Sänksåg bäst i test

Bästa Sänksåg

Vilken sänksåg är egentligen bäst i test och har konsekvent presterat i topp bland konsumenter? Vi har tittat närmare för utnämna bästa sänksågen för 2022.

Sänksågen är väldigt lik cirkelsågen och skulle kunna anses vara en typ av cirkelsåg. Men den är dock avsedd för att följa en skena eller plan yta där sågklingan kan sänkas ner.

Här nedanför kan du läsa mer om vilka sänksågar som utmärker sig som bäst i test och som är en bra investering för dig som vill köpa en kvalitetsprodukt.

Bosch GKT 55 GCE – Bäst i Test

Bosch GKT 55 GCE
  • Bäst i Test 2022
  • Utnämnd till "Bäst i Test" av Pricerunner
  • Höga betyg i test av Gör Det Själv
  • Toppbetyg av konsumenter som testat
  • Robust och kraftfull 1.400 W-motor
  • Ljuddämpad sågklinga
  • Justerbar hastighetsinställning
  • Effektivt dammutsugssystem

Priser för Bosch GKT 55 GCE

7 874 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
Bosch GKT 55 GCE - sänksåg med styrskena
Bosch GKT 55 GCE fungerar bra för att såga ut plats för diskho i köksbänkskiva.

Bosch GKT 55 GCE är en sänksåg som prestart i topp i tester och blev bl.a. utsedd till bäst i test under 2021.

Även bland konsumenter ligger den bra till och har fått ett högt snittbetyg efter vår sammanställning av så väl internationella som nationella recensioner.

Bosch GKT 55 GCE erbjuder millimeterexakta snitt och ett bra sågdjup som med det bra testresultatet gör att den räknas som en av de bästa sänksågarna du kan köpa.

Bosch GKT 55 GCE är utrustad med en robust och kraftfull 1.400 W-motor med kapacitet att ta sig an massivt trä både med och mot fibrerna. Givetvis erbjuder Bosch GKT 55 GCE ett bra resultat även om du planerar att såga i enklare byggskivor.

Sänksågen är försedd med justerbara hastighetsinställningar vilket möjliggör sågning i en mängd olika material. Bosch GKT 55 GCE är ett speciellt fördelaktigt val för formatsågning och instickssågning i trä, papp, träkomposit, panelmaterial, aluminium och akrylglas.

Medföljer gör en standardklinga och en extra klinga till sustainern. Bosch har tagit fram ljuddämpade sågklingor vilket betyder att du kan använda Bosch GKT 55 GCE utomhus utan risk att äventyra grannsämjan.

Ingen sänksåg är bättre än sin klinga brukar det heta. Därför är det speciellt positivt att du med Bosch GKT 55 GCE kan byta klinga snabbt, enkelt och problemfritt. Klingan sitter fast med ett spindellås och genom medföljande nyckel kan du snabbt lossa klingan och ersätta den med en ny vid behov.

Bosch GKT 55 GCE med styrskena

Bosch har utvecklat ett eget matchande styrskenssystem till sina sänksågar. På så sätt har Bosch tagit kontroll över hela processen vilket banar väg för mer precisa resultat.

För att underlätta för konsumenter som sedan tidigare har en styrskena från ett annat varumärke har Bosch utrustat sin sänksåg med ett extra spår. Detta betyder att du fortfarande kan använda Bosch GKT 55 GCE på styrskenor från Festool, Mafell och Makita.

Precisa resultat i all ära men en sänksåg ska också vara bekväm att använda. Bosch GKT 55 GCE är försedd med ett välplacerat grepp och ett behagligt handtag. Djupskalan är även smidigt placerad och justeras enkelt via ett tumtryck.

I tester och kundrecensioner riktas det lite kritik mot storleken på GKT 55 GCE då både vikt och omkrets anses vara i det största laget. Detta är dock en direkt konsekvens av den stora och robusta motorn. Om du vill ha en stark och kraftfull motor får du också räkna med att sänksågen blir något större.

I så gott som alla tester vi kikat närmare på har Bosch GKT 55 GCE lyfts fram som ”bäst i test”. Användarvänligheten är hög och sänksågen innehar en mängd smarta funktioner. Som ett stort plus i kanten går Bosch GKT 55 GCE att få tag på för ett högst överkomligt pris.

Modellen säljs både med och utan styrskena så välj den modell som passar dina behov bäst.

Makita SP6000J – Mycket bra sänksåg

Makita SP6000J
  • Bra Produkt 2022
  • Bra betyg i recensioner och tester
  • Kompakt och smidig design
  • Utrustad med tippskydd för säkrare användning
  • Ergonomisk utformad med skönt grepphandtag
  • Utmärkt för precisionsarbeten och finsnickeri

Priser för Makita SP6000J

4 738 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Makita SP6000J karaktäriseras av en hög kapacitet och en låg vikt. Sett till funktioner är Makita SP6000J dessutom en välutvecklad sänksåg som passar utmärkt till både hemmafixare och proffs.

