Bästa Äggkokare

Koka ägg med ett perfekt resultat går att göra på många sätt men med en bra äggkokare blir det busenkelt och kräver inte mycket av dig som tillagar dem. Vi har tagit en närmare titt på vilka modeller som är absolut bäst.

Det finns ett stort utbud av äggkokare och de varierar en del i pris men ingen är direkt en dyr investering. Det är till och med så att de äggkokare som fått bäst i test som utmärkelse tillhör faktiskt inte det dyra segmentet utan är ganska billiga.

Det låga priset gör att det är ganska enkelt att unna sig själv eller ge bort i present vilket även förklarar varför de är så populära.

Emerio Waves – Bäst i test

Emerio Waves EB-07001
 • Utsågs till bäst i test hos Råd & Rön 2017
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Billig äggkokare med bra resultat
 • Kokar löskokta, medelkokta & hårdkokta bra
 • Kan koka upp till 7 ägg samtidigt

Priser för Emerio Waves EB-07001

149 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
206 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
210 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Emerio Waves är inte bara en av de billigaste äggkokarna utan också en testvinnare när Råd & Rön testade nio olika äggkokare under 2017. Modellen är enkel i designen och även om den inger en plastig känsla så är det en bra äggkokare som är enkel att använda och som kokar riktigt bra ägg.

Modellen är en populär julklapp och present på grund av sitt låga pris och ett perfekt kökstillbehör för den som gillar ägg på morgonen. Här slipper du hålla koll på dina kokta ägg och äggkokaren kommer istället pipa när äggen är klara och nått önskat resultat.

Tittar man på kundrecensioner är de också positiva till produkten så det verkar inte vara tillfällighet att äggkokaren tog hem förstaplatsen och fick utmärkelsen bäst i test. En äldre version av Emerio Waves har även tagit en förstaplats i ett gammalt test av äggtestare utfört av Testfakta 2010.

Severin EK3156 – Testvinnare

Severin EK3156
 • Utsågs till bäst i test av Aftonbladet
 • Kapacitet på max 6 ägg
 • Enkel att använda och lätt att rengöra
 • Bra resultat på de kokta äggen
 • Bra omdömen från konsumenter som testat

Priser för Severin EK3156

357 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

En annan äggkokare man bör tittar närmare på är Severin EK3156 som kammade hem förstaplatsen i testet hos Aftonbladet. När äggkokaren testades blev resultatet av äggen riktigt bra vilket förvisso är krav på äggkokarna då de annars känns lätt överflödiga.

Förutom att koka ägg med väldigt bra resultat var Severin EK3156 även lätt att rengöra och enkel att använda. Två ytterligare faktorer som definitivt är viktiga i valet av äggkokare. Den enda nackdelen som framkom i testet var att priset låg lite över andra äggkokare.

I övrigt har Severin EK3156 en rektangulär form och skiljer sig på så sätt från många runda äggkokare. Designen i svart/rött kan man såklart ha delade åsikter om men gillar man inte det så behöver man inte låta den stå framme som en inredningsdetalj i köket.

När Aftonbladet testade äggkokaren fann dem att löskokt ägg tog 8 minuter och 33 sekunder medan hårdkokta ägg tog 14 minuter och 40 sekunder. Detta är typiska värden för äggkokare som behöver lite längre tid på sig än om du skulle kokat äggen i kastrull. Fördelen är att du slipper känna att du måste ha stenkoll på äggen och kan göra annat under tiden.

Champion CHEB050 – Billigt alternativ

Champion CHEB050
 • Koka upp till 7 ägg
 • Ljudsignal signalerar när äggen är klara
 • Smidig äggpickare för att slippa spräckta ägg
 • Enkel design och lätt att använda

Priser för Champion CHEB050

129 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
175 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
176 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
176 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Äggkokaren Champion CHEB050 är ett billigt alternativ till de modellerna som utsetts till ”bäst i test”. Det är en populär äggkokare som dock inte fått möjligheten att testas och ställas mot de andra modellerna.

Designen påminner mycket om Emerio Waves som utsågs till bäst i test när Råd & Rön testade äggkokare. Totalt sätt rymmer den upp till 7 ägg, använder 350 W och det följer även med en äggpickare som du kan/bör använda för att minska risken att äggen spricker.

Äggkokaren är mycket enkel att använda och du ställer snabbt in hur du vill ha äggen och sedan piper äggkokaren när den är klar. Champion har länge varit kända för att kunna tillverka billiga köksmaskiner utan att kvaliteten blir allt för dålig.

Vi tror att Champion CHEB050 kan vara ett billigt och lämpligt alternativ till de testvinnande modellerna om du mot förmodan inte kan eller vill köpa dem.

Jo!e – Koka ägg i mikrovågsugnen

Jo!e Äggkokare Micro
 • Koka upp till 4 ägg
 • Följer med äggpickare
 • Avsedd för att koka ägg i micro
 • Kul alternativ till övriga

Priser för Jo!e Äggkokare Micro

199 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Koka ägg i mikrovågsugnen är normalt sätt något som inte är en bra idé om man inte gillar en svårstädad mikrovågsugn. Men med hjälp av denna äggkokaren är det möjligt att tillaga äggen i mikrovågsugnen.

Genom att placera ägget i en speciell behållare och picka ett hål i ett ägget kan det tillagas i mikrovågsugnen utan att det exploderar. Däremot blir inte resultatet lika bra som med vanliga äggkokare eller om du skulle kokat ägget i en kastrull.

