Sköna och slitstarka kläder är a och o när du ska ut på vandring i naturen. Du vill varken bli för varm eller för kall, det gör vandringen slitsam och jobbig.
Du vill heller inte ha för mycket kläder med dig och undvika ett vanligt misstag nybörjare till vandring gör. Eftersom det är du själv som ska bära omkring på den tunga vandringsryggsäcken varje dag är varje onödigt plagg en belastning.
Här går vi igenom vilka kläder du behöver och vad du kan tänka på för att packa rätt inför din vandring.
Några generella tips
- Välj lätta och tåliga material som torkar snabbt.
- Se till att kläderna funkar både i blåst och sol.
- Välj gärna underkläder med platta sömmar för att undvika att de skaver.
- Välj gärna kläder som har flera funktioner som skalplagg som både skyddar mot regn och vind och zip-off byxor som blir shorts. Då blir packningen lättare.
- Det går att låna eller handla mycket i andra hand. Men ett bra underställ i merinoull är värd en investering.
1. Lager på lager principen
När du vandrar är det bättre med flera lager tunna plagg än ett eller två lager tjocka kläder. Då kan du gradvis ta av dig ett lager om du skulle bli varm när du rör dig mycket och ta på dig lagret igen när du tar paus. Då är kroppen stilla och kyls snabbt ned.
2. Lämna bomullen hemma
I vanliga fall känns bomullskläder sköna mot kroppen men de är inte särskilt lämpliga på vandringen. Bomullskläder kyler ner kroppen när de blir blöta. Dessutom torkar de långsamt. Ingen bra kombination vare sig du blir svettig eller blöt i regnet på vandringen.
3. Syntet bättre än bomull
Syntetmaterial är mycket vanligt i träningskläder som t-shirtar och linnen. De har ofta små lufthål för ventilation. De är bättre än bomull eftersom de torkar snabbt och är mycket lätta att bära med sig.
Men träningskläder i syntet är bäst för snabba träningspass när du sedan kan kasta dem i tvätten eftersom de ofta snabbt luktar illa. Dessutom kyler de ned kroppen medan de ännu torkar, till exempel om du svettas under turen.
4. Yllekläder är vinnare på vandringen
Börjar det klia över hela kroppen bara du hör ordet ull? Numera tillverkas tunna och lätta kläder i ull, oftast merinoull, som är jättebra för vandring och fysisk aktivitet.
Några fördelar med ull: de är varma när det är kallt och svala när det är varmt. Du kan därför med fördel bära dem sommar som vinter. De är mjuka och behagliga mot kroppen. De håller dig varm även medan de torkar om de blivit fuktiga. Det räcker att vädra dem efter att du svettats i dem för att de ska lukta fräscht igen. De är också lätta att bära med sig i vandringsryggsäcken.
5. Snåla inte på strumporna
Det går inte att nog understryka hur viktigt det är med torra och varma fötter på vandringen. Många lägger ned en hel del pengar på vandringskängor eller vandringsskor. Men några par riktigt bra strumpor är ovärderligt på turen.
Välj strumpor som andas väl, är slitstarka och isolerar bra. Vissa vandrare går med dubbla strumpor för att motverka skavsår. Då använder de tunnare så kallade linerstrumpor under vandringsstrumporna. Prova dig fram om detta är något för dig.
6. Underkläder
Det finns gott om olika underkläder i merinoull och de är sköna och håller värmen bäst. Men ska du vandra om sommaren eller helt enkelt tycker det blir för dyrt så välj underkläder i syntetmaterial snarare än bomull.
Detsamma gäller t-shirts. Det finns dessutom flera alternativ som innehåller en blandning av ull och silke eller ull och syntet. Även underkläder och t-shirts i bambu håller fukten borta och reglerar temperaturen väl.
7. Underställ
Här är verkligen merinoull att föredra eftersom ull är ett material som andas och reglerar temperaturen så bra. Att investera i ett underställ i merinoull är väl värt pengarna.
Dessutom kan du med fördel använda understället som myskläder när du slår läger om kvällen. Välj ett ställ med platta sömmar som inte skaver när du bär tung packning.
8. Yttre skikt
Till yttre skikt räknas till exempel en vandringsskjorta, fleecetröja, vandringsbyxor och shorts. Välj även här lätta, slitstarka material i syntet eller ylle.
Fleecetröjan kan givetvis bytas mot en extra ylletröja. Om du väljer zip-off byxor slipper du packa extra shorts. Då tar du bara av nedre delen av byxorna med hjälp av blixtlåset – och vips har du ett par shorts.
9. Skal- och regnkläder
Nuförtiden finns många skalkläder som både är vind- och vattentäta. Det gör att du bara behöver ett ställ och din packning blir lättare.
Ha alltid skalkläderna nära till hands i något av ryggsäckens ytterfack om det plötsligt blåser upp eller kommer en skur.
10. Glöm inte huvud och händer
Vare sig du vandrar om sommaren eller vintern så tänk på huvudet. Packa hatt eller mössa beroende på säsong.
Vandrar du om vintern behövs definitivt vantar. Vissa använder både innervantar och yttervantar. Innervantarna kan vara fingervantar du behåller på för att arbeta med händerna, till exempel för att resa tält.
Yttervantarna är tumvantar som skyddar mot vind och kyla. Andra nöjer sig med vandringshandskar. Oavsett vad du väljer så se till att de är vattentäta och har bra grepp.
11. Tofflor
För en vandring på barmark kan plasttofflor som foppatofflor komma väl till pass. Dels kan du byta om till dem om du behöver vada över ett vattendrag. Dels är det skönt att lufta fötterna i dem när du tar paus eller om kvällen. Fäst dem utanpå ryggsäcken så tar de mindre plats.
12. Packa vattentätt
Se till att alltid ha ett ombyte underkläder, strumpor och underställ packat i vattentäta packpåsar. Om ovädret är framme är det väldigt skönt att kunna byta till torra kläder. Men packa gärna resten av kläderna och hygienartiklar i vattentäta packpåsar också. Då undviker du att de blöts ner av annan utrustning.
Väljer du packpåsar i olika färger är det lättare att hitta rätt prylar i vandringsryggsäcken.
Att packa vandringsryggsäcken rätt, alltså alldeles lagom mycket för den typ av vandring du ska ut på, kräver en del övning. Tänk igenom noga vad du kan tänkas behöva utan att packa för mycket. Var sedan vaksam på vad du knappt använde eller behövde mer av när du väl är ute på vandringen. Till nästa vandring justerar du packningen och efter hand lär du dig att packa rätt just för dig.
Tips för att välja rätt vandringsryggsäck
Tänk på funktionen. Var och när du ska använda din vandringsryggsäck. Det avgör ditt val. Om vintern? På resa? På dags- eller långvandring? Behöver du många fack och utrymmen eller en enklare, mer slimmad modell? En lättviktare i tunnare material eller en kraftigare ryggsäck i mer slitstarkt material? Var beredd att kompromissa, en enda ryggsäck kan inte ge dig allt du vill ha. Bestäm vad som är viktigast.
En bra utgångspunkt när du ska välja vandringsryggsäck är att titta närmare på vilka som är de bästa vandringsryggsäckarna och som andra vandrare haft bra äventyr med.