I tester och recensioner är det många som lyfter fram användarvänligheten och den smidiga konstruktionen. Med sin låga vikt är Makita SP6000J lätt att bära runt och sänksågen ligger även skönt i handen tack vare det sköna grepphandtaget.

Makita SP6000J Sänksåg med skenaVidare är Makita SP6000J utrustad med tydliga skalor vilket gör det allt lättare att få till precisa resultat. Med hjälp av Makitas egna styrskena håller sig sänksågen även stabilt på materialet.

En funktion som gör att Makita SP6000J sticker ut från konkurrenterna är det smarta tippskyddet. När sänksågen är påslagen och placerad på styrskenan låses sågen på skenan. Detta garanterar större säkerhet samtidigt som du minimerar risken för att slinta med maskinen och få fula jack i ditt material.

Makita SP6000J har även massa ”småfunktioner” som förhöjer upplevelsen. En av dessa är snabbknappen som syftar till att snabbt ställa in klingan på ett 2 millimeters-sågdjup. Detta är speciellt användbart om du planerar att såga i laminat.

Via en skruvratt som är smart placerade på sänksågens bas kan du även ställa in skalorna till djup- och vinkelinställningarna. En skruvratt känns dock något förlegat och vi skulle dock önskat att Makita hittat en mer modern lösning för sin sänksåg.

Trots att Makita SP6000J har en relativt kraftfull motor på 1300 W vittnar konsumenter om att de stöter på problem när de ska ta sig an massivt trä. Vad detta beror på är något oklart men en del av förklaringen kan vara att maskinens lätta vikt kommer ikapp den vid tuffare uppgifter.

Den lätta vikten är dock till sänksågens fördel när det kommer till precisionsarbeten och finsnickeri. En låg vikt gör sänksågen lättare att manövrera och det blir dessutom mindre ansträngande att jobba i ”svåra” vinklar. På tal om vinklar är det även speciellt positivt att Makita SP6000J går att vinkla i upp till 48 grader.

Makita SP6000J kammar hem topp 1-3 placeringar i så gott som alla tester vi har tittat närmare på. Även om den inte är optimal för tuffare arbeten duger den alldeles utmärkt till precisionsarbeten.

Sänksågen håller till i det mellersta prisregementet och sett till de förutsättningarna håller Makita SP6000J en hög kvalité både när det kommer till konstruktion och utförande. Skulle vi lägga en större vikt på prisnivåerna hade den varit en bra kandidat som ”bäst i test”

Metabo KSE55 Vario Plus – Prisvärd sänksåg

Metabo KSE55 Vario Plus
  • Bra Produkt 2022
  • Kraftfull och slitstark motor på 1200 W
  • Goda omdömen från kunder som testat
  • Utrustad med Metabo S-automatic säkerhetskoppling
  • Generös garanti på 3 år

Priser för Metabo KSE55 Vario Plus

4 581 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Metabo KSE55 Vario Plus är en mångfacetterad sänksåg som även kan användas som cirkelsåg.  I köpet medföljer även en smart låda till sågen, en skena och en väska vilket i sin tur ger dig mycket valuta för pengarna.

Sänksågen från Metabo är utrustad med en kraftfull motor på 1200 W och ett maximalt varvtal på upp till 5200 varv/minut. Genom en snabb överblick på tester och recensioner blir det snabbt tydligt att Metabo KSE55 Vario Plus är stark nog att ta sig an både enkla byggskivor och massiva träskivor.

Sett till konstruktionen är Metabo KSE55 Vario Plus mer lik en cirkelsåg än en sänksåg. Fler användningsområden är sällan negativt men tyvärr innebär detta att Metabo KSE55 Vario Plus fungerar sämre som en renodlad sänksåg.

Metabo KSE55 Vario Plus sågar i bordKombinationen av en cirkel- och sänksåg gör att det tyvärr tummas lite på användarvänligheten. Knapparna är inte lika välplacerade och det blir snabbt tydligt att detta är mer av en allround-såg än en specialistsåg.

När det kommer till faktiskt utförande ligger dock Metabo KSE55 Vario Plus i framkant. Sänksågen ger dig möjlighet till ett sågdjup på 55 mm vid 90° och 40 mm vid 45°. Även om inte sänksågen erbjuder lika mycket assistans som andra modeller går det att få till ett mycket precist resultat.

Metabo KSE55 Vario Plus är även utrustad med smarta funktioner som säkrar en tryggare användning. Om sågbladet av någon anledning skulle blockeras aktiveras den mekaniska urkopplingen och drivningen upphör.

En högst betryggande faktor med Metabo KSE55 Vario Plus är att du erbjuds 3-års garanti om du väljer att registrera sänksågen på Metabos hemsida. Styrskenan som tillhör Vario Plus är även kompatibel med andra maskiner i Metabos sortiment. Ur detta perspektiv kan Metabo KSE55 Vario Plus vara en investering som på sikt är väl värd pengarna.

