Vad är egentligen bäst – vinterdäck med eller utan dubbar? Om du också står i valet och kvalet om vilka vinterdäck du ska investera i så kommer du att kunna läsa mer om för- och nackdelarna hos friktionsdäck respektive dubbdäck här!
Vad är dubbdäck?
Dubbdäck är vinterdäck utrustade med dubbar av metall för att erbjuda ett bra grepp på is och snö. De är tillverkade av en mjukare gummiblandning och har ett djupare däckmönster än sommardäck och presterar därmed bättre i kallare temperaturer.
Vad är friktionsdäck?
Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar, men är anpassade efter det nordiska klimatet med slask och snö. Dessa däck är tillverkade av ett gummi med högre friktion och designade med ett annorlunda mönster än dubbdäck för att fungera bra vid vinterväglag.
Så väljer du mellan dubbdäck och friktionsdäck

Om du endast vill prioritera säkerhet i alla vinterväglag så är dubbdäck det bästa valet du kan satsa på.
Även om friktionsdäcken är generellt lite bättre i torr eller vått underlag så är dubbdäcken mycket bättre än friktionsdäcken på snö och is.
Nackdelarna för dubbdäcken är att de har ökad bullernivå vilket ger sämre körkomfort, ger marginellt ökad bränsleförbrukning och sliter upp mer farliga partiklar.
I mellersta och södra delarna av Sverige råder inte lika omfattande vinterväglag. Vintern består mer av regn och blask än snö och is. Det finns således många som väljer att satsa på bra friktionsdäck istället.
Fabrikat och modell spelar stor roll
Vilket däck du väljer i form av fabrikat och modell har stor betydelse och påverkar:
- Bromssträckan i vått och torrt
- Rullmotstånd (friktion och bränsleförbrukning)
- Köregenskaper
- Bullernivå och komfort
Det finns stor anledning att köpa vinterdäck som testats väl och presterat bra i flera oberoende tester.
Vi sammanställer regelbundet de bästa vinterdäcken baserat på flera olika tester. Du kan titta närmare på våra utmärkelser för bästa dubbdäcken och bästa friktionsdäcken för att se vilka modeller som är ett bra köp.
I dessa tester har vi tydligt märkt att fabrikat och val av modell har stor betydelse för trafiksäkerheten när du kör bilen. Resultaten korrelerar mycket med pris där dyrare däck generellt sett presterar bättre än billigare budgetdäck. Problemet är att det finns flera dyra däck som inte presterar speciellt bra och det finns billiga och prisvärda däck som fungerar bra och gör dem till bra köp. När du köper däck har därför testresultaten stor betydelse att kolla på.
Anledningar att välja dubbdäck
- Dubbdäck erbjuder bättre grepp på packad snö och is.
- Dubbdäck är ett bättre val för de som bor i norra delarna av Sverige eller i områden där det ofta är mycket snö.
- Dubbdäck erbjuder en tryggare och mer förutsägbar körning, vilket är bra för oerfarna bilförare.
- Om bilen inte har ett antisladdsystem bör du välja däck med dubbar.
Anledningar att välja friktionsdäck
- Friktionsdäck är tysta och rullar lätt över marken.
- Friktionsdäck kan sitta på hela året, även om du rekommenderas att byta till sommardäck på sommaren.
- Det finns områden där man inte får köra med dubbdäck, vilket gör friktionsdäck till ett smidigare val (ofta vissa gator i storstäder).
- Friktionsdäck är ett bra alternativ för dig som bor i södra eller mellersta Sverige där det mer sällan är is och snö på vägbanan.
- Friktionsdäck bidrar inte lika mycket till partikelutsläpp.
- Friktionsdäck har lägre bullernivå och ger ökad komfort vid körning.
När ska man använda vinterdäck?

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det råder eller befaras bli vinterväglag.
Till vinterdäck räknas både dubbfria däck (s.k. friktionsdäck som de heter) och dubbdäck.
Det är tillåtet att använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april samt övriga perioder om det är eller förväntas bli vinterväglag, medan friktionsdäck får sitta på bilen året runt.
Europeiska vinterdäck brukar kallas för ”året runt-däck” men de är dåliga alternativ som ger sämre bromsförmåga och köregenskaper både under sommaren och vintern.
Det är rekommenderat att ha bra sommardäck på sommaren och bra vinterdäck på vintern. I Sverige bör du ha vinterdäck avsedda för nordiska förhållanden.
Du kan läsa mer om lagen om vinterdäck för att veta exakt vad som gäller.
7 avslutande tips

För att göra det ännu lättare att bestämma dig för vilka vinterdäck du ska satsa på kommer här 7 avslutade tips att ta med dig på vägen:
- Välj vinterdäck av hög kvalitet som har fått bra recensioner och betyg – det är trots allt din och andras säkerhet det handlar om.
- Se till att montera vinterdäcken rätt eftersom många har en särskild rotationsriktning.
- Väljer du dubbdäck ska du alltid köra in dem innan du ger dig ut på riktigt snöiga eller isiga vägar – rekommendationen är en försiktig inkörning på cirka 25 mil.
- Se också till att dra åt bultarna i hjulen efter cirka 10 mil.
- Kontrollera mönsterdjup och dubbarnas höjd med jämna mellanrum för att säkerställa att däcken håller måttet.
- De bästa vinterdäcken bör alltid monteras bak på bilen eftersom det minskar risken för sladd.
- Satsa på att välja vinterdäck som testats i oberoende tester. Varje år görs tester på vinterdäck både med och utan dubbar från flera stora testaktörer. Luta dig på deras resultat eller välj däck från våra sammanställningar där vi har dessa tester som grund.
Tänk på att om du ska köra ett släp och har dubbdäck på bilen så måste det även sitta dubbdäck på släpet. En bil med friktionsdäck kan istället köra släp med både dubbdäck och dubbfria vinterdäck.
Läs mer om vinterdäck och säkerhet
Du kan läsa mer om vinterdäck och säkerhet med körning i vinterväglag på framförallt sidor som Transportstyrelsen.se och Polisen.se.