpa.
DeWalt DCW210N – Bästa batteridrivna slipmaskin
- Toppbetyg i Gör Det Självs test
- Mycket bra betyg av konsumenter som testat
- Effektiv slipning med lång drifttid
- Ställbar hastighet i flera nivåer
- Låg vikt och väldigt bra ergonomi
Priser för DeWalt DCW210N
1 578 kr | Till Butik | ||
|
DeWalt DCW210N är en batteridriven slipmaskin med rund slipplatta som imponerade när Gör Det Själv testade.
Modellen är en excenterslipmaskin som slipar relativt fort samtidigt som ergonomin, kvalitet och batteriets uthållighet var i topp. Nackdelen som lyftes fram var framförallt priset då det var den dyraste maskinen i testet.
Av de testade excentersliparna så var DeWalt DCW210N den enda modellen som hade kolborstfri motor vilket gör att den är betydligt smidigare att arbeta med och håller längre.
Trots att det är en batteridriven slipmaskin väger den endast 1,6 kg med batteri (1,0 kg utan). Det är lägre än flera eldrivna slipmaskiner vilket starkt bidrar till den goda ergonomin.
Hastigheten på maskinen är variabel och går att ställa in på maskinen mellan 8 000 – 12 000 svängningar. Däremot är excentriciteten inte ställbar för den runda slipplattan.
Det följer med en dammsugarpåse som samlar upp slipdamm som uppstår vid arbetet. Du kan också ansluta DeWalt DCW210N direkt till en grovdammsugare för en bättre sugeffekt samtidigt som du slipper tömma den lilla påsen.
Även bland konsumenter ser vi att de flesta är imponerade över prestandan och enkelheten att använda slipmaskinen. Flera köpare vittnar om gott resultat för att slipa till möbler som t.ex. ekbord med mycket gott resultat.
Det är ingen tvekan om att DeWalt DCW210N är en väldigt bra produkt och en av de bästa batteridrivna slipmaskinerna du kan köpa. Den största nackdelen är priset om du inte redan äger 18V-DeWalt-batterier.
Bosch PSS 250 AE – Mycket prisvärd planslip
- Bästa slipmaskin i Råd & Röns test
- Mycket smidig planslip att använda
- Uppsamlare med filter för slipdamm
- Ergonomiskt handtag med få vibrationer
- Fungerar bra även nära kanter
Priser för Bosch PSS 250 AE
880 kr | Till Butik | ||
| |||
1 128 kr | Till Butik | ||
|
Bosch PSS 250 AE är en billig och prisvärd slipmaskin som utsågs till bäst i test när Råd & Rön testade slipmaskiner.
Det är en planslip med bra förmåga att slipa nära kanter och även till viss del in i hörn. Mångsidigheten med maskinen gör att den fungerar väldigt bra för många uppgifter och kan slipa material som trä, metall och sten.
Där sitter en smidig uppsamlare med filter som fångar upp mycket slipdamm som uppstår i samband med arbete. Tyvärr kan du inte ansluta den direkt till någon dammsugare vilket gör att väldigt stora arbeten kan innebära en hel del tömningar.
Bosch PSS 250 AE har ett ergonomiskt handtag och är enkel att arbeta med vilket både testresultatet från Råd & Rön och konsumenternas omdömen visade på. Maskinen har fått toppbetyg i vår sammanställning och det mesta tyder på att Bosch PSS 250 AE är en riktigt prisvärd slipmaskin.
Den lämpar sig bäst för att slipa plana ytor (där av planslip) som är medelstora. Köksbord, bänkskivor, dörrar, utemöbler och liknande uppgifter hanterar den bra.
Sammanfattningsvis gör detta att Bosch PSS 250 AE är en väldigt prisvärd och bra planslip som lämpar sig väl för många projekt. Vill du komma ännu billigare undan så kan Bosch PSS 200 A vara ett bra val i det absolut lägsta prissegmentet.
Einhell TE-RS 18 li – Billig batteridriven slipmaskin
- Utsedd till bra köp i test
- Mycket prisvärd slipmaskin
- Låg vikt med bra ergonomi
- Relativt snabb & effektiv slipmaskin
Priser för Einhell TE-RS 18 li
597 kr | Till Butik | ||
|
Batteridrivna elverktyg tenderar att kosta en slant när man köpt både maskin, laddare och batteri. Bland slipmaskiner gäller samma sak men Einhell TE-RS 18 li är förhållandevis väldigt prisvärd.
När tidningen Gör Det Själv testade batteridrivna excenterslipar så fick denna utmärkelsen ”Bra Köp” då den presterade bra i testet trots sin låga prislapp.
Slipmaskinen var relativt snabb i testet. Även om den inte tillhörde de snabbaste modellerna så låg den inte orimligt långt efteråt. Samtidigt upplevdes ergonomin som väldigt bra och det var enkelt att slipa med den.
Även uthålligheten (batteriets drifttid) ansågs vara bra och faktiskt bättre än testvinnaren. Största bristen ligger i maskinens kvalitetskänsla som inte imponerar på testarna. Det är också något man kanske får räkna med i de lägre prisklasserna.