Med tanke på att Metabo KSE55 Vario Plus är en kombinerad cirkel- och sänksåg måste den ses som en högst prisvärd maskin. Som tidigare nämnt är utförandet bra men tyvärr har det tummats en del på användarvänligheten. Det finns även mer att önska av konstruktionen om du nu uteslutande är på jakt efter en maskin som endast ska användas som sänksåg.

Om du vill ha stor frihet och trivs med en kombinerad maskin är Metabo KSE55 Vario Plus förmodligen det mest prisvärda alternativet marknaden har att erbjuda.

Scheppach PL55 – Bästa Budgetval

Scheppach PL55
  • Bästa Budgetval 2022
  • Bra betyg i test av Gör Det Själv
  • Uppskattad av konsumenter som testat
  • Kraftfull motor på 1200 W
  • Utrustad med bladskyddshus
  • Lättförståelig och enkel att använda
  • Styrskena i två delar för smidigare transport

Priser för Scheppach PL55

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

När det kommer till sänksågar i budgetklassen lyser Scheppach PL55 klart starkast. Så gott som alla överflödiga detaljer har skalats bort vilket i sin tur återspeglar sig på det billiga priset. Trots detta vittnar många konsumenter om att sänksågen levererar goda resultat sett till sina förutsättningar.

Scheppach PL55 - sänksåg bänkskiva kök
Scheppach PL55 sågar ut bänkskiva för köket med plats för vask.

Scheppach PL55 har en relativt kraftig motor på 1200 W. Detta är dock ungefär vad du får även om du väljer att gå för en dyrare modell och ett mer välkänt varumärke.

Vidare har sänksågen en klipphöjd på 55 mm och 1 lutningsläge. Att enbart erbjudas 1 lutningsläge är givetvis i minsta laget men det kan samtidigt vara fullt tillräckligt om du inte planerar att använda sänksågen på daglig basis.

Trots att Scheppach PL55 har en väldigt avskalad konstruktion är den utrustad med ett bladskyddshus. Även om detta är standard bland dyrare modeller är det i alla fall tryggt att veta att Scheppach PL55 inte tummat på de mest basala säkerhetsfunktionerna.

Med Scheppach PL55 behövs ingen närmare titt i instruktionsboken för att du ska bli fullärd på dess funktioner. Sänksågen har i princip bara en knapp och det är den som sätter igång maskineriet. När sänksågen väl är på styrskenan är det egentligen bara att tuta och köra.

Medföljer gör en styrskena i två delar som enkelt kan monteras upp. Att den är tvådelad är ett stort plus vid transport och gör sänkmaskinen mer flexibel. Ett centralt minus med detta är dock att Scheppach PL55 blir något mer instabil då delarna inte är en och samma konstruktion.

Scheppach PL55 tuggar igenom materialet med hjälp av ett 24-tandblad á 160 mm. Detta ger goda förutsättningar för en enkel och rak sågning.

Om du inte kräver de mest flashiga funktionerna och bara ska använda din sänksåg då och då är Scheppach PL55 ett bra alternativ. Den kostar 2-3 gånger mindre än många sänksågar på marknaden vilket i sin tur gör det till ett mycket prisvärt alternativ.

Dewalt DWS520KT – Mycket bra sänksåg

Dewalt DWS520KT
  • Bra Produkt 2022
  • Toppbetyg från konsumenter som testat
  • Mycket bra kvalitet
  • Stark motor med 1300 W
  • Variabel hastighet 1750 - 4000 rpm
  • 48-tandad klinga och sågdjup ner till 59 mm

Priser för Dewalt DWS520KT

5 933 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Dewalt DWS520KT är en mycket bra sänksåg och ett bra val för dig som letar efter en sänksåg med hög kvalitet.

Dewalt som gjort sig känd som tillverkare av maskiner och verktyg som håller absolut premiumklass. I flera oberoende testar har deras maskiner utsetts till bäst i test.

Även om inte Dewalt DWS520KT fått någon utmärkelse som ”bäst i test” är den en mycket bra sänksåg och fick ett av de bästa snittbetygen när vi sammanställde omdömen från konsumenter.

Sänksågen har en effekt på 1 300 W och ett maximalt sågdjup på 59 mm som gör att den lämpar sig väl för att kapa så väl dörrar som golv och annat virke.

Den medföljande klingan har 48 tänder och fungerar bra för så väl trä som laminat. Med en variabel hastighet upp till 4000 rpm kan du även själv styra för optimal hastighet i olika typer av material.

Precis som med många andra sänksågar så följer det normalt inte med styrskena om sänksågen inte säljs som paket, vilket även gäller Dewalt DWS520KT. Däremot följer det med en praktiskt förvaringsväska så du har koll på maskinen och eventuella tillbehör bättre.

