Vad behövs för att göra en egen smoothie? Vi tittar närmare på huvudingredienserna och hur du gör en egen god smoothie.
En smoothie görs lättast med hjälp av en blender eller stavmixer. Genom att krossa och blanda bär samt frukt med en vätska som t.ex. mjölk eller yoghurt får du en smoothie. Men det finns mer att tänka på, så låt oss gå igenom grunderna i sin helhet.
Smoothiens fem grunder
Utgå från fem grundkomponenter när du experimenterar fram ditt bästa smoothierecept. Ha i vad du har hemma, men utgå från de fem grunderna så kommer resultatet att bli något alldeles extra.
- Dryck: Alla smoothies är baserade på någon form av vätska. Det kan vara mjölk, yoghurt, havremjölk, juice eller vatten.
- Bas som sätter smaken: Här går det att improvisera ganska rejält. En smoothie kan vara fruktbaserad och den mesta frukten fungerar alldeles utmärkt. Färsk frukt och bär i säsong innehåller dessutom mycket vitaminer och antioxidanter. Mango, banan, jordgubbar, äpple, melon, hallon och blåbär blir alla jättegoda när de mixas ner i smoothien. Nyttiga smoothies innehåller ofta någon typ av grönsak som smaksättare, varför inte testa en grön smoothie på antingen avokado, grönkål eller spenat?
- Något kallt: En läskande smoothie måste vara kall. Det går utmärkt att tillsätta is eller frysta bär för att få en kall, väl kyld smoothie.
- Mättande protein och fibrer: Tillsätt nötter, frön eller gryn som havregryn, chiafrön, macaopulver eller linfrön för att smoothien ska mätta ännu lite mer. För en mättnad som håller längre är det värt att blanda i extra fibrer i frukostsmoothien.
- Välgörenhetsboost: För att ytterligare förhöja smaken är det superfräscht att tillsätta ingefära eller färska kryddor exempelvis basilika eller mynta. Är du ute efter ännu mera boost kan du testa ett superlivsmedel som vetegräs, spirulina eller chlorella.
Hur man får en näringsrik smoothie
Se till att välja ingredienser som du gillar och som även innehåller mycket näring. Avokado är ett bra exempel på en fiberrik grönsak som passar perfekt i smoothien. Ett tips är att ta med lite havregryn så att drycken blir fiberrik. Nötter tillför protein och gröna grönsaker gör underverk för immunförsvaret.
En bra blender gör skillnad
Med en blender fixar du godaste smoothien i ett nafs. Tänk på att välja en mer kraftfull modell om blendern ska användas dagligen för att mixa nötter, frysta bär och andra hårda ingredienser.
Vi har sammanställt de bästa blenders baserat på tester och recensioner – en bra artikel att utgå ifrån om du vill få en uppfattning om vilka modeller som är bäst i test.
Att satsa på en blender med bra kapacitet har också fördelen att mixningen sker snabbare vilket i sin tur leder till att en större mängd näringsämnen frigörs.
Skillnad på blender och stavmixer
Det går i de flesta fall utmärkt att använda en bra stavmixer när man gör sin smoothie. En stavmixer fungerar bäst när man har en mindre mängd. Det tar även lite längre tid att få till en slät och krämig konsistens med en stavmixer jämfört med en blender. Å andra sidan är en stor fördel med stavmixern att du inte är begränsad till en viss tillbringare. Med stavmixern kan du mixa direkt i kastrullen eller i glaset.
Funderar du på att köpa en så bör du läsa denna artikel som tar upp för- och nackdelar mellan stavmixer och blenders.
Fem fällor att undvika när man gör sin egen smoothie
Glöm inte att ha i krämig frukt – då får du en tunn smoothie. Att ha frukt som är mosig i sin konsistens är viktig för att få en härligt krämig smoothie. Att välja frukt med fruktkött som banan, mango och melon är bra för att få till den där fylligheten som eftersträvas. Avokado är också bra om du är ute efter en extra krämig konsistens.
Hälla på all vätska i början – om du börjar med att fylla tillbringaren med tunn vätska är det svårt att backa bandet om det sedan visar sig att resultatet blir blaskigt. Nej, då är det smartare att vänta med att hälla på drycken och istället späda efter hand.
För mycket superlivsmedel – var beredd på att proteinpulver och andra livsmedel som är till för att ge drycken den där extra boosten också sätter sig på smaken. Näringspulver har egenskapen av att vara mycket koncentrerat både till smak och näring.
En bra regel är; överdosera inte! För mycket näringspulver sätter sig inte bara på smaken, det kan vara direkt skadligt för kroppen.
Välja omogen frukt – precis som när du äter färsk frukt så är det godare om den är mogen. Omogen frukt saknar både sötma och smak. Bättre då att använda övermogen frukt, eventuella fläckar på frukten kommer ändå inte att synas på smoothien.
Mixa alltför snabbt – det är ingen god idé att stressa fram smoothien. För att drycken ska bli välsmakande bör du låta blendern stå och gå i ett par minuter så att alla ingredienser hinner blandas till en jämn och fin massa.
Recept på grön smoothie
Den gröna smoothien är en riktig vitaminbomb. Här kommer en av våra absoluta favoriter, superenkel och himmelskt god! Receptet räcker för två personer:
- 200 gr spenat
- 1 st. avokado
- 2 ½ dl grekisk yoghurt
- 1 dl mjölk
- pressad lime, det räcker med ett par droppar för att få upp syran
För att göra om smoothien till en dryck fullproppad med vitaminer kan du byta ut spenat och avokado mot 1 banan och 200 gram jordgubbar. Har du en mixer är det bara att fylla behållaren och starta maskinen så har du en läskande dryck på mindre än en minut. Se till att alltid ha en bas i kylen så kan du slänga ihop en smoothie på de grönsaker, frukt eller bär som finns i huset just för dagen.