Snygga Kaffekoppar

Den praktiska delen av en kaffekopp är ganska självklar men det är humoristiskt nog inte alltid den viktigaste aspekten i val av kaffekoppar, kaffemuggar eller en hel kaffeservis.

Att kunna bjuda på kaffe och fika på ett elegant och snyggt sätt genom att placera fram kaffekoppar som gör ett bra intryck förbättrar hela upplevelsen. Dessutom är det mycket roligare att kunna duka och servera med snygga koppar än att sätta fram några tråkiga och slitna kaffekoppar man har haft till vardags i 15 år.

Det finns flera riktigt bra e-butiker på nätet som säljer snygga kaffekoppar och med ett utbud från ett stort antal kända märken däribland Rörstrand, iittala och t.ex. Le Creuset. Men vilka kaffekoppar är egentligen mest populära nu? Vilka är de modeller man bör satsa på för att följa trenderna? Vi har designtestat flera tillverkare för att se vilka de bästa och mest snygga kaffekopparna är idag.

Rörstrand – Klassiskt snyggt

Kaffemuggar från Rörstrand
Populära designer från Rörstrand: Mon Amie, Ostindia, Swedish Grace och Filippa K

Rörstrand är utan tvekan ett av de starkaste varumärkena i Sverige kring tillverkning av porslin. Allting började 1726 på Rörstrands Slott i Stockholm där det Swenske Procellainsvärket drog igång sin verksamhet. Detta gör även Rörstrand som porslinsvarumärke till det näst äldsta i Europa efter Meissen.

Även om Rörstrand i början på 1900-talet flyttade sin verksamhet  från Rörstrands Slott så är det än idag ett mycket känt varumärke som gör fantastiskt fint porslin och därmed också en mängd riktigt snygga kaffekoppar.

Det är många som valt att investera i en uppsättning kaffekoppar eller en hel servis från Rörstrand där man väljer en viss design som t.ex. den populära Mon Amie. Andra har valt att successivt samla på det och önskar sig något från en unik serie i julklapp, födelsedagar eller liknande.

Rörstrand har många olika designer att välja på bland kaffekoppar och porslin. Det är ett säkert kort för dig som vill köpa något riktigt fint då Rörstrands porslin är ett kulturarv som älskas över hela världen.

Cervera KitchenTime

 

Arabia – Kaffekoppar från Finland

Kaffemuggar Arabia
2 Kaffekoppar med Mumin, Paratiisi och Jubileum mugg

Arabia är ett känt märkt från Finland och på 1930-talet var det  Europas största tillverkning av porslin då de även ägde det svenska företaget Rörstrand.

Arabia grundades från början som en filial till Rörstrand för att sälja porslin till Ryssland men har sedan dess alltså växt fram som eget starkt märke. Idag ingår både Arabia och Rörstrand i den finska iittala-gruppen.

Arabia har en mängd snygga kaffekoppar och det som kanske gör dem mest kända är deras motiv på Mumintrollen. Deras Mumin-muggar har växt sig stora i Sverige och det finns en mängd roliga motiv att välja mellan och ett perfekt porslin att samla på.

De har även andra modeller och designer men sett till popularitet i Sverige är det helt klart kaffekopparna med Mumin-motiv som är störst.

Cervera

 

Le Creuset – Fransk design

Le Creuset KaffekoppLe Creuset är ett starkt varumärke som fick sin start 1924 i Frankrike efter att två affärsmän träffas på en mässa.  Designen för Le Creuset är ofta lätt att känna igen och har växt sig väldigt populärt över hela världen.

Deras kaffekoppar och muggar är också populära alternativ för den som vill byta ut sina tråkiga modeller. Här har du möjligheten att blanda färger och nyanser som du själv vill men du kan såklart även köra samma färg på alla kaffekoppar om du hellre föredrar det.

Förutom kaffekoppar gör Le Creuset en mängd andra produkter för köket och servering. Deras gjutjärnsgrytor som är världskända är kanske något som de är mest kända för.

KitchenTime

 

iittala – Finsk design

iittala KaffekoppDet finska företaget iittala började som ett renodlat glasbruk 1881 i byn Iittala av en svensk smålänning. Idag tillverkar dem både glas och porslin och är en del av Iittala-gruppen där sex nordiska tillverkare ingår som bland annat Rörstrand och Arabia.

När det kommer till kaffekoppar så har iittala riktigt många snygga koppar och muggar att välja mellan. Det är ett populärt märke i Sverige och här finns väldigt många olika motiv och designer att välja mellan.

Det har även modeller med kaffekopp och fat, cappuccinokoppar, espressokoppar och mycket mer. Om du inte känner till utbudet av kaffekoppar från iittalla så bör du spana in deras sortiment. Det är heller inte konstigt att varumärket växt sig skarpt och att deras muggar och koppar är väldigt populära i Sverige.