Letar du efter en riktigt bra sänksåg med hög kvalitet så är Dewalt DWS520KT en av de bästa sänksågarna du kan köpa och väl värd att fundera över.

Att tänka på inför ett köp

Tänk på inför köp av sänksåg

Att köpa en sänksåg är väldigt sällan ett spontant beslut. Sänksågen är något av ett specialverktyg och vi misstänker att du har någon slags grundläggande kunskap om sänksågens användningsområden och funktion.

Detta betyder dock inte att vi lämnar någonting åt slumpen. Som brukligt kommer vi presentera ett antal tips som vi tror att du kommer ha stor nytta av när du ska välja den sänksåg som är bäst för just dig.

Även om merparten av sänksågarna är bra nog för att ge ett hyggligt snitt med relativt bra precision finns det ändå vissa skillnader och varför det finns en viss anledning att överväga att köpa en ”sänksåg bäst i test”.

Sågsnittet påverkas mer för arbeten där resultatet syns direkt. Kanske ska du såga av ett par centimeter på innerdörren efter att nytt golv lagts. Då är det bra om klingan lämnar så snyggt snitt som möjligt.

Om du kommit såhär långt i artikeln har du fått ta del av de bästa sänksågarna som marknaden har att erbjuda. Vi vill dock ger dig lite extra kött på benen och erbjuda mer information som gör att du även kan ta dig an marknaden på egen hand.

Sladd- eller batteridriven sänksåg?

Sladdens vara eller icke vara är en fråga som jämnt är på tapeten när verktyg och maskiner kommer på tal. Sänksågen är givetvis inget undantag varpå vi härnäst kommer bena ut för- och nackdelarna med de två olika varianterna.

Sänksåg med sladd

Majoriteten av alla sänksågar som ligger ute till försäljning drivs av sladd. Generellt sett är dessa mer kraftfulla både när det kommer kommer till prestanda och effektivitet.

Skillnaderna i prestanda gör sig speciellt påmind när du ska klyva eller kapa tjockare material. Detta har i sin tur gjort att merparten av alla professionella snickare använder sig av sladdrivna sänksågar.

En annan aspekt som talar för en sänksåg med sladd är att du förmodligen ändå vill använda dig av dammutsuget. Detta kopplas i regel alltid ihop med nätanslutningen vilket gör att du ändå inte kommer undan sladdar och lite trassel.

En nätansluten sänksåg med sladd har även den givna fördelen i att du inte behöver förhålla dig till någon batteritid. På så sätt löper du ingen risk för att maskinen lägger av mitt i arbetet till följd av att du glömt ladda batterierna. Detta brukar dock inte vara ett alltför stort problem om du ser till att ladda batterierna under natten.

Det är med andra ord inte konstigt att de flesta bäst i test-sänksågar är just nätanslutna.

Sänksåg med batteri

Den enskilt största fördelen med en batteridriven sänksåg är att du får mer flexibilitet. En batteridriven sänksåg kan tyckas vara lättare att manövrera och den är helt klart lättare att transportera. På de nyare modellerna är batterierna så pass utvecklade att sänksågen klarar av att arbeta under en längre period utan avbrott.

Som tidigare nämnt finns det endast ett fåtal sänksågar som uteslutande är framtagna för att drivas av batteri. MAKITA DSP600Z är dock en modell som är värd att lyftas fram då den erbjuder lika hög prestanda och kraft som många sladdrivna sänksågar. Förutom att vara robust är MAKITA DSP600Z även mycket genomtänkt sett till konstruktion.

Slutsats

Trots att det finns både för- och nackdelar med sladd respektive batteridrivna sänksågar är sladdrivna sänksågar klart mer prisvärda. Skillnaderna i priset kan ibland uppgå till flera tusenlappar.

Detta betyder att du själv får avgöra om ökad flexibilitet och mindre trassel är värt sämre prestanda och ett dyrare pris.

Användarvänlighet

Faktumet att sänksågen är ett precisionsverktyg gör att det bör ställas allt högre krav på användarvänligheten. Maskinen ska vara lätt att förstå sig på och knapparna ska dessutom vara lättåtkomliga.

Ovanstående punkter är särskilt viktiga om du planerar att använda din sänksåg under långa tidsintervaller. När vi tittat närmare på tester och recensioner har det blivit tydligt att handtaget spelar stor roll. Ur detta avseendet är det vissa modeller som sticker ut lite extra och erbjuder ett ergonomisk handtag som ligger skönt i handen.

En annan sak som gör stor skillnad för arbetsglädjen är om sänksågen är lättmanövrerad. Det kan dock vara svårt att på förhand se om sänksågen är bekväm att köra eller ej.