Hastigheten i form av svängningar går att justera mellan 7 000 – 11 000 per minut. Vikten är helt okej med 1,1 kg utan batteri och 1,8 kg med batteri. Det förklarar även varför den hade relativt bra ergonomi.
Einhell TE-RS 18 li har en dammpåse för uppsamling av slipdamm och i övrigt finns där inga funktioner som sticker ut extra mycket. Det rör sig generellt om en enklare modell med färre inställningsmöjligheter.
Det låga priset utan batteri gör att Einhell TE-RS 18 li kvalar in som bästa excenterslip i den lägre prisklassen bland batteridrivna alternativ. Har du redan 18V Einhell-batterier är detta ett självklart köp om du vill komma billigt undan.
I annat fall är det förmodligen ändå ett prisvärt val då Einhell brukar anses vara prisvärda alternativ och nästa gång slipper du kanske köpa batteri.
Olika typer av slipmaskiner
Det finns flera olika typer av slipmaskiner att välja på. De har olika för- och nackdelar, varför de lämpar sig för olika typer av jobb och material.
Excenterslip
Excenterslipen är en av de vanligaste och mest effektiva slipmaskinerna för många olika typer av jobb.
Det som identifierar en excenterslip är det runda sliphuvudet som arbetar med sving- och vridrörelser. Maskinen kan användas för att slipa de flesta ytor och gör jobbet relativt snabbt. Samtidigt kan du använda den för att polera ytor.
Material som kan slipas är metall, plast, trä, glas samt färg. Så väl stora och jämna ytor som välvda ytor fungerar bra.
Flera av de slipmaskiner som presterat bäst i tester har varit just excenterslipar. En anledning till detta är att de maskiner är mest populära och varit med i flest tester.
Deltaslip
Deltaslipen är idag en av de mest populära slipmaskinerna för vanliga konsumenter. Den triangulära formen som vibrerar gör det lätt att komma åt de flesta ytor och hörn.
Möbler, inredning med konturer, fönsterramar och andra liknande objekt är något som deltaslipen hanterar bra. Precis som andra vibrerande slipmaskiner så kan de ha svårt att komma hela vägen enda in till kanter då vibrationerna börjar slå emot vilket kan ge märken.
Deltaslipen förekommer även som tillbehör till multiverktyg.
Bandslip
Bandslipen har en unik funktion där ett slipband leds runt. Slipmaskinen har en hög kapacitet och mycket effektiv över större ytor eller där mycket måste slipas bort.
Nackdelen med bandslipen är att den ofta gör det svårt att komma in i hörn och kanter.
Planslip
Planslipen är en effektiv slipmaskin som med rektangulära blad roterar i små rörelser.
Slipmaskinen lämpar sig väl för att användas på stora ytor som är lätt att komma åt. Ett exempel kan vara fönsterkarmar, bänkskivor eller andra liknande objekt.
De kan ha svårare att komma mindre ytor som fönsterramar och andra detaljer där t.ex. en deltaslip med sin spetsiga form oftast är bättre.
Vinkelslip
Vinkelslipen ses ofta som en såg snarare än en slip då den är så pass bra på att kapa t.ex. metallrör.
Däremot kan en vinkelslip användas för att slipa och polera till hårda material som metall, betong, sten och keramik där en vanlig slip inte fungerar så bra.
Vinkelslipen är alltså det bästa valet när du vill slipa i hårdare material där vanligt sandpapper inte är det mest optimala. Är det i dessa objekt du vill slipa så ta en närmare titt på vinkelslipen.
Tak- och väggslip
Tak- och väggslipen eller giraffslip är större slipmaskiner med skaft som kan användas för att slipa väggar eller tak.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Vanligt ställda frågor om excenterslip och slipmaskiner.
- Vad är en excenterslip?
- Vad är en giraffslip?
- Vilken slipmaskin är bäst i test?
- Finns det små slipmaskiner?
- Hur fungerar slipmaskin med tryckluft?
- Vilken slipmaskin ska jag välja?
1. Vad är en excenterslip?
En excenterslip är en slipmaskin med rund slipplatta som roterar med svängningar. Slipmaskinen har flera fördelar för att slipa och polera såväl plana som välvda ytor.
De identifieras lättast av sin runda slipplatta.
2. Vad är en giraffslip?
En giraffslip är en slipmaskin på en förlängd arm. De kan ibland även kallas för tak- och väggslip.
Den längre armen och normalt sett större slipplatta gör att den är optimal för att slipa just väggar och tak.
3. Vilken slipmaskin är bäst i test?
Den bästa slipmaskinen med sladd är Metabo SXE 425 och den bästa med batteri är DeWalt DCW210N.
Båda dessa slipmaskiner är av typen excenterslip och passar därför inte alla typer av arbeten. Däremot är de mångsidiga och har ett brett användningsområde.
4. Finns det små slipmaskiner?
Ja det finns små slipmaskiner där t.ex. vissa deltaslipar är mycket smidiga.