Cervera KitchenTime

 

Rosenthal – Tyskt porslin

Rosenthal Jade kaffeservisI slutet på 1800-talet grundades företaget Rosenthal och är en tysk porslinsfabrik som producerar både glas, bestick och hushållsredskap.

När det kommer till porslin är Rosenthal väldigt känt och har en mängd väldigt fina serier av både kaffekoppar och muggar men kanske framför allt hela set och serviser.

Rosenthal Jade är ett exempel på den väldigt fin och populär servis som definitivt lämnar sitt avtryck bland gästerna när kaffet serveras till fika efter en middagsbjudning.

Rosenthal har väldigt många snygga designer på koppar där det finns tillhörande fat med.

KitchenTime

 

Present, gåvor och julklapp

Kaffekoppar och kaffemuggar är perfekta gåvor att ge som present eller i julklapp. Det är något man kan få redan som väldigt liten med syfte att samla på sig tills den dag man är äldre och ska flytta hemifrån. Då har man redan en snygg servis, ett snyggt sett med kaffekoppar eller annan härlig uppsättning. Att få det som barn brukar inte uppskattas på dagen men det kommer garanterat senare.

För äldre ungdomar är det ännu närmare och kanske mer logiskt att börja ge sånt som kaffekoppar och porslin i julklapp eller i födelsedagspresent när dem fyller år. För vuxna är det inte lika självklart men här fungerar det också väldigt bra.

Om man ska ge kaffekoppar i present och man vet med sig att personen inte börjat samla på något så kan det vara klokt att beställa från Cervera så personen kan byta ut kopparna mot ett annat motiv om det du valt inte uppskattas. Är man väldigt liten när man får sin första kopp kan det vara bra att satsa på mer klassisk design som alltid kommer fungera.

Vuxna som ännu inte har någon snygg uppsättning kaffekoppar är det en perfekt gåva men var tydlig med att de gärna får byta till ett motiv som de gillar då det är idén med snygga och stilfulla kaffekoppar som var tanken och inte just de du ger.

Kaffekoppar med fat och hela set

Vid dukningar är det väldigt snyggt om man kan duka med både kaffekopp och ett fat. Fatet har en praktisk uppgift i att undvika spill och ett ställe att lägga teskeden för de som vill röra om efter att ha hällt i lite mjölk och kanske en sockerbit.

Det har blivit väldigt populärt att investera i en hel kaffeservis och med då lite mindre koppar än de muggar man annars brukar ha till vardags. Det är väl främst det som är skillnaden på en kaffekopp och en kaffemugg, nämligen storleken. I vardagligt språk används de dock ofta som synonymer men det kan vara värt att tänka på att en kopp normalt sätt är mindre medan en mugg är större.

Vid servis används kaffekoppar och de brukar inte rymma mer än ca 1,5 dl kaffe. En kaffemugg kan ofta rymma 2,5-3 dl kaffe och är det som flest är vana vid. Däremot finns det både kaffemuggar och kaffekoppar med fat.

Hela serviser från från kända varumärken kostar en del men du kan få 3 delad servis med 6 i varje del för 2000 till 3000 kronor.

Termosmugg – Ta med kaffet

Om du vill ta med dig kaffet på resande fot så vill du ha en termos eller en termosmugg. Termosmuggen är kanske det mest effektiva om du bara ska ta med till dig själv medan du t.ex. pendlar till jobbet eller kör till träning.

En vanlig termos gör sig kanske bäst på längre utflykter där du vill kunna dricka flera gånger vid flera tillfällen. Vi har skrivit om de bästa termosmuggarna om du är intresserad av det och det skiljer förvånansvärt mycket mellan de dåliga och de bättre modellerna.

Köp Kaffekoppar online

Kaffekoppar är lätt att handa online och det ger dig tillgång till ett utbud som väldigt få butiker kan mäta sig med. Det är enkelt att leta igenom butikernas utbud online tills du hittar en kopp du gillar. E-handeln har aldrig varit lättare än vad den är idag och att med några enkla klick beställa hem kaffekoppar som hamnar på ditt lokala postkontor några dagar senare är såklart väldigt bekvämt och praktiskt.

Vill du köpa online för att ge som gåva kan det vara lättare att handla från en återförsäljare som även har butiker. Cervera är ett sådant exempel och det du handlat online kan du sedan byta i butik vilket gör att det blir exakt samma sak som om du skulle köpt det i butik själv. Med gratis frakt, garantier och 14 dagars öppet köp är det oftast mer praktiskt att bara beställa online och hämta ut paketet på väg hem från jobb eller liknande än att bege sig till den faktiska butiken.

Källor