Den stora fördelen är att det går väldigt snabbt att tillaga ägget med 3-5 minuter på full effekt vilket är mycket snabbare än äggkokare och kastruller. Däremot blir inte resultatet lika perfekt men det är ändå ett kul alternativ för den som föredrar snabbhet och enkelhet framför något annat.

Så fungerar en äggkokare

En äggkokare är ingen avancerad köksmaskin och det märks även på priserna som återspeglar att detta inte är mycket mer avancerat än en brödrost.

Så här fungerar äggkokare:

 1. Fyll på vatten enligt anvisningar för äggkokaren. Detta kan göras med en måttkopp eller med någon annan markering.
 2. Stick hål på varje äggs trubbiga ände med hjälp av stickan som medföljer. Detta för att äggen inte ska spricka medan de tillagas. Detta rekommenderas faktiskt även om man ska koka ägg i kastrull då resultatet blir bättre.
 3. Placera äggen i äggkokarens hållare och sätt på locket.
 4. Ställ nu hur du vill att dina ägg ska bli tillagade (lösa, medel, hårda) och starta maskinen.
 5. När du hör ett pipande ljud från äggkokaren så är dina ägg klara.
 6. Tänk på att vara försiktig när du öppnar äggkokaren efter att den är klar då varm ånga lätt kan komma ut.
 7. Ta ut ägghållaren som är löstagbar från maskinen och ställ äggen med hållare i kallt vatten.

Koktiden kan ibland variera lite beroende på äggens storlek men många ägg ligger väldigt nära vad som skulle kallas för normalstora. Om du direkt känner att ett ägg är större eller mindre så kan man justera koktiden något.

Skillnader kan förekomma mellan olika modeller men de är väldigt lika varandra överlag. Skumma dock gärna igenom manualen så att där inte är något moment som överraskar dig.

Rengöring av äggkokare

En äggkokare är normalt sätt en elektronisk produkt och ska därför inte hanteras med vatten mer än på det sätt som klart och tydligt framgår i bruksanvisning.

Ta alltid ur stickproppen ur väggen, låt äggkokaren svalna och töm den på vätska innan du påbörjar rengöringen.

Du bör absolut inte sänka ner äggkokaren i vatten eller diska den del med elektronik då risken kan vara stor att du får en stöt när apparaten sedan kopplas in. Även andra skador kan uppstå av detta som kortslutning och andra problem.

Det ska räcka med att torka ur själva skålen och de löstagbara plastbitarna kan man om man vill diska på ett vanligt sätt.

Vi kan inte vara tydliga nog med att du bör vända dig till äggkokarens egna instruktioner och manual för att veta exakt hur rengöring av din maskin ska gå till. Det finns olika knep att ta till om man vill diska ur dem mer än vad en våt trasa kan bistå med.

Så valde vi ut de bästa äggkokarna

Valet av de bästa äggkokarna är baserat på flera tester där resultatet är aggregerat för att visa på vilka produkter som fått bra betyg i flera tester jämfört med de som inte presterar bra.

I detta resultat vägs även kundomdömen för att undvika att äggkokare som utsetts till bäst i test lider av kvalitetsproblem eller andra problem som inte framkom i testet. På denna punkt är konsumenter och deras ord väldigt viktiga.

Resultatet hämtas från flera hemsidor och sammanställs med tydliga referenser till vilket test en viss äggkokare presterat bra i. Referenserna och källorna till de olika testen hittar du även här nedanför om du själv vill göra en djupdykning i något av testen.

Källor

Källor för de test, recensioner och betyg som ligger till grund för vår sammanställning av de bästa äggkokarna.

 • Test av 9 olika äggkokare – 2017 – Råd & Rön
  I testet av äggkokare finner Råd & Rön att resultatet bland äggkokarna är väldigt bra, speciellt på medelkokta ägg där många av modellerna får toppbetyg. På löskokta ägg och hårdkokta ägg så är resultatet sämre även om många modeller får ett helt okej resultat. Däremot framstår vissa modeller som klart bättre än andra i testet där den billiga modellen Emerio Waves fått utmärkelsen ”bäst i test” då den gav ett väldigt bra resultat. På andraplats i testet hittar vi Andersson EGB 1.0, en modell som tyvärr utgått och säljs inte längre. På tredjeplats kom OBH Nordica Easy Eggs Inox som också är en modell som utgått.
 • Test av flera äggkokare – 2015 – Aftonbladet
  Aftonbladet har gjort sig kända för att göra ganska många olika test och även om det läggs olika mycket tid på dem ger det en indikation på vilka modeller som är bättre än andra. Äggkokare är kanske inte den dyraste investeringen men det betyder inte att man inte vill köpa rätt från början. I testet framkommer det att Severin EK3156 presterar bäst och utses också till ”bäst i test”. De två nästkommande modellerna från Jula och MediaMarkt har slutat att säljas.
 • Prisjakt – 2018
  Bra källa för att undersöka vilka äggkokare som fortfarande säljs och vilka som har slutat att säljas. Trots ett ganska stort utbud av olika modeller så är det få som verkar överleva marknaden en längre tid. Detta är också något vi märkte när vi tittade på testresultatet och jämförde med om de fortfarande säljs så står det klart att flera modeller helt enkelt slutat säljas. Då får man ändå säga att testerna för 2015 och 2017 är relativt nya. En äggkokare som placerat sig bra där borde rimligtvis fortfarande tillverkas – men så är det inte i många fall.