Vi rekommenderar därför att du tar en titt på vikten och själva konstruktionen som sådan. Om sänksågen väger för mycket blir den snabbt klumpig och mödosam att arbeta med. Om den å andra sidan väger för lite kan det bli svårt att få sänksågen att ligga stabilt på materialet. Ett mellanting brukar därmed ofta vara att föredra.

Det ska inte heller behövas någon djupdykning i manualen för att du ska förstå sänksågen och dess grundläggande funktioner. Djupinställningen ska vara problemfri och det ska inte krävas någon vidare kraft för att sänka ner maskinen.

Sänksågen ska köras på en styrskena. Bland modellerna vi har valt att lyfta fram i vår sammanställning finns det en varierande kvalité på styrskenorna när det kommer till smidighet och utförande. Vissa styrskenor är tvådelade vilket är speciellt positivt om du planerar att transportera din sänksåg mellan olika arbeten. Tvådelade styrskenor går att fälla ihop och tar därmed inte lika stor plats. Det är dock värt att tillägga att den tvådelade styrskenan är något mer instabil vilket kan försvåra ditt faktiska arbete.

Sammanfattningsvis finns det alltså en rad olika kriterier du bör utgå ifrån när du kikar på sänksågens användarvänlighet. Du kan börja med att ställa dig frågorna. Är knapparna lättåtkomliga? Är handtaget bekvämt? Är det enkelt att förstå sig på funktionerna? Hur mycket väger sänksågen?

Svaret på ovanstående frågor ger ofta en bra fingervisning på om sänksågen är användarvänlig och om den passar dig och dina behov.

Pris

En sänksåg är inte annorlunda än andra verktyg och maskiner i att du själv måste göra en avvärjning kring hur mycket pengar du är beredd att lägga på produkten. Det är ibland lätt att stirra sig blind på tester och recensioner och tro att man måste gå för den sänksåg som är bäst i test. I nästa steg kanske du står där med en sänksåg som är onödigt välutvecklad för dina tilltänkta ändamål.

En bra sänksåg med god funktionalitet brukar kosta mellan 4000 – 6000 kronor. Självklart finns det bra modeller som både ligger över och under denna prislappen. Om du går under 4000 kronor brukar modellerna vara avskalade rent funktionsmässigt. Många sänksågar är dock kapabla att utföra ett fint snitt ändå. Om du går över 6000 kronor bör du ställa höga krav på allt från funktion och användarvänlighet till precisa resultat.

Vikten av en bra sågklinga

En bra sågklinga är A och O när det kommer till sänksågar. Att ha en välslipad och perfekt tandad sågklinga är minst lika viktigt som prestanda och en kraftfull motor.

Alla sänksågar som vi har valt att involvera i vår sammanställning har en sågklinga som följer med vid köp. Sågklingorna är i regel så kallade ”standardklingor” som fungerar i de flesta material. I regel håller dessa en hög nivå så länge du underhåller klingan regelbundet och ser till att den är vass.

Anpassa klingan efter materialet

Det räcker ofta att du går upp några hundralappar för att få en sågklinga som är skräddarsydd för det valda materialet. Även om en standardklinga kan ge ett precist resultat går det inte att jämföra med en specialanpassad sågklinga.

Om man hårdrar det kan man dela in sågklingor i två olika läger. En sågklinga som är utrustad med stora tänder arbetar snabbt och effektivt medan en sågklinga med mindre tänder ger ett finare snitt.

Efter att du har förstått skillnaden mellan större och mindre tänder finns det ytterligare fyra underkategorier som är bra att känna till:

1. Mycket grova snitt (24 tänder)

Passar speciellt bra till grova snitt på tvären och på längden. Utmärkt för både hårt och mjukt trä.

– Konstruktionsvirke, formplywood och spånskivor

2 Snabba grova snitt – (36 tänder)

Passande att använda på både tvären och längden. Utmärkt för både hårt och mjukt trä.

– Konstruktionsvirke, spånskivor, tak- och golvplywood.

3.  Fina snitt – (48 tänder)

Passande för snitt över fibrerna.

– Plywood, trä, möbelskivor och spånskivor med laminat på ena sidan – parkett på andra.

4. Mycket fina snitt (60 tänder)

Utmärkt för fina och rena snitt utan flisade kanter.

– Möbelskivor, plywood och spånskivor med laminat på båda sidorna.

Ovanstående modell kan vara en bra grund att förhålla sig till när du ska välja den sågklinga som är bäst för ditt ändamål. Tänk på att en fintandad sågklinga inte kan såga längs med fibrerna. Dessa ska främst användas till precisionsarbeten.

Standardklingorna brukar vara fintandade och ha runt 48 tänder. Detta betyder således att den ger fina snitt i tunnare material men belastas lite väl mycket när den stöter på tjockare material.

Om du är jakt på en standardklinga som är lite mer universell bör du satsa på en som har runt 30 tänder. Detta är en gångbar mängd för de flesta ändamålen.