Ska du slipa i trånga utrymmen så kan en liten slipmaskin vara det bästa valet.
5. Hur bra fungerar slipmaskin med tryckluft?
Slipmaskiner med tryckluft kan fungera väldigt bra. De är praktiska i verkstäder där du har tillgång till stora mängder tryckluft.
Du kommer behöva någon extern kompressor som kan ladda upp tryckluft till dig och varför slipmaskiner med tryckluft inte är lika vanliga för privat bruk. Fördelarna ligger i att de har lägre prisnivå för själva slipmaskinen, kräver ingen elektronik och väger mindre.
6. Vilken slipmaskin ska jag välja?
Valet av slipmaskin är viktigt för att du ska kunna slipa det du vill. Även om en excenterslip är en relativt allsidig och bra slipmaskin så kommer den inte åt hörn med sin runda design. Här är en planslip eller deltaslip mycket bättre.
Samtidigt kan man alltid komplettera sliparbetet manuellt genom att slipa vissa delar förhand med sandpapper. Det viktigaste är att grovjobbet kan göras med maskinen så du sparar energi och tid.
Så valde vi ut slipmaskin bäst i test
I vår granskning av de bästa slipmaskinerna har vi analyserat testresultaten av oberoende tester.
Som komplement till testresultaten har vi även sammanställt konsumenters omdömen från så väl svenska som internationella källor. Värdena aggregeras ihop för att ge en bättre helhetsbild över vilka maskiner som är bäst enligt konsumenterna.
Avslutningsvis jämför vi resultaten från de oberoende testerna med konsumenternas omdömen för att se om någon slipmaskin diskvalificeras.
Resultatet är de maskiner som både presterat bra i tester men som också uppskattas av konsumenter. Det är en grundlig kvalitetsgranskning som vaskar fram vilken slipmaskin som är bäst i test. Avslutningsvis kombineras detta med vår syn på produkterna.
Källor & Test
Lista med källor av test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att utse bästa slipmaskinen.
- Test av 7 batteridrivna excenterslipar – 2021 – Gör Det Själv
Det händiga magasinet Gör Det Själv har testat 7 batteridrivna slipmaskiner som kostar mindre än 1 700 kr (utan batteri och laddare). Excenterslipmaskinerna har testats genom att slipa bort märke. Här utvärderas hastighet, uthållighet, ergonomi och slipmaskinens kvalitet. Den bästa slipmaskinen i testet var AEG BEX 18-125-0 som blev utsedd till testvinnare. Utmärkelsen ”Bra köp” gick till den billiga slipmaskinen Einhell TE-RS 18 li. Den näst bästa slipmaskinen sett till testresultat är DeWalt DCW210N vilket också är den dyraste modellen i testet. Andra modeller som testades var MAKITA DBO180Z, Ryobi R18ROS, Black+Decker BDCROS18N-XJ och Bosch AdvancedOrbit 18. - 7 slipmaskiner med sladd testade – 2021 – Gör Det Själv
Tidningen Gör Det Själv har under 2021 testat 7 olika slipmaskiner med sladd. Eftersom modellerna inte använder batteri så testas inte uthålligheten. Istället läggs störst vikt på hur effektiv slipmaskinen är och hur bra ergonomi den har. I övrigt värderas funktioner och buller i testet. Slipmaskinen som blev bäst i test var METABO SXE 425. Utmärkelsen ”bra köp” gick till DEWALT DWE6423 med sitt relativt låga pris. Sett till poäng gick andraplatsen till BOSCH PEX 400 AE tätt följt av MAKITA BO5041J. Andra slipmaskiner som testades var AEG EX 150 ES, STANLEY FME440K och RYOBI ROS310-SA20. - 11 sliper maskiner testade – 2015 – Råd & Rön
Ett äldre test av slipmaskiner utfört av Råd & Rön där de testade 11 modeller för att se vilka som presterade bäst i test. Bosch PSS 250 AE presterade bäst i testet och modellen säljs än i dag vilket gör den till ett bra val, speciellt med den lägre prispunkten som maskinen har. På andraplats hittar vi Bosch PSS 200 A som är en ännu billigare slipmaskin och en bra kandidat till bästa budgetvalet. Andra modeller som presterade i topp var Ryobi ESS280RV, Makita BO3710, Ryobi ESS200RS och Black & Decker KA320EKA. - Prisjakt – 2022
Vi har använt oss av prisjämförelsesajten Prisjakt för att hitta vilka modeller som fortfarande är till salu och vilken prisklass de tillhör. Prisjakt ger oss även insikt om konsumenters omdöme och specifikationer genom snabb åtkomst till svenska e-handlare. - Konsumentomdömen – 2022
Konsumenters omdömen har använts för att säkerställa att slipmaskinerna lever upp till förväntningarna. Det är konsumenter och yrkesfolk som använder maskinerna mest och över längst tid. Därför är det essentiellt att utvärdera konsumenters omdömen för att avgöra vilka som är bäst.