Xplora XGO3 är en lite enklare GPS-klocka för barn till ett lite lägre pris jämfört den mer påkostade modellen X6Play. Vi har testat hur den presterar i ett flertal olika deltester för att se hur den står sig jämte andra alternativ.
Redan i ett tidigt läge ser vi att det finns tydliga skillnader jämfört den dyrare X6Play, men många av de mest essentiella funktioner finns där och fungerar på linkande sätt. Det gör den till ett mycket intressant val för den som vill komma lite billigare undan.
Installation & Konfiguration
Installationen av Xplora XGO3 var väldigt enkel och det krävdes inte många steg för att få den att fungera.
Klockan kommer levererad med SIM-kort installerat så i praktiken var det bara att installera Xplora-appen på din smartphone, ladda GPS-klockan och sedan starta upp den för att koppla ihop enheterna.
När du sammankopplar GPS-klockan för barnet med din egen smartphone så görs det genom att scanna QR-koden i klockan. Om den inte dyker upp direkt när du startar klockan så finns den att ta fram under inställningar i menyn. Därefter är det bara att följa anvisningarna för att slutföra installationen och din enhet är redo att använda.
De mest grundläggande inställningarna görs direkt i klockan så som att välja tidsformat, språk och liknande. Du kan också göra inställningar i appen för de funktioner som du som förälder ska ha kontroll på. Detta gäller trygghetszoner för barnet, skolläge och kontakter som barnet kan ringa med klockan.
Samtal & Meddelanden
För samtal fungerar Xplora XGO3 väldigt bra och vi har inga problem att höra vad som kommuniceras i ett vanligt samtal. Både mikrofon och högtalare i klockan gör sitt jobb.
Inkommande samtal märks tydligt både med ringsignal och vibrator, så det är svårt att missa om barnet har klockan på armen.
Om klockan utsetts för vind eller befinner sig i väldigt bullriga miljöer kan kvaliteten dock brista, men det är inte direkt sämre än andra modeller vi testat. Det är svårt att få till en bra brusreducering och möjlighet att minska bakgrundsljud.
Det saknas stöd för videosamtal och videomeddelanden. Däremot kan barnet prata in röstmeddelanden upp till 15 sekunder långa. Det är ett praktiskt sätt att snabbt ge svar på ett meddelande du som förälder skickat.
Det går även att skicka färdiga textmeddelanden och emojis. Den mindre displayen gör det klart svårare jämfört den dyrare X6Play. Möjligheten att skriva helt egna meddelanden saknas av just denna anledning då det inte hade varit praktiskt möjlighet att få plats med ett tangentbord.
Kontakter
Kontakterna som finns i klockan läggs in genom Xplora-appen som föräldrarna kontrollerar. Det är inte möjligt att ringa nummer som inte redan är inlagda och du har även möjligheten att blockera alla okända nummer som inte är sparade som kontakter.
När du skapar kontakter görs det enkelt genom att ange namn, telefonnummer och möjligheten att lägga till en bild på personen. Bilden syns sedan i klockan i kontaktlistan men dyker av någon anledning inte upp vid inkommande samtal. Då syns bara namnet och en plats där profilbilden borde synas.
Spårning
Spårning av Xplora XGO3 fungerade väldigt bra i våra tester och uppdateras relativt regelbundet i normalfallet (ca 10:e minut).
Du kan även aktivera livespårning som skickar ett kommando till klockan att hela tiden försöka hitta GPS-positionen och uppdatera den. Detta läget är aktiverat i 30 minuter för att spara batteri och är tillräckligt länge för dig som försöker leta upp var på området ditt barn befinner sig just i denna minut.
Spårningen lagras i Xplora-appen i några dagar där du har möjligheten att följa upp hur barnet rört sig och mellan vilka punkter. Äldre data tycks tas bort automatiskt och går inte att komma åt, vilket är positivt ur ett sekretessperspektiv.
Trygghetszoner
Som förälder kan du lägga till trygghetszoner i appen och är cirklar med en angiven diameter. Om barnet rör sig utanför denna får du en notifiering i appen och som även syns i loggen.
Här gäller samma tråkiga begränsningar som i andra GPS-klockor för barn. Du kan bara skapa cirklar och de får inte överlappa. Det hade varit praktiskt om det var möjligt att definiera ett område som en polygon som följer ett område där du som förälder är trygg att ditt barn befinner sig, något som är väldigt unikt beroende på var du bor och barnets ålder.
Skolläge & Stör ej
Xplora har ett skolläge som kan aktiveras mellan två angivna tider. Du kan lägga in flera tider och du kan välja vilka dagar det gäller på.
När skolläget är aktiverat är alla funktioner i klockan inaktiverade och allt som går att göra är att ringa SOS-samtal genom att hålla inne strömbrytarknappen på sidan.
SOS-samtal
SOS-samtal är lite missvisande i med namngivningen och flera tillverkare kör med samma namn. Det är akutsamtal som går till inlagda kontakter, inte till någon nödcentral. Barnet kan inte ringa 112 eller andra nödnummer (om inte klockan har stöd för knappsats och den tillåts användas, vilket Xplora XGO3 inte har).