Renhållning av sågklingan

Förutom att se till att sågklingan är vass bör du tillgodose att den är fri från harts. Harts är en typ av koda som brukar etablera sig på skärande verktyg vid träbearbetning.

Även om den bruna beläggningen kan vara svår att få bort är det ofta värt mödan. Använd gärna en speciell hartlösare för att hålla sågklingan fri från kåda.

När det kommer till underhållningsarbete i form av att hålla klingan vass är det allra lättast att lämna sågklingan till certifierad återförsäljare eller verkstad. Detta brukar i regel inte kosta så mycket och går dessutom förhållandevis snabbt.

Givetvis är detta ett arbete du även kan sköta själv. Detta förutsätter dock att du har översiktlig koll på läget och har en passande fil. Hur pass hårt sågklingan ska slipas beror helt på varumärke, kvalité och vilken typ av sågklinga det rör sig om.

Byte av sågklinga

Byte av sågklinga ska gå snabbt och effektivt. Oavsett om du bara har 1 standardklinga i ditt artilleri eller om har flera olika specialklingor ska klingan vara lätt att lossa.

Om bytet av klinga är smidigt eller ej beror helt på maskinens konstruktion och om den har smarta funktioner eller ej. Det ska inte krävas mer än en handrörelse och minimalt med kraft för att sågklingan ska lossna. Här syns en tydlig skillnad på sänksågar i den högre respektive lägre prisklassen.

När är det dags att byta sågklinga då? Antingen ska du byta sågklinga för att du vill ha en sågklinga som är mer anpassad för materialet i fråga. Eller ska du byta sågklinga för att den behöver slipas eller bytas mot en nyare och mindre sliten variant.

En bra tumregel att förhålla sig till är att en sågklinga ska bytas om den inte är vass nog att göra en rispa i nageln.

Skillnader mellan en sänksåg och cirkelsåg

Likheterna mellan en sänksåg och cirkelsåg är många och det är därmed fullt förståeligt att många blandar ihop dem. I stora drag har de liknande användningsområden men det finns några centrala skillnader som skiljer sänksågen från cirkelsågen.

Om man ska hårdra det är sänksågen en mer utvecklad och specialiserad variant av cirkelsågen. Den lämpar sig bättre för precisionsarbeten och kräver därmed en lite mer välutvecklad konstruktion. Detta återspeglar sig i allra högsta grad på sågbordet och i sin tur på maskinens storlek i stort.

Sänksågen är anpassad för att gå på en styrskena och kräver därför spår i sågbordet som matchar spåren som finns på styrskenan. Styrskenan i sig är ett verktyg som ökar på storleken. Räkna på att en styrskena vanligtvis brukar mäta mellan 1,5-2 meter. Detta betyder i sin tur att sänksågen blir något mer otymplig att förvara.

Även om storlek och konstruktion är en viktig faktor ligger den viktigaste skillnaden i vilket arbete de två olika maskinerna är kapabla att utföra.

Sänksågen ger dig möjlighet att sänka ner klingan mitt i ett material. Detta underlättar en hel del om du exempelvis ska skära ut en diskho och behöver börja mitt i materialet.

En sänksåg är även speciellt fördelaktig om du vill såga av brädor eller skära ett helt rakt snitt i en skiva. Sänksågen kan även ställas in på vinklade snitt i ett spann som brukar röra sig mellan -1° och 47-48°.

Ovanstående arbeten kan du allt som oftast även utföra med en cirkelsåg. Det går dock inte att komma runt att det är lättare att såga rakt med en sänksåg. Detta betyder i sin tur att arbetet ofta blir mer precist om du använder dig av en sänksåg. Av just denna anledningen används sänksågen ofta av yrkespersoner som ägnar sig åt finsnickeri.

Cirkelsågens största styrka är att det är ett mångsidigt verktyg som kan användas till en mängd olika arbeten. Oavsett om du ska kapa reglar, spånskivor eller plywood kan du göra detta snabbt, enkelt och mycket effektivt. Inte minst är cirkelsågen en smidigare maskin som är lättare att bära med sig och förflytta mellan olika arbeten.

Om vi kort och koncist ska bena ut skillnaderna är sänksågen att föredra om du önskar sänka ner klingan mitt i ett material. Sänksågen ger ofta mer precisa resultat och är utmärkt lämpad för finsnickeri. Cirkelsågen är i sin tur bättre att använda på kanter och mer effektiv om du vill kapa virke. Sist men inte minst är cirkelsågen mer av en ”allroundmaskin” och säljs allt som oftast till ett billigare pris.

Utgångna modeller

Bra sänksågar som presterat bra i tester men som utgått från marknaden och är idag svårare att få tag på.

Festool TS 55 FEBQ-Plus – Bra sänksåg

Festool TS 55 FEBQ-Plus
  • Bra Produkt 2021
  • Mycket bra betyg i tester och recensioner
  • Utrustad med tydliga markeringar för precisa resultat
  • Möjlighet till lutning från -1° till 47°
  • Välutvecklat dammupptag med minimalt spill
  • Dubbelt så snabba resultat med nya generationens sågsystem

Priser för Festool TS 55 FEBQ-Plus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.
Festool TS 55 FEBQ-Plus är lättförståelig och pålitlig sänksåg som levererar fina resultat på löpande band. Hyllningskörerna bland tester och recensioner går på högvarv och allt tyder på att Festool TS 55 FEBQ-Plus håller en mycket hög kvalité.

Festool hade fram till 2009 ett patent på sänksågar och var därmed ensamma med tillverkningen. Det gedigna försprånget återspeglar sig på både byggkvalitet och användarvänlighet och det är tydligt att Festool kan sin kundkrets utan och innan.

Festool TS 55 FEBQ-Plus är en uppdaterad version av Festool-modellen som kammade hem  utmärkelsen ”bäst i test” av Gör Det Själv 2018. I den uppdaterade versionen bjuds vi på den nya generationens sågklingor med högre prestanda och dubbelt så snabb arbetskapacitet.

Sänksågen är utrustad med tydliga markeringar på utsidan av maskinen så att du hela tiden vet var bladet befinner sig. Detta är speciellt fördelaktigt när du ska ägna dig åt instickssågning och behöver sänka ner sågen mitt i ett material.

Den kraftfulla motorn har en effekt på 1200 W vilket innebär att den kan tugga sig igenom det mesta utan större problem. Tillsammans med styrskenor, vinkelanslag och klyvknivar banar detta väg för mycket fina arbetsresultat.

När det kommer till lutningsmöjligheter tar Festool TS 55 FEBQ-Plus det ett steg längre än många konkurrenter. Inställningsmöjligheterna tillåter en lutning på -1° till 47° vilket är speciellt fördelaktigt när du ska ta dig an fasade kanter. Detta gör i sin tur sänksågen från Festool till ett utmärkt val om du planerar att använda den till finsnickeri och kräver precisa resultat.

I tester och recensioner får även Festool TS 55 FEBQ-Plus mycket beröm för sitt dammupptag. Förutom att den lämnar mycket lite smuts efter sig kan utsugaren även kopplas loss och appliceras i andra maskiner från Festool.

Det som stoppar Festool TS 55 FEBQ-Plus från att kamma hem utmärkelsen som ”bäst i test” är att den inte riktigt kommer upp i nivå när den utsätts för tuffare styrkeprov. Motorns effekt på 1200 W och den fintandade sågklingan är givetvis fullt tillräckligt för de flesta ändamålen men om du ska ta dig an tuffare träskivor krävs det ibland lite mer.

Allt som allt är Festool TS 55 FEBQ-Plus dock en pålitlig sänksåg som klarar det mesta med bravur. Maskinen är ytterst lättförståelig och den välutvecklade djupinställningen banar väg för mycket precisa resultat. Ett smärre minus är dock att du måste vara beredd att avsätta lite extra pengar om du ska kunna lägga beslag på en Festool TS 55 FEBQ-Plus.

Festool TS 55 FEBQ-Plus lanserades redan under 2012 och har under många år varit en trotjänare men ser ut att vara på väg bort från sortimentet under 2021 med färre butiker som har den i lagersaldo. Ett alternativ är även att titta på Festool TS 55 REBQ-Plus.

Så valde vi ut de bästa sänksågarna

I syfte att erbjuda en så heltäckande bild av marknadsläget för sänksågar som möjligt har vi låtit både tester och kundomdömen agera underlag i vår sammanställning.

Sänksågen är något av ett specialverktyg och marknaden kryllar inte av olika alternativ. Ända fram till 2009 hade Festool ett patent som gjorde att de var ensamma med att tillverka sänksågar. När patentet sedermera löpte ut valde fler tillverkare att hoppa på tåget men utbudet är fortfarande relativt skralt.

Att marknaden inte vimlar av olika alternativ behöver i sig inte vara negativt, tvärtom. Bland de sänksågar vi har kikat på håller i princip alla en genomgående hög kvalité. Som tidigare nämnt är sänksågen ett specialverktyg och det är därmed inte konstigt att så gott som alla varumärken lagt stort fokus på detaljer.

Utan att gå djupare in på specifikationer är det tydligt att välkända varumärken såsom Makita, Bosch, Metabo och Festool håller en hög kvalité. Dessa modeller är dessutom väldigt generösa när det kommer till att skicka med diverse redskap såsom klyvknivar, styrskena och dammutsugare.

Vi anser det även vara speciellt positivt att välkända varumärken ofta skickar med redskap och tillbehör som även är kompatibla med andra maskiner i deras sortiment. Även om priset kanske är något högre blir det mer överkomligt om man väver in alla extra fördelar man får med produkten.