När knappen på sidan av klockan (strömbrytaren) hålls inne så dyker det efter några sekunder upp en nedräkning till när SOS-samtal påbörjas. Därefter ringer den upp en kontakt efter en annan som finns inlagda i klockan. Appen i förälders smartphone vibrerar och ringer även om telefonen är i tyst läge om du inte inaktiverat det specifikt för Xplora-appen.
Storlek & Vikt
Viktmässigt känns Xplora XGO3 väldigt bra och väger inte speciellt mycket alls med sina 47 gram, vilket är i klass med lätta träningsklockor för vuxna.
Storleken är likt många andra GPS-klockor för barn och något stora. På yngre barn kan de uppfattas som väldigt klumpiga men för äldre barn fungerar det bättre. Det är helt enkelt en avvägning du som förälder måste göra och alternativen som är mindre är få.
Vi hade gärna sett att GPS-klockor för barn var mindre men vi förstår också att det är tekniska begränsningar och en kostnadsfråga.
Det är storleken som begränsar användningen för yngre barn. Dels är klockan stor för yngre barn men även silikonarmbandet ska kunna ”spännas åt” så klockan sitter rätt.
Kvalitet & Prestanda
Vi gillar känslan av Xplora XGO3 trots plasthöljet. Det känns välkonstruerat och det medföljande armbandet i silikon sitter skönt på armen.
Prestandan och hur snabbt klockan svarar på olika uppgifter känns bra. Vi har inte upplevt den som långsam i någon situation under våra tester.
En tydlig signal om att det är en lite billigare modell märks dock med displayen som inte har samma klarhet i färger, storlek eller upplösning som den dyrare X6Play från Xplora.
Vattentålighet
Xplora XGO3 är vattentålig i den bemärkelsen att du kan duscha med den och möjligtvis bada i badkar med den. Simning och badning där klockan utsätts för mer vatten och längre konstant tryck av vatten mot klockan rekommenderas inte.
IP-klassificeringen är IP68, vilket betyder att damm inte ska kunna leta sig in i klockan och att den tåler att sänkas ned i vatten under 30 minuter och maximalt 1 meters djup. Det gäller dock om den inte fått sig någon smäll som skulle kunna påverka skalets skydd.
Åker ni och badar eller simmar i bassäng så bör klockan inte bäras under tiden.
Batteri & Laddare
Våra batteritester av Xplora XGO3 har varit bra och ligger i klass med många andra GPS-klockor för barn. Vi estimerar att klockan håller i 4-5 dagar om den knappt används men där spårning är aktiverat och 1-2 dagar om den används normalt.
Med normal användning syftar vi till att barnet använder klockans funktioner, några samtal och meddelande skickas samt att spårning är aktiverat för att se var klockan befinner sig.
Laddaren till Xplora XGO3 är en vanlig traditionell micro-USB. Det är en klart godkänd lösning som dessutom gör det lätt att ersätta laddkabeln om den skulle skadas eller försvinna. Det hade varit bättre om det var en modernare USB-C, men det har tyvärr ingen annan GPS-klocka i testet utrustats med heller.
Övriga funktioner
Klockan har en handfull andra funktioner så som stegräknare, stoppur, alarm, miniräknare, kamera och andra funktioner som kan vara praktiskt eller roliga att ha för både barnet eller de vuxna.
Huvudfunktionerna för spårning, samtal och meddelanden är de som ligger i fokus i vårt test och mängden övriga funktioner är få.
Xplora har i sin app möjligheten att få utökad funktionalitet till sina klockor genom något de kallar ”Roligt.Lärande.Leka” och är en aktivitetsplattform. Det baseras på Xplora-mynt som barnet t.ex. kan tjäna in genom att vara aktiv och röra sig. De kan sedan använda mynten för att köpa olika funktioner. Vi har inte satt oss in i det men det kan säkert vara en rolig funktion.
Sammanfattning & Betyg
Xplora XGO3 är helt klart en enklare modell och har inte samma funktioner som den större modellen X6Play som även är bättre på att kommunicera tack vare större skärm och färre begränsningar.
Vi tycker dock Xplora XGO3 är ett väldigt intressant alternativ för den som vill köpa en lite billigare klocka. Spårningen fungerar bra, samtalen fungerar bra och funktionerna för att snabbt kommunicera med text eller röstmeddelande är också bra.
Trots att det finns flera bra utmanare i denna prisklass så tycker vi Xplora XGO3 är värd att rekommendera, speciellt om du föredrar Xploras plattform framför konkurrenterna.
- Prisvärd GPS-klocka för barn med bra testresultat
- Mycket bra samtalskvalitet
- Bra meddelandefunktioner för text & röst
- Väldigt bra spårning genom Xploras app
- Välfungerande akutmeddelanden & samtal
- Appen för vuxna ger bra översikt
- Få funktioner går att konfigurera genom appen
- Lägre upplösning på skärmen
- Färre möjligheter att anpassa klockan
Priser för Xplora XGO3
1 890 kr | Till Butik | ||
| |||
1 890 kr | Till Butik | ||
| |||
1 895 kr | Till Butik | ||
|