När vi scannat marknaden i jakt på de bästa sänksågarna har vi främst utgått från 5 olika kriterier. Vi har kikat på prestanda, utförande, användarvänlighet, byggkvalitet och vilka funktioner sänksågen erbjuder. Nämnda kriterier har sedan sammanvävts med testresultat och huruvida sänksågen får positiv respons i kundomdömen eller ej.

Bland alla tester och kundomdömen vi har kikat på har vi haft speciellt stor nytta av Gör Det Själv, Pricerunner och Prisjakt. Dessa har varit till stor hjälp och erbjudit adekvat information som kompletterat vår tidigare kunskap. Inte desto mindre har nämnda källor varit avgörande i vårt sökande efter den sänksåg som förtjänar att lyftas fram som bäst i test.

Källor & Test

Här nedanför listar vi test, recensioner andra källor som ligger till grund för hur de bästa sänksågarna valdes ut.

  • Sänksåg- guide – 2017 – Byggahus.se
    Byggahus.se är en svensk hemsida som hjälper konsumenter med allt som rör hemmasnickeri, att bygga om och renovera. På webbsidan varvas längre artiklar med kortare guider och forumdiskussioner. Vi har valt att titta närmare på en guide som berör sänksågar. Guiden går stegvis igenom viktiga aspekter att tänka på vid köp av en sänksåg. I slutet av artikeln återfinns även en liten ruta där Byggahus.se lyfter fram några populära sänksågar. Vi har tagit hjälp av guiden för att bredda våra kunskaper kring sänksågar och för att försäkra oss om att vi inte glömmer några viktiga detaljer. Vi har stor respekt för Byggahus.se då de ofta publicerar intressant och adekvat material. Informationen vi inhämtat från Byggahus.se har sedan vägts mot andra källor.
  • Test av Sänksåg – 2015 – Gör Det Själv
    Gör Det Själv är ett konsumentmagasin som genomför regelbundna tester av populära produkter på marknaden. Testerna utförs av fackfolk utan någon som helst anknytning till produkterna i fråga. På så sätt garanteras ett rättvist resultat då ingen i testpanelen har någon ekonomisk vinning av utfallet. Testet vi har kikat närmare på är från 2015 vilket  innebär att det har några år på nacken. Det tillkommer dock inte så många nya sänksågar på marknaden vilket innebär att många av testets produkter fortfarande är aktuella. Testet uppdaterades dessutom 2018 vilket gör det mer tidsnära. I testet förekommer bland annat BOSCH GKT 55 GCE som vi valt att utnämna till ”bäst i test”. Inte minst lyfter Gör Det Själv även fram MAKITA SP6000 och FESTOOL TS 55 REBQ, två produkter vi även valt att placera högt i vår sammanställning. Även om vi inte helt och hållet kan förlita oss på deras tesplaceringar har testet i stort varit ett bra hjälpmedel när vi bildat oss en överblick över marknaden.
  • Sänksåg: 4 modeller i test – 2021- Pricerunner
    Från att endast vara en prisjämförelsesite har Pricerunner på senare år utvidgat sin verksamhet till att även innefatta produkttester. Testerna utförs av en testpanel som bedömer produkterna efter ett ex antal kriterier som satts upp på förhand. I ett test vid namn Sänksåg: 4 modeller i test tar panelen sig an fyra populära sänksågar som på ett eller annat sätt utmärker sig. Dessa fyra modeller är Bosch GKT 55 GCE, Festool TS 55 EBQ, Makita SP6000 och Metabo KSE55 Vario Plus. Dessa sänksågar återkommer i så gott som alla tester vi tittat på och det blir därmed tydligt att Pricerunner verkligen valt ut de mest populära. Testet går inte speciellt djupt in på sänksågarnas specifikationer utan förklarar mest hur testpanelen upplever deras utförande. Resultatet ligger i linje med hur andra testpaneler upplevt modellerna vilket har gjort att vi känt oss bekväma med att sätta större tillit till resultatet.
  • Prisjakt – 2022
    Tillsammans med Pricerunner är Prisjakt störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser online. Deras tjänst är högst användarvänlig och det är enkelt att scanna av prisläget. Vi har använt Prisjakt för att försäkra oss om att vi endast presenterar sänksågar som fortfarande är till salu. Inte minst är även Prisjakt utrustad med smarta sökfilters där man enkelt kan filtrera produkterna så att det stämmer överens med ens ändamål. Vi har även använt Prisjakt omdömen som en del av det aggregerade resultatet från konsumenter.
  • Konsumenters omdömen – 2022
    Att enskilt förlita sig på tester är svårt när det ofta kan vara avgörande att se hur en produkt presterar efter en längre tids användning eller när den tas fram från förrådet en säsong senare. Konsumenternas omdömen är avgörande för att hitta kvalitetsbrister och andra problem med sänksågar. Här har vi valt att sammanställa betygen men också fördjupa oss i vad som faktiskt sägs om diverse produkter.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng